Επανάσταση του Συρράκου 200+1 χρόνια μετά

Παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα, των βουλευτών Ιωαννίνων Σταύρου Καλογιάννη και Μερόπης Τζούφη, του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και του δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή επιστημονική διημερίδα με θέμα «Συρράκο 1821, 200 χρόνια από την Επανάσταση», το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Συρράκο.
Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και το Κέντρο Μελέτης, Ανάδειξης και Προστασίας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Συρράκου Ν.Π.Δ.Δ.«Ο Γεώργιος Γιαννιώτης», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε το πρωί του Σαββάτου με επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και κατάθεση στεφάνων στον χώρο των «Ηρώων».
Για το έργο και την προσωπικότητα του γεννημένου στο Συρράκο Ιωάννη Κωλέττη, πρωθυπουργού της χώρας κατά τις περιόδους 1834 – 1835 και 1844 – 1847, μίλησαν ο Σταύρος Καλογιάννης και ο Αλέκος Καχριμάνης, ενώ στον ποιητή και πεζογράφο Κωστα Κρυστάλλη, αναφέρθηκε η Μερόπη Τζούφη. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές μίλησε για την επανάσταση του Συρράκου και των Καλαρρυτών.