Ερώτηση προς την Λίνα Μενδώνη για το Ξενία κατέθεσε ο Χρήστος Γκόκας

Να επιτραπεί η λειτουργία του ξενοδοχείου στο χώρο του Κάστρου

Το ΚΑΣ έκλεισε το δρόμο στον Δήμο Αρταίων

Πως ευσταθούν δύο αντίθετες αποφάσεις για αρχαιολογικούς χώρους;

Με ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη για την αξιοποίηση του Ξενία που κατέθεσε ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χρήστος Γκόκας, ζητά να επιτραπεί η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου «Ξενία», στο χώρο του Κάστρου της Άρτας, θέτοντας στο τραπέζι των συζητήσεων, την επανεξέταση του θέματος. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, επισημαίνει την άνιση και άδικη μεταχείριση για το αρχαιολογικό Κάστρο της Άρτας και το κτίριο « Ξενία», σε σχέση με τα Κάστρα του Ναυπλίου, της Μονεμβασιάς, της Ρόδου, των Χανίων κπλ.

Στην ερώτησή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως στο Κάστρο της Άρτας λειτούργησε ως ξενοδοχείο από τον ΕΟΤ το «Ξενία» Άρτας από το 1960 έως το 1994. Έργο που σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Διονύση Ζήβα, Πρύτανη του ΕΜΠ και ενός από τους κύριους εκπροσώπους του μοντερνισμού στην Ελλάδα, σε ένα όμορφο περιβάλλον, ουσιαστικά στο κέντρο της πόλης που αποτελεί κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας και συνδέει την πόλη και το μνημείο του Κάστρου με το παρελθόν.
Ωστόσο, τονίζει, το ΚΑΣ έκλεισε το δρόμο στο Δήμο Αρταίων,στον οποίο είχε παραχωρηθεί το Ξενία από το 2012, να αναζητήσει επενδυτή και να διαμορφώσει ένα σύγχρονο κατάλυμα υψηλών προδιαγραφών, αφού γνωμοδότησε με την τελευταία απόφασή του απαγορεύοντας τη σύγχρονη διαμόρφωση και χρήση του σήμερα, όπως λειτουργούσε επί τριακονταετία και πλέον.

Αναφέρει επίσης στην Υπουργό ότι το ίδιο το ΚΑΣ λειτουργεί με αντίφαση, με άλλα μέτρα και σταθμά, σε σχέση με αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές, όπου επιτρέπονται διάφορες σχετικές χρήσεις για λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων, χώρων αναψυχής ή και καταστημάτων και επισημαίνει την άνιση και άδικη μεταχείριση για το αρχαιολογικό Κάστρο της Άρτας και το κτίριο « Ξενία», σε σχέση με τα Κάστρα του Ναυπλίου, της Μονεμβασιάς, της Ρόδου, των Χανίων κπλ.
Η πόλη λόγω του ιστορικού της χαρακτήρα με τα αρχαία και τα πολλά και μοναδικά Βυζαντινά μνημεία, θα μπορούσε να ωφεληθεί με αύξηση της επισκεψιμότητας, λόγω της επαναλειτουργίας του «Ξενία», και το Κάστρο, με συνεχή φροντίδα, να αναδειχθεί και να ανοίξει μόνιμα την πόρτα του σε ξένους και ντόπιους επισκέπτες.

Το αναλυτικό κείμενο κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:
«Κυρία Υπουργέ,
Στο Κάστρο της Άρτας λειτούργησε ως ξενοδοχείο από τον ΕΟΤ το «Ξενία» Άρτας από το 1960 έως το 1994. Το έργο αυτό σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Διονύση Ζήβα, Πρύτανη του ΕΜΠ και ενός από τους κύριους εκπροσώπους του μοντερνισμού στην Ελλάδα, στον ιστορικό χώρο του Κάστρου, σε ένα όμορφο περιβάλλον, ουσιαστικά στο κέντρο της πόλης.
Ο χώρος αυτός πέραν της τουριστικής σημασίας και αξιοποίησής του, με πολλαπλές θετικές επιπτώσεις για την πόλη της Άρτας, αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους Αρτινούς και συνδέθηκε με την καθημερινότητά τους και τη ζωή τους ως σημείο αναφοράς για περιπάτους, αναψυχή και διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις.
Αποτελεί κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας που συνδέει την πόλη και το μνημείο του Κάστρου με το παρελθόν.

Το ξενοδοχείο « Ξενία » έδωσε ζωή στον αρχαιολογικό χώρο που το φιλοξενεί. Και ενώ λειτούργησε πέραν της τριακονταετίας, ως ξενοδοχείο, το ΚΑΣ γνωμοδότησε με την τελευταία απόφασή του την απαγόρευση της σύγχρονης διαμόρφωσης και επαναλειτουργίας του και συγκεκριμένα αναφέρει ότι « η λειτουργία ιδιωτικής ξενοδοχειακής εγκατάστασης εντός του Κάστρου δε συνάδει με το δημόσιο χαρακτήρα του μνημείου…»
Πρακτικά απαγορεύει τη σύγχρονη διαμόρφωση και χρήση του σήμερα όπως λειτουργούσε επί τριακονταετία και πλέον.

Το ΚΑΣ έκλεισε το δρόμο στο Δήμο Αρταίων, στον οποίο είχε παραχωρηθεί το Ξενία από το 2012, να αναζητήσει επενδυτή και να διαμορφώσει ένα σύγχρονο κατάλυμα υψηλών προδιαγραφών και να το καταστήσει το ίδιο ή και περισσότερο ελκυστικό από το δημιούργημα του αρχιτέκτονα Ζήβα, στο πιο όμορφο κομμάτι της Άρτας
Ένα μικρό ξενοδοχείο, με τους απαραίτητους κλειστούς και υπαίθριους χώρους διαμονής και αναψυχής ( εστιατόριο, αίθουσα ψυχαγωγίας – μπαρ ),που θα αποτελέσει μέσα στο κάστρο της Άρτας αναπόσπαστο μέρος ενός συνεκτικού προγράμματος περιήγησης και εμπειρίας του επισκέπτη στην Άρτα.
Όμως, κυρία Υπουργέ, το ίδιο το ΚΑΣ λειτουργεί με αντίφαση, με άλλα μέτρα και σταθμά, σε σχέση με αντίστοιχες περιπτώσεις, σε άλλες περιοχές,όπου επιτρέπονται διάφορες σχετικές χρήσεις, για λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων, χώρων αναψυχής ή και καταστημάτων.

Είναι φανερό ότι προκύπτει άνιση και άδικη μεταχείριση για το αρχαιολογικό Κάστρο της Άρτας και το κτίριο « Ξενία», σε σχέση με τα Κάστρα του Ναυπλίου, της Μονεμβασιάς, της Ρόδου, των Χανιών κλπ.
Με ποια λογική εκεί δεν υπάρχουν απαγορεύσεις και για την Άρτα υπήρξε αυτή η ατεκμηρίωτη απόφαση;
Τα τριάντα πέντε χρόνια λειτουργίας του «Ξενία» ενίσχυσαν το δημόσιο χαρακτήρα του μνημείου αντίθετα με τα χρόνια που ακολούθησαν κατά τα οποία αυτό αποξενώθηκε από την τοπική κοινωνία. Η μοναδική επαφή και σύνδεση του μνημείου με τους Αρτινούς είναι η λειτουργία του ανοικτού μικρού θεάτρου που παραλίγο και αυτό να αποκοπεί από την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Άρτας.
Ευτυχώς ανακλήθηκε η απόφαση για το κλείσιμό του και εννοείται πως καμία παρόμοια απόπειρα δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Δεν θα αναφερθώ στην Άρτα ως μια περιοχή από τις πιο φτωχές της χώρας, αλλά θα ρωτήσω κυρία Υπουργέ γιατί να στερείται η Άρτα επενδύσεις, θέσεις εργασίας, πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα έπρεπε να διευκολύνονται αντί να απαγορεύονται από την αξιοποίηση και τη λειτουργία δραστηριοτήτων στο Κάστρο της Άρτας, όταν για παράδειγμα στο Ναύπλιο λειτουργεί αντίστοιχη υποδομή μέσα στο Κάστρο της Ακροναυπλίας με ξενώνες και πισίνες, ή στο Κάστρο των Ιωαννίνων όπου λειτουργούν ξενώνες, καφέ και καταστήματα πώλησης.
Επειδή υπάρχουν, και προτάσεις και θέληση, με τήρηση των πιο αυστηρών κανόνων για το χώρο του « Ξενία», ώστε να γίνει μια σύγχρονη μικρή μονάδα με αύξηση της σημερινής δυναμικότητας, με διαμόρφωση και διατήρηση του περιβάλλοντος χώρου, προσθέτοντας ξενοδοχειακές κλίνες ( στο ισόγειο ), μια μονάδα υψηλών προδιαγραφών που τόσο λείπει από το κέντρο της Άρτας,

Επειδή το ίδιο το Κάστρο θα αναδειχθεί, θα έχει μεγαλύτερη και συνεχή φροντίδα, θα ανοίξει μόνιμα την πόρτα του σε ξένους και ντόπιους επισκέπτες,
Επειδή συνολικά η Άρτα, με τα αρχαία και τα πολλά και μοναδικά Βυζαντινά μνημεία, θα ωφεληθεί με αύξηση της επισκεψιμότητας, λόγω της επαναλειτουργίας του «Ξενία»,
Επειδή και σε άλλες πόλεις όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν και λειτουργούν ξενοδοχεία σε αντίστοιχους χώρους,
Ερωτάσθε κυρία Υπουργέ,
1.Πως ευσταθούν δύο αντίθετες αποφάσεις του ιδίου οργάνου για το ίδιο θέμα, εν προκειμένω του ΚΑΣ, για τον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου της Άρτας και για τους αρχαιολογικούς χώρους άλλων περιοχών ( Ναύπλιο, Μονεμβασιά, Ρόδος κλπ);
2.Είναι στις προθέσεις σας η αποκατάσταση της νομιμότητας σχετικά με τις αποφάσεις του ΚΑΣ για το « Ξενία « Άρτας, με επανεξέταση του θέματος;
3.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να επιτραπεί η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου «Ξενία», στο χώρο του Κάστρου της Άρτας, και να διασωθεί ένα από τα ωραιότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα ΞΕΝΙΑ της Ελλάδας, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Διονύση Ζήβα;».