Ερώτηση στη βουλή

Δεν καταβάλλεται το Ανταποδοτικό Τέλος Αιολικών Πάρκων

Ερώτηση για τη μη καταβολή του θεσμοθετημένου Ανταποδοτικού Τέλους Αιολικών Πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές σε περιοχές που λειτουργούν Σταθμοί ΑΠΕ κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Αιτ/νίας,
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.
Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν.4203/2013 (ΦΕΚ Α΄235) και των κατ’εξουσιοδότηση αυτού εκδοθέντων υπουργικών αποφάσεων, οι οικιακοί καταναλωτές σε περιοχές όπου λειτουργούν Σταθμοί ΑΠΕ ανά την επικράτεια, δικαιούνται ανταποδοτικό τέλος που τους αποδίδεται μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Με μεγάλη καθυστέρηση και ενώ είχε εκδοθεί η ΚΥΑ με αριθμό ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ.23840/23.12.2014 και είχε παραδοθεί έτοιμη στην Κυβέρνηση, καταβλήθηκαν τα ανταποδοτικά τέλη που αντιστοιχούσαν στα έτη 2011-2014 ύψους περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ. Έκτοτε, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία καταβολή του τέλους αυτού, που είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους των ορεινών αυτών χωριών και ταυτόχρονα οι ίδιοι οι δικαιούχοι συνεχίζουν να καταβάλλουν κανονικά τα ποσά που αντιστοιχούν στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που τους αντιστοιχούν.

Ωστόσο έως και σήμερα, καμία ενημέρωση δεν υπάρχει για την εξέλιξη της διαδικασίας αυτής και οι δικαιούχοι του ανταποδοτικού τέλους δε γνωρίζουν αν και πότε τούτο θα καταβληθεί. Σημειώνεται δε, ότι η καταβολή του ανταποδοτικού τέλους έχει “παγώσει” στο σύνολό της για τους καταναλωτές στα 272 Δημοτικά και Τοπικά Διαμερίσματα της χώρας, σε συνολικά 111 Δήμους, όπου είναι εγκατεστημένα Αιολικά Πάρκα. Κατ’ επανάληψη σας έχω θέσει το πρόβλημα αυτό, ωστόσο η καταβολή του τέλους για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018 ακόμη εκκρεμεί.

Οι κάτοικοι των ορεινών χωρών της Αιτωλοακαρνανίας, οι κάτοικοι των χωριών του Βάλτου, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό είτε είναι ηλικιωμένοι, είτε κτηνοτρόφοι, αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινότητας. Έχουν επιλέξει να μείνουν και να στηρίξουν τον τόπο τους μέσα σε μεγάλες δυσκολίες και αναμένουν με αγωνία την καταβολή του ανταποδοτικού τέλους. Η καταβολή του ανταποδοτικού τέλους είναι κρίσιμης σημασίας για πολλά νοικοκυριά, τα οποία σήμερα κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Σε πρόσφατη απάντησή του, το Υπουργείο είχε επισημάνει ότι εξελίσσεται η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων για τα διοικητικά όρια των κοινοτήτων ώστε να γίνει μια δίκαιη διανομή. Ωστόσο, έκτοτε δεν υπάρχει νεότερη ενημέρωση και ούτε έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε καταβολή.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
1.Πότε θα καταβληθεί το ανταποδοτικό τέλος ΑΠΕ στους δικαιούχους καταναλωτές, κατοίκους ορεινών χωριών της χώρας;
2.Θα υπάρξει σχετική πρόβλεψη συμψηφισμού χρεών που τυχόν έχουν δημιουργηθεί στη ΔΕΗ με τα ανταποδοτικά τέλη;».