Ερώτηση Χρήστου Γκόκα, για την διαδικασία της κτηματογράφησης σε περιοχές της Άρτας

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Χατζηδάκη, ερώτηση σχετικά με προβλήματα που ανέκυψαν κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης σε διάφορες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και συγκεκριμένα στην δημοτική ενότητα Φιλοθέης του Δήμου Αρταίων και την αδυναμία υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο των ιδιοκτησιών αυτών.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι κατά την πρώτη διαδικασία της κτηματογράφησης το έτος 1996, προσαρτήθηκαν σε αυτή , περιοχές που βρίσκονται στα όρια μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και συγκεκριμένα της δημοτικής ενότητας Φιλοθέης Δήμου Αρταίων, με αποτέλεσμα τα ακίνητα των περιοχών αυτών να συμπεριληφθούν από λάθος και χωρίς ενημέρωση των πολιτών, στην πρώτη κτηματογράφηση, παρόλο που σύμφωνα με τα συμβόλαιά τους ανήκουν στην κτηματική περιφέρεια της περιοχής που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κτηματογράφηση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δηλωθούν στην τρέχουσα κτηματογράφηση.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι εγγραφές σε κάποιες περιοχές ιδίως στην Δημοτική Ενότητα Φιλοθέης, έχουν γίνει πια οριστικές και έχει παρέλθει κάθε προθεσμία ενστάσεων και διορθώσεων των αρχικών εγγραφών,με αποτέλεσμα τα ακίνητα αυτά να έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου ή, όπου δεν έχουν γίνει οριστικές, να εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη.

Τέλος, επισημαίνει ότι για την όποια διόρθωση των αρχικών εγγραφών, η δικαστική οδός αποδεικνύεται εξαιρετικά χρονοβόρα, με μεγάλη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάτε ο Υπουργός:
1.Ποιές οι ενέργειές ώστε να επιτραπεί στους κατοίκους των περιοχών αυτών, και συγκεκριμένα της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας για τα ακίνητα που ανήκουν στην Δημοτική Ενότητα Φιλοθέης του Δήμου Αρταίων , να δηλώσουν τα κτήματά τους;
2.Προτίθεστε να δώσετε την δυνατότητα επανεξέτασης των κτηματογραφικών στοιχείων και χαρτών από το Ελληνικό Κτηματολόγιο με ταυτόχρονη παράταση υποβολής των δηλώσεων των ακινήτων των περιοχών αυτών ;