Ζωή μέσα από τη δωρεά οργάνων

Κάτι παραπάνω από ικανοποιητική κρίνεται η πορεία της 60χρονης ασθενούς από τα Γιάννενα, που έγινε λήπτρια των νεφρών του 28χρονου δότη οργάνων, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Κέρκυρας και η οικογένειά του πήρε τη μεγάλη απόφαση να κάνει ένα δώρο ζωής σε τέσσερις συνανθρώπους σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Η μεταμόσχευση έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην 60χρονη, που είναι ασθενής με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στο μόσχευμα, όπως ανέφερε ο Βασίλειος Τάτσης, επικουρικός επιμελητής Β’ της Ομάδας Μεταμοσχεύσεων του ΠΓΝΙ.

Ωστόσο, το μείζον ζητούμενο σύμφωνα με τον κ. Τάτση δεν είναι άλλο από την αναγκαιότητα να αυξηθεί ο αριθμός των δοτών οργάνων στην Ελλάδα, που σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά επίπεδα, κρίνεται απογοητευτικός.
«Οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί σε σχέση με την Ευρώπη και αυτό που θέλουμε, είναι να ευαισθητοποιηθεί ακόμη περισσότερο ο κόσμος. Δυστυχώς, υπάρχει ακόμη και σήμερα φόβος για τη δωρεά οργάνων στη χώρα μας. Οι πολίτες όμως θα πρέπει να κατανοήσουν, ότι είναι πιθανότερο να χρειαστούν στη ζωή τους ένα μόσχευμα παρά να γίνουν οι ίδιοι δότες», ανέφερε αρχικά ο κ. Τάτσης.

Εκ μέρους της ομάδας συντονισμού και εφαρμογής του πρωτοκόλλου ο κ. Κούτλας σημείωσε από την πλευρά του, πως η διαδικασία είναι πάντα ίδια και έτσι και το συγκεκριμένο περιστατικό αντιμετωπίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Το μεταμοσχευτικό Κέντρο των Ιωαννίνων στο ΠΓΝΙ με την ομάδα των χειρουργών και των νεφρολόγων έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα σε 40 περίπου μεταμοσχεύσεις νεφρών, ενώ έχουν γίνει άλλες τόσες λήψεις οργάνων, με απόλυτη επιτυχία. Στην πόλη των Ιωαννίνων θα φιλοξενηθούν οι εργασίες του 20ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων που θα πραγματοποιηθεί από την Ελληνική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων από τις 28 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Du Lac.