Ευχαριστήριο για την επαναλειτουργία του ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ανακοίνωση σχετικά με την επαναλειτουργία του στρατοδικείου ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ εξέδωσαν οι Ενώσεις Στρατιωτικών Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας. Πιο συγκεκριμένα, οι Ενώσεις εν΄ ενεργεία Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου και Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας ευχαριστούν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για την απόφαση αναστολής κατάργησης του Στρατοδικείου Ιωαννίνων και την επαναλειτουργία του.
Από πλευράς μας και σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσής μας για το εν λόγω θέμα, συνεχίζουμε να στηρίζουμε την απρόσκοπτη λειτουργία των στρατιωτικών δικαστηρίων στα Ιωάννινα. Επισημαίνουμε για άλλη μια ότι τα λειτουργικά έξοδα του είναι σχεδόν μηδενικά, αφού στεγάζεται σε κτίριο της Υπηρεσίας και οικονομικά υποστηρίζεται από την Μ.Υ. FOB AKTION. Παράλληλα, η κατάργησή του θα δημιουργούσε αυξημένα έξοδα στην Υπηρεσία, η οποία θα αναγκαζόταν να αποζημιώνει τις μετακινήσεις όλων των συναδέλφων, προς το νέο Στρατοδικείο υπαγωγής, σε περιπτώσεις που μπλέκονται σε υποθέσεις που αφορούν την Στρατιωτική Δικαιοσύνη.
Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί και να τονιστεί η ταλαιπωρία που θα επιβαρύνονταν τα στελέχη και οι οπλίτες θητείας, μιας και θα ήταν υποχρεωμένα να μετακινούνται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο που υπηρετούν για υποθέσεις τέτοιας φύσεως.

Το νέο π.δ. για τις Εκλογές ΚΕΔΕ και ΠΕΔ
Σημαντικές μεταβολές στο θεσμικό πλαίσιο για τις εκλογές ανάδειξης της νέας ηγεσίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) πρόκειται να επιφέρει άμεσα η Κυβέρνηση
Στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος που η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ήδη αποστείλει τόσο στην ΚΕΔΕ όσο και στις ΠΕΔ, προκειμένου να διατυπώσουν γνώμη επί του περιεχομένου του, περιλαμβάνει πέντε άρθρα με τα οποία τροποποιείται το ισχύον π.δ. 75/2011, που μέχρι σήμερα ορίζει το πως εκλέγονται οι Διοικήσεις των ανώτατων θεσμικών οργάνων εκπροσώπησης του Α’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Συγκεκριμένα, τροποποιείται ο αριθμός των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ΠΕΔ και, επιπλέον, αλλάζουν σημεία της εκλογικής διαδικασίας, ιδίως ως προς τον τρόπο υπολογισμού των εδρών,

α) για την εκλογή των εκπροσώπων των Δημοτικών Συμβουλίων στις ΠΕΔ,
β) για την εκλογή των Διοικητικών Συμβουλίων των ΠΕΔ,
γ) για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.
Επισημαίνεται η ρύθμιση πως η εκλογή από κάθε νέο Δημοτικό Συμβούλιο των εκπροσώπων του στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ πρέπει να διεξαχθεί «μέχρι την 25η Σεπτεμβρίου 2019» (ενώ σήμερα ισχύει ότι η εκλογή πρέπει να γίνει στην ίδια συνεδρίαση με την εκλογή του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, αμέσως μετά την εκλογή της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).

Ορκωμοσία του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου
Σε ευχάριστο και συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019 η ορκωμοσία του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κων/νου Καψάλη, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των συμβούλων των πέντε Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Πωγωνίου.
Στην ορκωμοσία, ευχήθηκαν στη νέα Δημοτική Αρχή υγεία, δύναμη και φώτιση και συνέστησαν ομοψυχία για την επίλυση των ζητημάτων του Δήμου.
Στην ομιλία του ο επανεκλεγείς Δήμαρχος κ. Κων/νος Καψάλης μίλησε για ένα νέο ξεκίνημα σε μία σημαντική εποχή για το Πωγώνι και ευχαρίστησε τους δημότες για την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους. «Δώσαμε σήμερα όρκο τιμής και ευθύνης απέναντι στο λαό του Πωγωνίου, απέναντι στους νόμους και τους θεσμούς που καλούμαστε να υπηρετήσουμε, ότι θα εργαστούμε σκληρά, έντιμα και χωρίς προσωπικές σκοπιμότητες. Η νέα δημοτική αρχή έχει μπροστά της μία 4ετία με πολλές προκλήσεις και δυσκολίες. Το δυσχερές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που ζούμε σήμερα δημιουργεί σε όλους μας ιδιαίτερους προβληματισμούς και ανησυχίες για το μέλλον.

Αυτό καθιστά το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ακόμη πιο δύσκολο και προσδίδει, σε όλους εμάς που την υπηρετούμε, ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες. Η νέα Δημοτική Αρχή Πωγωνίου έχει την φρεσκάδα της ανανέωσης και συγχρόνως το απαραίτητο συστατικό της εμπειρίας και της καλής γνώσης του αντικειμένου. Ο Δήμος μας διαθέτει φυσικό θησαυρό ανεκτίμητης αξίας, σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, γεωγραφική θέση στρατηγικής σημασίας και σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα. Το πιο σημαντικό του όμως στοιχεία είναι οι άνθρωποι! Σας διαβεβαιώνω ό, τι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για εσάς και τον τόπο μας. Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό σας, ότι θα σκύβουμε σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημά σας. Γιατί μόνο η καθημερινή επαφή με τον πολίτη, βοηθάει να κατανοήσουμε τα προβλήματα, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και να επιζητήσουμε λύσεις» τόνισε.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρ. Υπουργός Αντώνης Φούσας που χαρακτήρισε το Δήμο Πωγωνίου έναν από τους ομορφότερους και ιστορικότερους Δήμους της χώρας, ενώ ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» κ. Σπύρος Ριζόπουλος που δήλωσε στη διάθεση του Δήμου. Στην τελετή ορκωμοσίας παρευρέθηκαν επίσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Μαργαρίτα Κιτσανού και Αντώνης Βασιλείου.

Πορτραίτα και φωτογραφίες των Ευεργετών στο γραφείο του Τμήματος Κληροδοτημάτων
Τα πορτραίτα και οι φωτογραφίες των Ευεργετών και Δωρητών του Δήμου Ιωαννιτών κοσμούν πλέον το γραφείο του Τμήματος Κληροδοτημάτων.
Η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Γεωργία Γιώτη, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης που διοργάνωσε το προηγούμενο διάστημα αναζήτησε τα πορτραίτα και τις φωτογραφίες των Ευεργετών του Δήμου όχι μόνο για τις ανάγκες των παρουσιάσεων αλλά γιατί αποτελεί υποχρέωση όλων μας να γνωρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι κληροδότησαν τις περιουσίες τους για το κοινό καλό.
Ήταν μια δύσκολη αναζήτηση. Μια δουλειά κοπιαστική, επίπονη και επίμονη. Το αποτέλεσμα όμως μας ανταμείβει. Αναμέναμε τη φωτογραφία από τη διαθέτιδα Αγλαία Χαραλάμπους καθώς έχουμε εντοπίσει μια συγγενή της στη Λευκάδα ούτως ώστε να συμπεριληφθεί και αυτή. Για εμάς είναι σημαντική η ταύτιση του ονόματος με το πρόσωπο, γιατί μέχρι σήμερα τα ονόματα αυτών των ανθρώπων μπορεί να ήταν γνωστά στο ευρύ κοινό, αλλά παρέμεναν άγνωστοι φυσιογνωμικά στους γιαννιώτες άνθρωποι που έζησαν ανάμεσά μας», σημειώνει η κ. Γιώτη.