Η άσανα και η πρακτική

Γράφει η Ιππολύτη Μηλιώνη,

Υoga instructor

Πρακτικά μιλώντας όταν προσπαθούμε να κατανοήσουμε ποιοι είμαστε και ποιος είναι ο σκοπός της ύπαρξης μας, το σώμα μας είναι προφανές και εύκολο σημείο με το οποίο ξεκινάμε. Εύκολο γιατί μπορούμε να το νιώσουμε, να το μυρίσουμε, να το αγγίξουμε και να το τοποθετήσουμε σε διάφορα σχήματα.
Εκφράζουμε τον εαυτό μας μέσω του σωματός μας, μέσω των κινήσεων μας, κινήσεις που στέλνουν μηνύματα στο Νευρικό μας Σύστημα. Το σώμα μας είναι η εκδήλωση του μυαλού μας.Οι σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας, εκφράζονται πολλές φορές ξεκάθαρα στο πρόσωπό μας. Μπορούμε να δούμε κάποιον και να καταλάβουμε αν είναι χαρούμενος ή λυπημένος, συγχυσμένος.

Το τρίτο σκαλοπάτι στο οκταπλό μονοπάτι που εξετάζουμε είναι η asana, ένας σανσκριτικός όρος που μεταφράζεται ως μια σωματική θέση.Η μετάφραση όμως δεν είναι αρκετά ακριβής, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται το στοιχείο της συνειδητότητας την οποία περιέχει η κάθε άσανα. Η άσανα δηλώνει την συγκράτηση σωματικής κίνησης η οποία με την σειρά της οδηγεί σε ανάλογη στάση του Νου: ήρεμη, χαλαρή, συγκέντρωση στο παρόν.
Η πρακτική των άσανα έχουν ωφέλιμο χαρακτήρα για όλο το σώμα. όχι μόνο τονώνουν τους μύες, τους Συνδετικούς ιστούς, αρθρώσεις, νεύρα αλλά συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία όλων των συστημάτων. Χαλαρώνουν το σώμα και το μυαλό επιτρέποντας και στα δυο να αναρρώσουν από την κούραση, αδυναμία και το άγχος της καθημερινότητας. Ενισχύουν τον μεταβολισμό, το ορμονικό και λεμφικό σύστημα επιφέροντας την χημική ισορροπία στο σώμα. Εξαγνίζουν το σώμα , καθώς είναι συλλέκτης όλης της αισθητηριακής, νοητικής, συναισθηματικής μιαρότητας.

Το σώμα αντιπροσωπεύει την κινητήρια δύναμη κάθε πράξης γι’ αυτό και οι άσανα απέκτησαν ιδιαίτερη σημασία, άλλωστε είναι πιο εύκολο κανείς να προσαρμόσει κανείς τις αισθήσεις μέσω του σώματος απ’ότι μέσω του νου. Εξασκώντας διαφορετικές θέσεις ο άνθρωπος δαμάζει τα αισθητήρια όργανα και τις διακυμάνσεις του νου.
Μέσω της δράσης του σώματος στην γιόγκα επιζητούμε την ακινησία. Επιζητούμε την ακινησία του νου, την σταθερή αναπνοή, την επίγνωση στο παρόν. Ερχόμαστε στο στρώμα μας, να καταθέσουμε την προσπάθειά μας, να νιώσουμε όσον το δυνατόν γίνεται περισσότερα μέρη του σώματός μας, να αναγκάσουμε το εγώ μας να γίνει λίγο ποιο μικρό, να κουνήσουμε το σώμα μας μπρος, πίσω, δεξιά αριστερά, για την χάρη της δράσης μόνο, να αποβάλλουμε την μανία μας για την τελειοποίηση.

Μέσω της πρακτικής, που δεν έχει στην πραγματικότητα καμία σχέση με αυτό που αναπαράγεται μπροστά στις οθόνες του κινητού μας, μαθαίνουμε να αγκαλιάζουμε την πρόκληση, πρόκληση που υπάρχει κάθε φορά που πατάμε το στρωματάκι μας. Απαιτεί καθημερινή προσπάθεια, μέσω της οποίας εξελισσόμαστε.
Η σωματική πρακτική της γιόγκα πρώτα θα αλλάξει το σώμα σου, έπειτα θα αλλάξει το νου σου και τότε θα αλλάξει όλη σου την ζωή.

* Insta: ippoyoga / Akasha_place
Facebook: akasha place
Στούντιο Γιόγκα,
Περ/κη Οδός Άρτα
Τηλ.6972676341