Η ίδρυση Πανεπιστημίου Ναυτιλιακών Σπουδών στην Ηγουμενίτσα

Γράφει ο Σωτήρης Γιάκης – Μέλος Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Ηγουμενίτσας

Αγαπητοί μου συμπολίτες, δεν πάει πολύς καιρός που η πόλη μας απώλεσε και το τελευταίο απομεινάρι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Όσο και να μην έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των περισσοτέρων μας, η συνθήκη αποκλεισμού της πρωτεύουσας του Νομού από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, είναι εξόχως δυσμενής.

Ζούμε σε μία εποχή ανάδειξης της εκπαίδευσης ως πρώτιστου στρατηγικού αγαθού.
Ο ρόλος του Πανεπιστημίου στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο μίας πόλης είναι καταλυτικός. Τα πανεπιστημιακά τμήματα ως παραγωγοί γνώσης, έρευνας και καινοτομίας είναι συντελεστές ανάπτυξης και απασχόλησης με όρους υψηλής παραγωγικότητας. Η επένδυση στην εκπαίδευση είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον ενός τόπου και ενός λαού.
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση, έπρεπε να φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού.
Ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα πέρα από την πρόσκαιρη κατανάλωση που επιφέρει, δημιουργεί υπεραξία για την πόλη που το φιλοξενεί. Αφήνει θετικό αποτύπωμα στον πολιτισμό, την γνώση, την εξωστρέφεια. Μέσα από τη δουλειά του,η πόλη που το φιλοξενεί αποκτά διεθνή αναγνώριση.
Ποιο είναι λοιπόν το μέγιστο συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης μας, έναντι όχι μόνο των άλλων πόλεων της Ηπείρου αλλά και της Ελλάδας όλης;

Μα φυσικά το Λιμάνι! Το δεύτερο της χώρας, η Πύλη της Ευρώπης!
Σε λίγα χρόνια, η επένδυση στο λιμάνι, η δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου, η σιδηροδρομική ίσως Εγνατία, θα απογειώσουν την ήδη μεγάλη του αξία. Η επιπρόσθετη δραστηριοποίηση στο εμπορευματοκιβώτιο ή διεθνώς container, θα προσθέσει μεγάλο εύρος στις επιχειρηματικές υπηρεσίες και στις μεταφορές.
Η παγκοσμιοποίηση της διεθνούς οικονομίας και οι απαιτήσεις των διεθνών ρυθμίσεων, καθιστούν αναγκαία την πολύπλευρη και εξειδικευμένη γνώση των ναυτιλιακών θεμάτων.
Χρειάζονται λοιπόν πανεπιστημιακά ιδρύματα, που θα παρέχουν επιστημονική θεωρητική γνώση και πρακτική κατάρτιση, έρευνα και τεχνογνωσία, διεθνή διεπιστημονική συνεργασία.

Θα πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί μία Κεντρική Επιτροπή αγώνος Πανεπιστημίου Ηγουμενίτσας, με μοναδικό σκοπό την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση και την ευρύτερα δυνατή προβολή του δικαίου ηπειρωτικού αιτήματος της ίδρυσης Πανεπιστημιακού Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών σε Προπτυχιακό, Μεταπτυχιακό, Διδακτορικό και Ερευνητικό επίπεδο, στην πόλη της Ηγουμενίτσας.
Οι δήμοι της Θεσπρωτίας, η περιφέρεια, η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε., οι βουλευτές του νομού, οι δημοτικές ομάδες της συνολικής αντιπολίτευσης στην Θεσπρωτία, το επιμελητήριο, οι σύλλογοι, οι φορείς, οι πολίτες, πρέπει να γίνουν όλοι μέλη και αρωγοίτου εγχειρήματος
Οι Ναυτιλιακές Σπουδές είναι ένα ευρύτατο διεπιστημονικό πεδίο, που αφορά σε πολλά επιμέρους τμήματα.

Στη χώρα μας λειτουργούν τρία πανεπιστημιακά τμήματα:
Ναυτιλιακών Σπουδών (Πειραιάς). Πανεπιστήμιο Πειραιά με 188 επιτυχόντες
Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών (Χίος). Πανεπιστήμιο Αιγαίου 178 επιτυχόντες
Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας (Ψαχνά Ευβοίας). ΕΚΠΑ 167 επιτυχόντες
Επίσης λειτουργούν 10 Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) εκ των οποίων η ΑΕΝ Ηπείρου στην Πρέβεζα!!!
Τέσσερα τμήματα ΙΕΚ ιδιωτικά, δεκατέσσερα ΙΕΚ δημόσια, δώδεκα τμήματα κολεγιακά.
Πρέπει άμεσα να συνταχθεί μία ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ για την ίδρυση τμημάτων Ναυτιλιακών Σπουδών στην Ηγουμενίτσα. Μία μελέτη που θα καταδεικνύει την άμεση συνάφεια και διασύνδεση του Πανεπιστημίου με το Λιμάνι και την παραγωγή αμφοτερόπλευρων οφελών από την σύμπραξη – αλληλεπίδραση.
Ο νόμος 4485 / ΦΕΚ 114 / 04.08.2017, άρθρο 5 παράγραφος 1Δ) είναι σαφής:
«Ίδρυση έδρας Α.Ε.Ι. – παραρτήματα Α.Ε.Ι. Ιδρύεται …

Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των υπουργών παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων, οικονομικών και διοικητικής ανασυγκρότησης, ίδρυση Α.Ε.Ι. και μεταβάλλεται η έδρα της όταν … … … δ) συνάδει με τις οικονομικές και κοινωνικές αναπτυξιακές ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας ή μιας συγκεκριμένης περιφέρειας.
Το ίδιο κάνανε και οι φίλοι μας Γιαννιώτες όταν το 1962 συγκρότησαν την επιτροπή για την ίδρυση πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πολιτικές σκοπιμότητες το εγκαθίδρυσαν στις 7/11 του 1964. Σήμερα αισίως διαθέτουν 11 σχολές, 24 τμήματα, 38 μεταπτυχιακά, 584 διδάσκοντες και 22.000 φοιτητές.
Το ίδιο κάνουν και τώρα με την μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία της«Τεχνόπολις», εκτάσεως 12.000 έως 15.000 τ.μ. η οποία είναι βέβαιο ότι θα υλοποιηθεί σύντομα.
Οι κοινωνίες εξελίσσονται, αγαπητοί μου Συμπολίτες.
Οι πόλεις προοδεύουνε με γοργά βήματα προς το μέλλον.
Μην επιτρέψουμε άλλο, στην πολιτική λειψανδρία που μαστίζει τον τόπο μας, σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, περιφέρειας, κοινοβουλίου, Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε., να υποθηκεύσει άλλο το μέλλον μας.

«Οι καιροί ου μενετοί» … μας ξεπερνάνε και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς!
Η πόλη πρέπει να πάει μπροστά και να μην μείνει μικρή, παρακμιακή, οπισθοδρομική και μίζερη.
Έχει όλους εμάς, που μπορούμε και θέλουμε!!!