Η Γιάννα Αυγέρη μιλά για την Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής «Η Δύναμη του Μπλε Κύκλου»

Συμβάλλαμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο από στερεότυπα και προκαταλήψεις για τον ΣΔτ1
Η ζωγραφική για εμένα είναι πάθος και τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μου

«Η Δύναμη του Μπλε Κύκλου», μια ομαδική έκθεση ζωγραφικής η οποία πραγματοποιείται με αφορμή την “Παγκόσμια ημέρα Διαβήτη” και στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης του κοινού, εγκαινιάσθηκε την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, στα Δημοτικά Καταστήματα (πρώην ΣΕΣ) Σκουφά 79 και λειτούργησε υπό την αιγίδα του Δήμου Αρταίων.
Στην έκθεση συμμετείχαν με δικά τους έργα 13 ζωγράφοι, τον συντονισμό της έκθεσης είχε η Γιάννα Αυγέρη, Εικαστικός και την επιμέλεια της έκθεσης η Αλεξάνδρα Ανδριανού, Αρχιτέκτων Τοπίου, Mουσειολόγος MSc.
Την έκθεση παρακολούθησαν πάρα πολλοί Αρτινοί και επισκέπτες, και η έκθεση διήρκησε μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2023.
Για την έκθεση και τα μηνύματά της για την πάθηση ΣΔτ1 μίλησε στην ΗΧΩ η εικαστικός και συντονίστρια της έκθεσης Γιάννα Αυγέρη, ενώ αναφέρθηκε και στην αγάπη της για την ζωγραφική και τα μελλοντικά της σχέδια.
«Η ομαδική έκθεση σκοπό είχε να ενημερώσει και να ξεκαθαρίσει το τοπίο από στερεότυπα και προκαταλήψεις για τον ΣΔτ1» λέει η Γιάννα Αυγέρη, καθώς «ο διαβήτης είναι μια διαχειρίσιμη χρόνια πάθηση και δεν πρέπει να αισθάνεται κανείς άβολα… είδαμε ότι ευαισθητοποιήθηκαν άτομα νεαρής ηλικίας που δεν γνώριζαν για τον διαβήτη και πήραν αρκετές πληροφορίες που θα είναι χρήσιμες τόσο στους ίδιους όσο και στο περίγυρό τους».
«Η ζωγραφική για εμένα είναι πάθος και είναι ο τρόπος που με βοηθάει να εκφράσω τα συναισθήματα μου» αποκαλύπτει μιλώντας στην «Η», η κ. Αυγέρη, ενώ «στα άμεσα σχέδιά μου είναι να κάνω την 2η ατομική μου έκθεση εντός του 2024» όπως σημειώνει.

Η συνέντευξη της Γιάννας Αυγέρη, στην ΗΧΩ:

ΕΡΩΤ.: H Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής “Η Δύναμη του Μπλε Κύκλου”, ήταν μια πολύ επιτυχημένη διοργάνωση. Πείτε μας πως προέκυψε.
ΑΠ. Η ομαδική έκθεση «Η Δύναμη του Μπλε Κύκλου» ήταν εμπνευσμένη από την δύναμη των παιδιών με ΣΔτ1 και αυτό το γνωρίζω πολύ καλά ώς μητέρα παιδιού με διαβήτη τύπου 1.
Ο ΣΔτ1 είναι μια αυτοάνοση πάθηση πού πλήττει κατά κύριο λόγο τα παιδιά και τους εφήβους .Δε κληρονομείται δεν προλαμβάνεται και είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε κάθε παιδί. Έτσι ή ομαδική έκθεση σκοπό είχε να ενημερώσει και να ξεκαθαρίσει το τοπίο από στερεότυπα και προκαταλήψεις για τον ΣΔτ1 κάνοντας κατανοητό σε όλους ότι ο διαβήτης είναι μια διαχειρίσιμη χρόνια πάθηση και δεν πρέπει να αισθάνεται κανείς άβολα για αυτό.

ΕΡΩΤ.: Είχατε τον συντονισμό. Ποια ήταν οι δυσκολίες; Και ποιες οι εμπειρίες;
ΑΠ. Ναι είχα τον συντονισμό της έκθεσης, δεν υπήρξαν δυσκολίες και αυτό γιατί είχα την στήριξη και την βοήθεια όλων των συμμετεχόντων που αγκάλιασαν με ζήλο αυτή την προσπάθεια, μας συγκίνησε και μας προέτρεψε να συνεχίσουμε γιατί είδαμε ότι ευαισθητοποιήθηκαν άτομα νεαρής ηλικίας που δεν γνώριζαν για τον διαβήτη και πήραν αρκετές πληροφορίες που θα είναι χρήσιμες τόσο στους ίδιους όσο και στο περίγυρό τους.

ΕΡΩΤ.: Πείτε μας για την πορεία σας στη ζωγραφική… πως ξεκινήσατε;
ΑΠ.Η ζωγραφική για εμένα είναι πάθος και είναι ο τρόπος που με βοηθάει να εκφράσω τα συναισθήματα μου. Από μικρό παιδί ζωγράφιζα αλλά τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι πιο ενεργά, και έχω εξελίξει την τέχνη της ζωγραφικής με ιδιαίτερες τεχνοτροπίες και τεχνικές.

ΕΡΩΤ.: Με αφορμή τη Ομαδική αυτή Έκθεση, έχετε κάποιες σκέψεις για το μέλλον; Εσείς θα σχεδιάσετε κάποια ατομική έκθεση;
ΑΠ. Έχω ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη μου ατομική έκθεση στην Άρτα πριν από ένα χρόνο περίπου, αλλά έχω συμμετάσχει και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, στα άμεσα σχέδιά μου είναι να κάνω την 2η ατομική μου έκθεση εντός του 2024.

ΕΡΩΤ.: Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Αρτινούς;
ΑΠ. Το μήνυμά μου προς τους συμπολίτες μου στην Άρτα είναι πώς όταν υπάρχει θέληση και συνεργασία ο άνθρωπος μπορεί να αποκτήσει τόση δύναμη πού δεν είχε φανταστεί ,να τα ξεπεράσει όλα και να αισθάνεται ισότιμο μέλος στην κοινωνία πού ζει.