Το 2024 αναμένεται να είναι η χρονιά για την έναρξη κατασκευής ΕΦΤΑΣΕ (;) Η ώρα Για το Διοικητήριο

Το στοίχημα Καχριμάνη για ανέγερση σύγχρονου Μεγάρου
Πέρασαν πάνω από 10 χρόνια από τις αρχικές προσπάθειες για παραχώρηση στην ΠΕ Άρτας

Ως μία από τις άμεσες προτεραιότητες της νέας του θητείας, έθεσε την ανέγερση σύγχρονου Διοικητηρίου στην Άρτα, μιλώντας στα τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου» στην πόλη μας και της παρουσίασης των υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων, τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Επανεκλεγείς περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Ο Αλ. Καχριμάνης στην προεκλογική του ομιλία προχώρησε σε συγκεκριμένες αναφορές στα έργα, τις δράσεις και τις παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου και στη παρουσίαση του βασικού υλοποιήσιμου σχεδιασμού της επόμενης αυτοδιοικητικής περιόδου.
Ο κ. Καχριμάνης αφού αναφέρθηκε στο πρόγραμμα έργων κατασκευής αποχετευτικών δικτύων και βιολογικών καθαρισμών που ολοκληρώνονται, στις βελτιώσεις του οδικού δικτύου και την κατασκευή νέων οδικών κόμβων, στα εκτεταμένα έργα εκσυγχρονισμού των ΤΟΕΒ, κ.α. μιλώντας για το πλάνο της επόμενης θητείας μεταξύ άλλων τόνισε πως στους επόμενους στόχους της επόμενης θητεία της Περιφερειακής Αρχής, είναι η κατασκευή του νέου Διοικητηρίου στο στρατόπεδο «Παπακώστα», που όπως υπογράμμισε «έχει καθυστερήσει σε ένα βαθμό εξαιτίας των πολύπλοκων διαδικασιών που υπήρχαν με το ΤΕΘΑ».
Η παραχώρηση
Ήταν Αύγουστος του 2021 όταν στα Γραφεία της Π.Ε. Άρτας υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Διευθυντή του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) Αντιστράτηγο Αντώνιο Κονδύλη, παρόντος του Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Ψαθά το συμβόλαιο παραχώρησης του πρώην Στρατοπέδου Παπακώστα για την ανέγερση σύγχρονου Διοικητηρίου στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Μάλιστα στις σχετικές ανακοινώσεις γίνονταν λόγος για «Ιστορική ημέρα για την Άρτα καθώς έφτασε στο τέλος της μια πολύχρονη και πολύμοχθη προσπάθεια.
Μετά την υπογραφή του συμβολαίου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε δηλώσεις του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή «είναι μια άλλη μέρα για την Άρτα καθώς μετά από πολλά χρόνια δρομολογήθηκαν οριστικά οι διαδικασίες για να αποκτήσει σύγχρονο Διοικητήριο». Πρόσθεσε ότι αισθάνεται ευτυχής για την αίσια κατάληξη της πολύχρονης προσπάθειας της Περιφερειακής Αρχής, ευχαριστώντας τον Πρωθυπουργό για την άμεση συμφωνία του στην παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου, τη Διοίκηση του ΤΕΘΑ και όλους όσοι εργάστηκαν στη μακρά διαδρομή για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την υπογραφή του συμβολαίου
Ο Περιφερειάρχης συνεχίζοντας είπε ότι τώρα η Περιφέρεια έχει υποχρέωση να εκδώσει την άδεια και να προχωρήσει στην κατασκευή των Διοικητηρίου. Καταλήγοντας τόνισε ότι με τη σημερινή εξέλιξη η Περιφέρεια Ηπείρου «βγάζει μια υποχρέωση για την Άρτα».
Το πρώην στρατόπεδο Παπακώστα έχει έκταση 12.319,66 τ.μ. εντός της οποία υπάρχει διατηρητέο κτίσμα 300 τ.μ.
Το αίτημα
Οι προσπάθειες για την ανέγερση Διοικητηρίου αρχίζουν από τον μακρινό πλέον 2014, όταν στα ρεπορτάζ της εποχής εκείνης γίνονταν λόγο για θετική κατάληξη που είχαν οι προσπάθειες που κατέβαλε η Περιφέρεια για την παραχώρηση έκτασης του στρατοπέδου Παπακώστα στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας για την ανέγερση Διοικητηρίου, στο οποίο θα στεγαστούν οι υπηρεσίες της που σήμερα είναι διάσπαρτες στην πόλη της Άρτας.
Συγκεκριμένα το Γενικό Επιτελείο Στρατού γνωμάτευσε θετικά για την παραχώρηση έκτασης 15.000 τ.μ. στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, η οποία θα απομονωθεί από το χώρο του Πεδίου Βολής.
Την ανακοίνωση για τη γνωμάτευση του Γ.Ε.Σ., έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. κ. Βασίλης Ψαθάς, ο οποίος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα που υπάρχει για την κατασκευή σύγχρονου Διοικητηρίου. Στη δήλωση μεταξύ άλλων αναφέρονταν πως «Μετά από προσπάθειες δύο σχεδόν χρόνων και συνεχείς επαφές τόσο δικές μου, όσο και του Περιφερειάρχη κ. Αλεξ. Καχριμάνη, σήμερα έχουμε την πρώτη θετική και ουσιαστική εξέλιξη. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με την από 31 Ιανουαρίου 2014 απόφαση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, γνωμοδοτεί θετικά για την παραχώρηση παραχωρεί στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, έκταση 15 στρεμμάτων στο στρατόπεδο Παπακώστα μαζί με τον πρώην Διοικητήριο, το οποίο έχει κριθεί διατηρητέο».
Τα κονδύλια
Ήταν στις αρχές του 2020 όταν ανακοινώθηκαν πως εντάχθηκαν τρία σημαντικά έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2020, μεταξύ των οποίων και 1,5 εκ. ευρώ για Διοικητήριο Άρτας.
Συγκεκριμένα για το Διοικητήριο Π.Ε. Άρτας διατίθεται 1,5 εκ. ευρώ που θα ανεγερθεί στο πρώην στρατόπεδο «Παπακώστα» για το οποίο οι διαδικασίες παραχώρησης από το ΤΕΘΑ στην Περιφέρεια βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, με άλλη – κατά πλειοψηφία – απόφασή του, ενέκρινε και τη διαδικασία μίσθωσης του τμήματος του Στρατοπέδου Παπακώστα.
Σύμφωνα με την εισήγηση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, -την οποία δημοσίευσε τότε η ΗΧΩ- στην Περιφέρεια θα διατεθεί με προοπτική μίσθωσης 50 χρόνων και επταετή περίοδο χάριτος, έκταση επιφάνειας 12.319,66 τ.μ. εντός της οποίας υπάρχει διατηρητέο κτίσμα 300 τ.μ.. Το ετήσιο μίσθωμα, όπως προέκυψε από την έκθεση μισθωτικής αξίας του ακινήτου που έγινε από ανεξάρτητη εκτιμήτρια εταιρεία υπολογίζεται σε 56.000 ευρώ για το πρώτο έτος.
Όπως αναφέρθηκε τότε με την κατασκευή του νέου Διοικητηρίου, θα επιτευχθεί σημαντική οικονομία καθώς θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες της Π.Ε. Άρτας που σήμερα είναι διάσπαρτες και στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια.
Μάλιστα από τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας Βασίλη Ψαθά και περιφερειακούς συμβούλους έγινε εκτενή αναφορά στο ιστορικό ανεύρεσης κατάλληλου χώρου για την κατασκευή Διοικητηρίου και στις δυσκολίες που υπήρξαν στην πολύχρονη προσπάθεια, μέχρι να υπάρξει αίσια κατάληξη. Σύμφωνα με όσα ανάφερε ο Περιφερειάρχης για την κατασκευή των διοικητηρίων θα εξεταστεί η λύση των ΣΔΙΤ.
Οι ΟΡΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ
Με την συμβολή του γνωστού Αρτινού Αρχιτέκτονα Νίκου Φακίτσα, η ΗΧΩ παρουσιάζει τους όρους δόμησης και τα σχέδια που προέκυψαν μετά από την ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ τού Σχεδίου, όπου καθορίστηκαν και οι ΟΡΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ, με ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΝ ΕΜΒΑΔΟΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ Ε=15049,00Μ2.
Από το παραχωρηθέν οικόπεδο, ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ (μετά την διάνοιξη οδού), και Εφαρμογη τής Ρ.Γ.,
(Ρυμοτομική Γραμμή), Εμβαδόν Ωφελιμο προς Δομηση Ε=12319,66μ2
A. Αναλυτικά
Μέγιστη επιτρεπόμενη εκμετάλευση Κάλυψης [40%*12319,66]=4927,86μ2
Μέγιστη επιτρεπόμενη Δόμηση [Σ.Δ.*Εοικοπεδου]=(1*12319,66)=12319,66μ2, πού μπορούν να
αναπτυχθούν σε ΟΡΟΦΟΥΣ κατά ΓΟΚ 1985. Όπως αναγράφεται στην Τροποποίηση.
Δηλαδή, αν επιλέξουμε π.χ. τρεις (3) ορόφους , θα έχουμε (12319,66/3)=4106,55μ2/οροφο.
Η εξάντληση του Σ.Δ. θα εξαρτηθεί από το μέγεθος τού έργου, και βάσει ενός κτηριολογικού προγράμματος,
λαμβάνοντας υπ΄όψιν την πληθυσμιακή καταγραφή 2021, τού Νομού Άρτας, και απαραίτητα το οικονομικό
σκέλος Χρηματοδότησης τού έργου.
Πληθυσμιακά, έως τις εκατό χιλ (100.000). κατοίκους, το μοντέλο αξιοποίησης προβλέπεται να καλυφθούν
όλες οι δομές τού Διοικητηρίου, με ένα Εμβαδον, περί τα 2000μ2/όροφο, δηλ. 2000*3=6000μ2.
Εννοείται, ότι θα αναπτύσσεται σε τρεις ορόφους με ΥΠΟΓΕΙΟ, αντίστοιχων 2000μ2.
Ένα τυπικό μοντέλο κτιρίου – διοικητηρίου, συμβατικό προς το Διατηρητέο τού στρατοπέδου, μπορεί να
έχει τα χαρακτηριστικά τού Διοικητηρίου τής Θεσσαλονίκης.
Η επιλογή τού Αρχιτεκτονικού πλαισίου , αφήνεται στο ελεύθερο πνεύμα των μελετητών, με διάθεση
διαχρονικής και ενδεχομένως μιας πιο τολμηρής αρχιτεκτονικής έκφρασης,
*****Η Αρχιτεκτονική προσέγγιση των σχεδίων έγιναν με την επιμέλεια του Νικου Κ. Φακίτσα Αρχιτέκτωνα Μηχ. Μέλος Σ.Α.Δ.Α.Σ.- Π.Ε.Α.