Η ετήσια εκδήλωση της «Agrenda» με τίτλο «Αγρότης της Χρονιάς» στα Γιάννενα

Βραβεύθηκε ο Γεν. Διευθυντής του Συνεταιρισμού «Πίνδος» Λάζαρος Τσακανίκας

Στα Γιάννενα, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της «Agrenda», «Αγρότης της Χρονιάς» στις 25 Ιανουαρίου 2020, στο ξενοδοχείο Grand Serai. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκρέκας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης πολλοί πολιτικοί και τοπικοί παράγοντες κ.α.

«…Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε, είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον αγρότη της χρονιάς… οι αγρότες δεν είναι παρακατιανοί, οι αγρότες έχουν τρόπο, έχουν δύναμη, έχουν γνώση, έχουν τεχνογνωσία, έχουν εκπαίδευση και μπορούν, όταν αυτό το κάνουν πράξη, να δώσουν λαμπρά αποτελέσματα… ερχόμαστε να τιμήσουμε σήμερα ένα θεσμό που Φέτος κλείνει 11 χρόνια, για τον οποίο έχει αγωνιστεί η μικρή αλλά σφιχτή ομάδα της Agrenda…» είπε κατά την έναρξη της ημερίδας «Αγρότης της Χρονιάς» ο εκδότης κ. Γιάννης Πανάγος.

Ο ελληνικός αγροτικός τομέας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου μάλιστα ότι η συμβολή του στο ΑΕΠ είναι διπλάσια σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας μιλώντας το Σάββατο στην εκδήλωση «Ο Αγρότης της Χρονιάς» που διοργάνωσε στα Ιωάννινα η εφημερίδα Agrenda. «Η Κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στον πρωτογενή τομέα, επισήμανε ο κ. Σκρέκας, καθώς συνδέεται στενά με την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της χώρας. Γι΄ αυτό άλλωστε, όπως είπε, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ήδη προωθήσει μέτρα για την αύξηση της ρευστότητας των αγροτών και τη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ παράλληλα έχει παρουσιάσει το νέο, προς ψήφιση από τη Βουλή, νομοθετικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς».

Τον λόγο πήρε ο περιφερειάρχης της Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης που μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «…είναι η τελευταία ευκαιρία η Ελλάδα να φύγει από τα μνημόνια. Εάν σε μια οικονομία τέτοια δεν κάνεις αυτό που έχεις πλεονέκτημα πάει να πει ότι αυτοκτονείς και θα είσαι πάντα έρμαιο αυτών οι οποίοι θα σε διατάζουν. Αυτός ο ευλογημένος τόπος έχει το πλεονέκτημα στον πρωτογενή τομέα, στο περιβάλλον, στην παροχή υπηρεσιών, στη μεταποίηση του πρωτογενούς τομέα.. εάν αυτά τα παραβλέπουμε και αρχίσουμε ξανά τα συνθήματα που κάποτε λανθασμένα λέγαμε όλα τα κιλά όλα τα λεφτά και κλείναμε τους δρόμους δε βγαίνει τίποτα. Ξέρετε πως βγαίνει; η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα να έχει ποιότητα στον πρωτογενή τομέα…»

-Ο Βαγγέλης Αργύρης, πρόεδρος της Ζοίνος Α.Ε., σε παρέμβασή του υπογράμμισε πως οι παραγωγοί δεν αξίζει να αναμένουν μια θεσμική παρέμβαση για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως των ελληνοποιήσεων. Παράλληλα με τις αξιώσεις ενίσχυσης των κυρώσεων, είναι σημαντικό “οι παραγωγοί να δίνουν την δική τους ταυτότητα στα προϊόντα που παράγουν” είπε. “Ο καταναλωτής θα δώσει την αξία στο προϊόν και την διάθεση” συμπλήρωσε, αναφερόμενος τόσο στην δουλειά που γίνεται στην Ζίτσα με τις ντόπιες ποικιλίες, όσο και στην πορεία των παραγωγών της ΖΟΙΝΟΣ.

-Η Μαρία Δήμου από το Κατώγι Αβέρωφ, παρουσίασε την δουλειά που γίνεται στα αμπελωτόπια στους πρόποδες της Πίνδου σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων, ορίζοντας τους στόχους της επιχείρησης για τα επόμενα χρόνια, η οποία θα εστιάσει στην ενίσχυση της επαφής με το κοινό αλλά και στην περαιτέρω προώθηση του οινοτουρισμού, ενός μοντέλου που για τα δεδομένα της χώρας εισήγαγε για πρώτη φορά το Κατώγι Αβέρωφ, πετυχαίνοντας σε ένα απομονωμένο χωριό της Ηπείρου να συγκεντρώνει περί τους 20.000 επισκέπτες ετησίως.

-Τέλος, ο Αναστάσιος Ποντίκης, Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων, αναφέρθηκε στην βιοποικιλότητα της Ηπείρου η οποία επιτρέπει την παραγωγή μελιού υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ο ίδιος στάθηκε στην ανάγκη από εδώ και πέρα οι παραγωγοί να συμβάλουν ουσιαστικά ώστε ο καταναλωτής να εμπεδώσει την ποιοτική διαφορά του ελληνικού μελιού από τα εισαγόμενα.

Βραβεία
Τα βραβεία απευθύνονται στο σύνολο των αγροτών και των ομάδων πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα.
Ο Γενικός Διευθυντής του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» Λάζαρος Τσακανίκας απέσπασε την τιμητική διάκριση της χρονιάς, για την προσφορά του στο συνεταιριστικό κίνημα, στον κλάδο της πτηνοτροφίας και για 40 συνεχή χρόνια προσφοράς στην «ΠΙΝΔΟΣ», με τον Γενικό Διευθυντή Λάζαρο Τσακανίκα να διακρίνεται για την οργάνωση, τον επαγγελματισμό και την συμβολή του στη συνεχή, ανοδική πορεία του Συνεταιρισμού τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά.
Τη διάκριση απένειμε ο καθηγητής και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Με αφορμή τη σημαντική αυτή διάκριση ο Γενικός Διευθυντής του Συνεταιρισμού Λάζαρος Τσακανίκας δήλωσε: «Νιώθω ιδιαίτερη τιμή για τη διάκριση αυτή, η οποία έρχεται να επιβραβεύσει το σύνολο των προσπάθειών και ενεργειών του Συνεταιρισμού, για την παραγωγή προϊόντων ανώτερης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς και για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με κέντρο την Περιφέρεια. Η διάκριση ανήκει σε όλη την ομάδα της «ΠΙΝΔΟΣ» , παραγωγούς, εργαζόμενους, Διοικήσεις και στελέχη με τους οποίους συνεργάστηκα όλα αυτά τα χρόνια, για να γίνει πραγματικότητα το όραμα των ιδρυτών της. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο μας, προσηλωμένοι στις αξίες μας και στη διατήρηση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές».
Βραβεύτηκε επίσης ο Ηρακλής Μπαλαντάνης που γεννήθηκε και ζει στο Πετσάλι του Δήμου Ζίτσας, ο οποίος τιμήθηκε με την διάκριση του Κτηνοτρόφου της Χρονιάς, από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα.