Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Χαρά Σφαλτού μιλά στην ΗΧΩ

Η απόφασή μου να ασχοληθώ με τα κοινά είναι μια πράξη ευθύνης

«Αυτοδιοίκηση χωρίς προβλήματα δεν υπάρχει. Με την ειδικότητα της ειδικής συνεργάτου σε νομικά θέματα του Δήμου Αρταίων, κλήθηκα να αντιμετωπίσω ιδιαίτερα δύσκολες υποθέσεις αλλά και καθημερινά προβλήματα που απαιτούσαν νομικές συμβουλές, έγγραφες γνωμοδοτήσεις, παρουσία στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αλλά και σε επιτροπές εξωδικαστικής επίλυσης οικονομικών διαφορών» τονίζει με συνέντευξή της στην ΗΧΩ η γνωστή δικηγόρος της Άρτας κ. Χαρά Σφαλτού.

Η κ. Σφαλτού, θα είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις εκλογές του Μαΐου, με τον σημερινό Δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο τον Χρήστο Τσιρογιάννη. «Η ενασχόλησή μου επί 5 συναπτά έτη και με καθημερινή παρουσία στο Δήμο με εφοδίασε με ωριμότητα, γνώσεις και εμπειρία, στοιχεία τα οποία με ώθησαν στην απόφασή μου να κατέλθω υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές», επισημαίνει η κ. Σφαλτού και δηλώνει πως «η απόφασή μου να ασχοληθώ με τα κοινά είναι μια πράξη ευθύνης που απαιτεί προσωπικό χρόνο και κόπο και σας διαβεβαιώ ότι είμαι έτοιμη να διαθέσω».
Η συνέντευξη της κας Χαράς Σφαλτού έχει ως εξής:

Ερωτ.: Ως συνεργάτης του Δήμου, γνωρίσατε από κοντά τη λειτουργία του. Ποια εμπειρία αποκομίσατε;
Απαντ.: Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια το δήμαρχο Αρταίων κ. Χρήστο Τσιρογιάννη για την εκτίμηση που έδειξε στο πρόσωπό μου με το να με επιλέξει ως ειδική συνεργάτιδα επί νομικών θεμάτων από το 2014 που ανέλαβε έως και σήμερα. Έχοντας την ανωτέρω ιδιότητα και πάντοτε σε συνεργασία με το Δήμαρχο , τους αντιδημάρχους , τους δημοτικούς συμβούλους και πολύ περισσότερο του υπαλλήλους, κλήθηκα να αντιμετωπίσω ιδιαίτερα δύσκολες υποθέσεις αλλά και καθημερινά προβλήματα που απαιτούσαν νομικές συμβουλές, έγγραφες γνωμοδοτήσεις, παρουσία στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αλλά και σε επιτροπές εξωδικαστικής επίλυσης οικονομικών διαφορών. Υπηρεσιακά ζητήματα όχι μόνο του Δήμου και των Δημοτικών Ενοτήτων αλλά και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου που τελούν υπό την εποπτεία του Δήμου. Η ενασχόλησή μου επί 5 συναπτά έτη και με καθημερινή παρουσία στο Δήμο με εφοδίασε με ωριμότητα, γνώσεις και εμπειρία, στοιχεία τα οποία με ώθησαν στην απόφασή μου να κατέλθω υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ερωτ.: Ποια προβλήματα βίωσατε πιο έντονα;
Απαντ.: Πέραν των νομικών ζητημάτων τα οποία απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και η επίλυσή τους επιτυγχάνεται άλλες φορές εξώδικα και άλλες δικαστικά , ποικίλα ήταν τα προβλήματα που είχαν να κάνουν με την καθημερινότητα. Αυτοδιοίκηση χωρίς προβλήματα δεν υπάρχει. Με τις κατάλληλες όμως ενέργειες των αρμοδίων υπαλλήλων, προϊσταμένων και διευθυντών αλλά και τις παρεμβάσεις του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται οι όποιες δυσκολίες. Σε αυτό συνετέλεσε βέβαια και η άψογη συνεργασία που είχα με τους υπαλλήλους του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του Δήμου, οι οποίοι ήταν διαθέσιμοι με την εμπειρία τους με τη γνώση τους να συμβάλλουν στην επίλυση οποιωνδήποτε ζητημάτων.

Ερωτ.:Τι σας έκανε να θέσετε υποψηφιότητα για δημοτική σύμβουλος;
Απαντ.: Μετά από ώριμη σκέψη και με όπλο την εμπειρία αλλά και τις γνώσεις που αποκόμισα όλα αυτά τα χρόνια αποφάσισα να συμμετέχω στο ψηδοδέλτιο του συνδυασμού «Αρτινών ΣυνΕργασία» με επικεφαλής τον κ. Χρήστο Τσιρογιάννη, ως υποψήφια δημοτικής σύμβουλος στη Δημοτική Ενότητα Αρταίων. Γνωρίζοντας επακριβώς το μηχανισμό αλλά και τις διαδικασίες που απαιτούνται, έχω όλη την καλή διάθεση να προσφέρω για τον τόπο που μεγάλωσα και ζω και να υπηρετήσω το καλό του τόπου και των συμπολιτών μου. Η απόφασή μου να ασχοληθώ με τα κοινά είναι μια πράξη ευθύνης που απαιτεί προσωπικό χρόνο και κόπο και σας διαβεβαιώ ότι είμαι έτοιμη να διαθέσω.

Ερωτ.: Πως βλέπετε τη συμμετοχή της γυναίκας στα κοινά;
Απαντ.: Για μια γυναίκα εργαζόμενη , ο χρόνος σίγουρα δεν περισσεύει. Όμως ταυτόχρονα η γυναίκα νιώθει την ευθύνη απέναντι στον εαυτό της, την οικογένειά της και την κοινωνία. Αυτό το αίσθημα είναι που την κάνει να συμμετέχει στα κοινά. Την απασχολεί η καθημερινότητα, αλλά και το μέλλον. Τα θέματα υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας, της παιδείας, του πολιτισμού , του περιβάλλοντος, είναι τομείς στους οποίους η γυναίκα είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη. Οι προβληματισμοί και οι αγωνίες της μπορούν να μετουσιωθούν σε νέες ιδέες, δυναμικές προτάσεις και ουσιαστικές προτάσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών. Με την ψήφιση δε του νέου εκλογικού νόμου η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια θα είναι κατά πολύ ενισχυμένη λόγω της ποσόστωσης που απαιτείται. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους αλλά και στις Περιφέρειες να στελεχωθούν από περισσότερες δυναμικές και ικανές γυναίκες.

Ερωτ.: Τι εκτιμάτε για το έργο που καλείται να κάνει ο Χρ. Τσιρογιάννης στη νέα θητεία;
Απαντ.: Από το 2014 που ανέλαβε Δήμαρχος Αρταίων ο κ. Χρήστος Τσιρογιάννης έχει γίνει πολύ μεγάλο έργο, που για να δρομολογηθεί απαιτήθηκαν χρονοβόρες διαδικασίες, παρεμβάσεις ενέργειες, δικαστικοί αγώνες και πολλή γραφειοκρατία. Έργα όπως η οριοθέτηση του ποταμού Αράχθου, κ κατασκευή επιχειρηματικού πάρκου, η αξιοποίηση του Ξενία, η κατασκευή μόνιμου εκθεσιακού κέντρου , κατασκευή Μουσικού Σχολείου, κατασκευή Ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού σχολείου, αναπλάσεις πλατειών, ασφαλτοστρώσεις αγροτικών δρόμων που οδηγούν σε πτηνο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και αγροτικές καλλιέργειες κ.α. Αυτά που σας αναφέρω αποτελούν ένα μικρό δείγμα της προσπάθειας που έχει γίνει και των παρεμβάσεων αλλά και της επιμονής του Δημάρχου Αρταίων κ. Χρήστου Τσιρογιάννη ο οποίος με ζήλο, εργατικότητα και τιμιότητα ανέδειξε όλα τα χρόνια ζητήματα που επιζητούσαν επίλυση και τα οποία θα φανούν στα επόμενα 2 χρόνια. Επιπλέον αξιοποίησε όλες τις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ υποβάλλοντας αιτήσεις χρηματοδότησης για έργα υποδομών, κοινωνικές δράσεις κλπ.
Ήδη διαφαίνεται το έργο του κ. Τσιρογιάννη, στην επόμενη όμως θητεία θα ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος και θα υλοποιηθούν οι στόχοι που έθεσε η δημοτική αρχή, κάνοντας την Άρτα μια όμορφη και σύγχρονη πόλη.

Ερωτ.: Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει σε προσωπικό επίπεδο, εφόσον εκλεγείτε;
Απαντ.: Όπως ανέφερα και παραπάνω, η απόφασή μου να ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι απολύτως συνειδητή. Δεν είναι απόφαση στιγμής αλλά ώριμης σκέψης. Γνωρίζοντας από μέσα την Αυτοδιοίκηση αλλά και τους μηχανισμούς της, έχω όλη την καλή διάθεση να προσφέρω ανιδιοτελώς στο Δήμο και τους δημότες μας.