Η Χαρά Σφαλτού μιλά στην ΗΧΩ

Πιστεύω ότι οι συνδημότες μας θα μας κρίνουν θετικά για την προσφορά μας αλλά και το έργο μας

Έζησε από μέσα τις δυσκολίες, για να λυθούν τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου Αρταίων, η δικηγόρος Χαρά Σφαλτού, ειδική συνεργάτης του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη και τώρα υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος. Βίωσε τις γραφειοκρατικές δομές που έπρεπε να ξεπεραστούν, για να βρούν διόδους έγκρισης, ένταξης και εκκίνησης, πολλά από τα απαραίτητα έργα στο Δήμο Αρταίων, κάποια από τα οποία εκκρεμούσαν δεκαετίες. Ένοιωσε και την ευχαρίστηση, οι προσπάθειες να δικαιώνονται και να δρομολογούνται εξελίξεις. «Ευελπιστούμε σε ένα καλό αποτέλεσμα το οποίο θα μας δικαιώσει για όλη την προσπάθεια που καταβάλλαμε τα τελευταία 5 χρόνια αλλά και για όλα αυτά τα οποία υλοποιήσαμε. Θεωρώ ότι οι συνδημότες μας θα μας κρίνουν θετικά για την προσφορά μας αλλά και το έργο μας» σημειώνει μιλώντας στην ΗΧΩ η κ. Σφαλτού.

Τι απαντά σε αυτούς που υποστηρίζουν πως υπάρχουν καθυστερήσεις; «επειδή βίωσα από κοντά τη γραφειοκρατία, οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι χρονοβόρες και δύσκαμπτες. Είναι αρκετά τα στάδια που πρέπει να περάσει ένα έργο για να πούμε ότι ξεκινά η κατασκευή του. Διαγωνισμοί, επιλογή αναδόχου, ενστάσεις που τυχόν υποβάλλονται , μακροχρόνιοι δικαστικοί αγώνες. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση έναρξης του έργου» εξηγεί η υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος.
Με γνώση την καθημερινή ζωή και τις διαδικασίες που απαιτούνται σε ένα μεγάλο Δήμο, όπως αυτός των Αρταίων, με σταθερότητα και ευθυκρισία, δηλώνει πως με τον καινούριο νόμο, θα απαιτηθούν ευρύτερες συνεργασίες στη Διοίκηση του Δήμου. Όμως όπως επισημαίνει «ο Χρήστος Τσιρογιάννης, στη πενταετία της θητείας του, απέδειξε πως μπορεί να συνεργαστεί και με τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Είναι γνωστό σε όλους, εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου, πως ελάχιστες ήταν οι φορές που δεν υπερψηφίστηκαν και από τις παρατάξεις της μειοψηφίας προτάσεις της Δημοτικής Αρχής».

Χαμηλών τόνων, η κ. Χαρά Σφαλτού, αποφεύγει τα μεγάλα λόγια, δεν θέλει να μιλά για τον εαυτό της. Και αρκείται να πει πως από την επαφή με τους συμπολίτες, διαπίστωσε πως «θέλουν ανθρώπους που θα είναι δίπλα τους, με διάθεση για προσφορά, ανθρώπους που θα εκλεγούν και δεν θα ξεχάσουν αυτούς που τους στήριξαν» κι εγώ, «έχω αποδείξει πως και διάθεση για προσφορά έχω και δεν ξεχνώ» τονίζει η κ. Σφαλτού.

Η συνέντευξη:

ΕΡΩΤ.: Ένας μήνας περίπου πριν τις εκλογές. Ποια είναι η αίσθησή σας;
ΑΠΑΝΤ.: Πραγματικά έφτασε ο καιρός… Ένας μήνας πριν τις εκλογές. Μπήκαμε στην τελική ευθεία. Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι αλλά και ικανοποιημένοι από το έργο και την αποτελεσματικότητα του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη. Ευελπιστούμε σε ένα καλό αποτέλεσμα το οποίο θα μας δικαιώσει για όλη την προσπάθεια που καταβάλλαμε τα τελευταία 5 χρόνια αλλά και για όλα αυτά τα οποία υλοποιήσαμε. Θεωρώ ότι οι συνδημότες μας θα μας κρίνουν θετικά για την προσφορά μας αλλά και το έργο μας.
Και μιλάμε για ένα έργο, που οι συνδημότες μας το βλέπουν, στην καθημερινότητά τους. Μιλάμε για μεγάλα και μικρά έργα, μιλάμε για πάνω από πενήντα παρεμβάσεις από τεχνικές επεμβάσεις, σε συντηρήσεις και αξιοποίηση υποδομών, μέχρι την καθαριότητα, το πράσινο, τα σχολεία, τον αθλητισμό, τα αδέσποτα. Όλα αυτά, δεν είναι λόγια, είναι χειροπιαστά έργα.

ΕΡΩΤ.: Υπάρχουν φωνές που μιλάνε για καθυστερήσεις σε διάφορα έργα. Πως βιώσατε τη γραφειοκρατία από τα μέσα, στη πορεία για ολοκλήρωση διαδικασιών;
ΑΠΑΝΤ.: Ορθά και δικαιολογημένα υπάρχουν φωνές για καθυστερήσεις. Οι δημότες αναμένουν την υλοποίηση των έργων και όχι τις υποσχέσεις. Θέλουν έργο και όχι λόγια. Πιστέψτε όμως επειδή βίωσα από κοντά τη γραφειοκρατία, οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι χρονοβόρες και δύσκαμπτες. Είναι αρκετά τα στάδια που πρέπει να περάσει ένα έργο για να πούμε ότι ξεκινά η κατασκευή του. Διαγωνισμοί, επιλογή αναδόχου, ενστάσεις που τυχόν υποβάλλονται , μακροχρόνιοι δικαστικοί αγώνες. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση έναρξης του έργου. Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι επί θητείας του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη δεν έχει χαθεί καμία ευκαιρία χρηματοδότησης από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Μεγάλο μέρος των έργων αυτών έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι στα επόμενα 2-3 χρόνια αναμένεται η ολοκλήρωσή τους. Ένα παράδειγμα: μόλις πριν δύο μέρες εντάχθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου Άρτας με 1 Εκ. Ευρώ που θα επιτρέψει τη λειτουργία του όλο το χρόνο. Πόσα χρόνια εκκρεμούσε αυτό το έργο, πρίν αναλάβει ο Χρήστος Τσιρογιάννης; Αλλά κι όταν ανέλαβε, με την επιμονή και τις συνεχείς πιέσεις του σημερινού Δημάρχου, τώρα να εντάσσεται και δρομολογούνται οι κατασκευαστικές διαδικασίες. Ναι, αλλά είναι έργο της σημερινής δημοτικής αρχής, που δεν καθυστέρησε, που κινήθηκε άμεσα για να αναβαθμιστεί το κολυμβητήριο της πόλης.

ΕΡΩΤ.: Οι διαδικασίες αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλάζουν. Πόσο εύκολο θα είναι το έργο του εκλεγμένου Δημάρχου;
ΑΠΑΝΤ.: Σίγουρα με την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου αλλάζει και η διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Ο Κλεισθένης βάζει στην αυτοδιοικητική πρακτική την απλή αναλογική, η οποία οδηγεί με ακρίβεια στην υποχρεωτική ανάπτυξη συνεργασιών, συνεργειών, συμφωνιών, ισορροπιών. Όλα αυτά δε, θα φανούν στην πράξη και όχι στη θεωρία. Ο εκλεγμένος Δήμαρχος θα κληθεί σε συνεργασίες προκειμένου να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για το καλό του τόπου μας. Θέλω όμως να δηλώσω, πως ο Χρήστος Τσιρογιάννης, στη πενταετία της θητείας του, απέδειξε πως μπορεί να συνεργαστεί και με τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Είναι γνωστό σε όλους, εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου, πως ελάχιστες ήταν οι φορές που δεν υπερψηφίστηκαν και από τις παρατάξεις της μειοψηφίας προτάσεις της Δημοτικής Αρχής, για μικρά ή μεγάλα ζητήματα του Δήμου μας.

ΕΡΩΤ.: Λίγο πριν την τελική ευθεία τι σας ζητούν οι συνδημότες;
ΑΠΑΝΤ.: Το τελευταίο διάστημα λόγω της υποψηφιότητάς μου έχω έρθει σε επαφή με αρκετό κόσμο. Πέρα των καθημερινών και υπηρεσιακών αιτημάτων που μου τίθενται υπόψη, ένα αποτελεί το κύριο αίτημά τους. Θέλουν τα άτομα που θα ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση να είναι «καθαρά», ικανά ,και με όρεξη για δουλειά. Θέλουν ανθρώπους που θα είναι δίπλα τους , με διάθεση προσφοράς και όχι προβολής. Ανθρώπους που θα εκλεγούν και δεν θα ξεχάσουν αυτούς που τους στήριξαν για να αποκτήσουν μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο. Εγώ, έχω αποδείξει πως και διάθεση για προσφορά έχω και δεν ξεχνώ.