Θέλουμε μια αξιοβίωτη Άρτα

Ο Δήμαρχος Αρταίων μιλά στην ΗΧΩ λίγο πρίν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου

«…είχαμε μπροστά μας ένα δίλημμα. Να επιλέξουμε τον εύκολο δρόμο ή τον δύσκολο. Ο εύκολος, ήταν να διοικήσουμε με έργα βιτρίνας. Υπήρχε, όμως, και ο άλλος δρόμος. Ήταν ένας δρόμος, που απαιτούσε πολύ και στοχευμένη δουλειά ουσίας. Γιατί απαιτείται πολύ δουλειά για να καταφέρεις να «ξυπνήσεις» ξεχασμένα έργα. Να εντάξεις έργα που θα φανούν σε 2 ή 3 χρόνια από τώρα, αλλά όταν θα γίνουν θα αναμορφώσουν, τελείως την πόλη μας».

Πλέον, έχοντας αποδείξει ότι δεν αθετούμε τις υποσχέσεις μας, έχοντας αποδείξει ότι κάνουμε έργο για όλους, κοιτάζοντας όλους τους συμπολίτες, αλλά και τις περιοχές του Δήμου μας το ίδιο, ερχόμαστε και λέμε ότι «η Άρτα επιτέλους αλλάζει και είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας», σημειώνει μιλώντας στην ΗΧΩ ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.
Ο κ. Τσιρογιάννης, μιλά για τα έργα που έγιναν λέγοντας «μέσα σε μόλις πέντε χρόνια δεν μπορούν να γίνουν πράγματα που δεν είχαν γίνει για δεκαετίες».
«Εμείς λέμε ότι είμαστε εκείνοι που βάλαμε την Άρτα σε ράγες προκοπής και προόδου. Πέντε χρόνια μετά την πρώτη εντολή από τους συμπολίτες, λέμε ξεκάθαρα ότι είμαστε εκείνοι που ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε να πάμε την Άρτα ακόμη παραπάνω» είναι το μήνυμα του Χρήστου Τσιρογιάννη.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

ΕΡ.: Κύριε Δήμαρχε, πριν λίγες ημέρες παρουσιάσατε το ψηφοδέλτιό σας, τα
πρώτα 40 ονόματα για την ακρίβεια. Πείτε μας δυο λόγια για τη σύνθεση
του ψηφοδελτίου σας;
ΑΠ..: «Πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο νίκης, βασισμένο στους ανθρώπους εκείνους
με τους οποίους πορευτήκαμε και δουλέψαμε για την Άρτα από το 2014 μέχρι
σήμερα, αλλά και με έναν σημαντικό αέρα ανανέωσης, με πρόσωπα γνωστά
στην Αρτινή κοινωνία, από όλο το φάσμα των ηλικιών, από όλους τους
επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους, από όλους τους πολιτικούς
χώρους, με εμπειρία, με γνώσεις, με φρέσκιες ιδέες και με μεγάλη
θέληση να προσφέρουν στην πόλη και στους συμπολίτες.

Στην παράταξή μας έχουμε μια κοινή αγωνία: Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας
ως τοπική κοινωνία και να συνεχίσουμε να δίνουμε πραγματικές λύσεις στα
προβλήματα του τόπου μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, είμαι αποφασισμένος να
συνεχίσω με συνοδοιπόρους συνεργάτες, άξιους, ικανούς, με αγάπη για τον
τόπο, αφήνοντας στην άκρη την κομματική τους ταυτότητα και κυρίως
απαλλαγμένους από υστεροβουλία. Έχουμε την εμπειρία, έχουμε την θέληση,
έχουμε την ικανότητα. Το έχουμε αποδείξει και θα το αποδείξουμε και στη
νέα θητεία!
Στόχος μας είναι όλοι οι Αρτινοί να δουλέψουμε μεθοδικά, με σχέδιο και
όραμα, με αγάπη για τον τόπο, έτσι ώστε η περιοχή μας να αναπτυχθεί, να
ενισχυθεί η τοπική μας οικονομία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας
για όλους. Θέλουμε μια αξιοβίωτη Άρτα. Μια Άρτα που θα πάρει τη θέση που
της αξίζει.

ΕΡ.: Κύριε Δήμαρχε, προσεγγίστε με αδρές γραμμές τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής κατά την τρέχουσα θητεία
ΑΠ.: Το 2014 στο προεκλογικό πρόγραμμα που είχαμε, αποτυπώναμε το όραμά μας. Ένα όραμα για μια Άρτα διαφορετική. Πιο σύγχρονη, πιο φιλόξενη, πιο λειτουργική, πιο εξωστρεφής. Αυτό το πρόγραμμα, πέντε χρόνια μετά, ερχόμαστε να πούμε ότι το έχουμε υλοποιήσει σε βαθμό που ξεπερνά το 95%, ενώ κάναμε και επιπλέον έργα από εκείνα που είχαμε δεσμευθεί.
Είναι γεγονός ότι είχαμε μπροστά μας ένα δίλημμα. Να επιλέξουμε τον εύκολο δρόμο ή τον δύσκολο. Ο εύκολος, ήταν να διοικήσουμε με έργα βιτρίνας. Υπήρχε, όμως, και ο άλλος δρόμος. Ήταν ένας δρόμος, που απαιτούσε πολύ και στοχευμένη δουλειά ουσίας. Γιατί απαιτείται πολύ δουλειά για να καταφέρεις να «ξυπνήσεις» ξεχασμένα έργα. Να εντάξεις έργα που θα φανούν σε 2 ή 3 χρόνια από τώρα, αλλά όταν θα γίνουν θα αναμορφώσουν, τελείως την πόλη μας.

Αυτό κάναμε με την Οριοθέτηση του Ποταμού Αράχθου, αφού ξεκινά η μελέτη για την Αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, για να μην ξαναζήσουμε στιγμές σαν και αυτές της 1η Φλεβάρη του 2015. Αυτό κάναμε με την Κατασκευή της νέας γεφύρωσης στον Ποταμό Άραχθο στο ύψος της Φοιτητικής Εστίας, στην περιοχή του Τριγώνου. Αυτό κάναμε με το Επιχειρηματικό Πάρκο, το οποίο παρέμενε υπό… συζήτηση για 4 δεκαετίες (!) με αποτέλεσμα να ήμασταν η μοναδική πρωτεύουσα νομού της Ηπείρου που δεν διέθετε Πάρκο. Στην ίδια κατηγορία, εντάσσεται φυσικά η Κατασκευή του Μόνιμου Εκθεσιακού Κέντρου, η αξιοποίηση του πρώην ΞΕΝΙΑ, η αποκατάσταση ιστορικού δημαρχείου Άρτας, η κατασκευή Ειδικού Σχολείου στο Γλυκόριζο, οι αναπλάσεις κεντρικών σημείων στην πόλη την Άρτας και πολλά ακόμη.
Ως Δημοτική Αρχή εργαζόμαστε σε πέντε βασικούς άξονες: τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τα βασικότερα εκ των οποίων ανέφερα πιο πάνω, την κοινωνική πολιτική, την καθημερινότητα, την τουριστική ανάπτυξη και τον πρωτογενή τομέα.
Για παράδειγμα, στην Κοινωνική Μέριμνα προχωρήσαμε σε στοχευμένη μείωση των τελών από 20% έως και 100% σε Δήμο και ΔΕΥΑ, δημιουργήσαμε πλήθος δομών στήριξης των ευπαθών και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως το Κέντρο Κοινότητας Δήμου, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, Φαρμακείο, η Δομή Σίτισης, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, το ΚΕΠ Υγείας, η Συμβουλευτική Υποστήριξη Γυναικών Θυμάτων Βίας, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το Κολατσιό σε άπορους μαθητές, το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.α.

Στο ευαίσθητο κομμάτι της Παιδείας έχουμε προχωρήσει σε συντηρήσεις στα σχολεία όλων των βαθμίδων, έχοντας επενδύσει πάνω από 1,5 εκ. ευρώ στη συντήρηση όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου μας. Εγκαινιάσαμε νέα σχολικά συγκροτήματα, όπως 7ο Δημοτικό Σχολείο, το 3ο Νηπιαγωγείο και το Παιδικό Σταθμό Χαλκιάδων) και πετύχαμε χρηματοδότηση 800.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με ίδιους πόρους για τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση παιδικών σταθμών, ενώ εκσυγχρονίσαμε τα εργαστήρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στα Λύκεια της Άρτας, με πάνω από 100 νέους υπολογιστές.
Στον Αθλητισμό ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το νέο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Αρταίων, το Κλειστό Τ9 στους Κωστακιούς Άρτας, συντηρούνται πλέον κάθε χρόνο πάνω από 20 γήπεδα ποδοσφαίρου με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ κατ’ έτος, ενώ έγινε ανακατασκευή των γηπέδων τένις επί της Περιφερειακής Οδού.

Σε ο, τι αφορά τον πρωτογενή τομέα την πενταετία που ολοκληρώνεται δημιουργήσαμε την ομάδα παραγωγών υπαίθρου, συστήσαμε τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, ενισχύσαμε τη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς, ενισχύσαμε ακόμη και την τοποθέτηση αυτομάτων αποχυμωτών, προωθήσαμε την παρουσίας του Δήμου μας σε Εκθέσεις εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, λειτουργήσαμε το Γραφείο Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, αναβιώσαμε την ξεχασμένη από τη δεκαετία του 1960 Γιορτή Πορτοκαλιού-Μανταρινιού-Ακτινιδίου και Ελιάς, η οποία έχει ξεπεράσει τα όρια της Άρτας και της Ηπείρου, καθώς διεξάγεται στην Αθήνα από πέρυσι.

Στον τουρισμό έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες. Θα μπορούσα να πω απλά, ότι το 2014 δίνονταν μόνο 20.000 ευρώ για την εξωστρέφεια της πόλης μας και σήμερα επενδύουμε πάνω από 100.000 ευρώ. Όμως, σημασία δεν έχει μόνο να δίνεις. Αλλά να ξέρεις τι πρέπει να προβάλλεις και σε ποιους. Ο Δήμος πλέον συμμετέχει συστηματικά σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις, σε εκδηλώσεις τουριστικού ενδιαφέροντος με βάση θεματικά κριτήρια όπως ο θρησκευτικός και γαστρονομικός τουρισμός, δημιουργήθηκαν θεματικά video και φυλλάδια για το Δήμο, διοργανώνονται και υποστηρίζονται ταξίδια εξοικείωσης για δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες, ο Δήμος συνδέεται μέσω αδελφοποιήσεων με πόλεις σε Ελλάδα και εξωτερικό για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού, ενώ δημιουργείται η διαδρομή στα βήματα του Μαξίμου Γραικού και παράλληλα η Άρτα επενδύει σε μεγάλες εκδηλώσεις που φέρνουν πλήθος επισκεπτών στην περιοχή, όπως είναι: το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, η αναβάθμιση των Αποκριάτικων εκδηλώσεων, το Μαθητικό Καρναβάλι, η «Βυζαντινή Άρτα», η αναβάθμιση των εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια της Άρτας» και για το Πολιτιστικό Καλοκαίρι, ο Δρόμος του Γιοφυριού, ο Διάπλους του Αμβρακικού και φυσικά η Πανελλήνια Έκθεση Άρτας.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στις διεκδικήσεις μας, οι οποίες είναι αποτέλεσμα πολύ έντονου αγώνα και παρεμβάσεων σε αρμόδιες αρχές και Υπουργεία. Θυμίζω ενδεικτικά απλώς την Ίδρυση Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημιακού επιπέδου στην Άρτα, την Ίδρυση Πρότυπου Αγροτοδιατροφικού Πάρκου με έδρα την Άρτα, την διεκδίκηση ανταποδοτικών από έργο ΑΠΕ στην Παντάνασσα και πολλά ακόμη.

ΕΡ.: Πού εκτιμάτε ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα σε ότι αφορά το έργο σας;
ΑΠ.: Ανοίξαμε όλα τα θέματα, είτε ήταν καθημερινότητας, είτε αναπτυξιακά, είτε θέματα που χρόνιζαν. Προφανώς μπορεί να υπήρξαν παραλείψεις ή να κάναμε και κάποια λάθη. Δεν είμαστε τέλειοι και εάν στεναχωρήσαμε κάποιους ζητάω συγγνώμη. Άλλωστε μέσα σε μόλις πέντε χρόνια δεν μπορούν να γίνουν πράγματα που δεν είχαν γίνει για δεκαετίες.
Εφόσον οι Αρτινοί μας εμπιστευθούν για μια δεύτερη θητεία, μπορούμε να επικεντρωθούμε ακόμη περισσότερο στο κομμάτι της καθημερινότητας, καθώς οι ανάγκες είναι διαρκείς και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.

Όπως είπα και προηγουμένως, είχαμε ένα δίλημμα το 2014. Η μια επιλογή μας ήταν να κάνουμε έργα βιτρίνας. Να κλείσουμε μια λακκούβα, να αλλάξουμε μια λάμπα και μετά να κάνουμε μικροπολιτική προβάλλοντας αυτές τις παρεμβάσεις. Επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο, καθώς δεν θεωρώ προσωπικά ότι το να κλείνεις λακκούβες ή να βάζεις λίγο άσφαλτο σε δρόμους είναι κάτι που πρέπει να προβάλλεις. Είναι απαραίτητο στοιχείο για να λειτουργεί σωστά μια πόλη. Θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να κάνουμε τέτοιες παρεμβάσεις, αλλά δεν μείναμε εκεί. Προχωρήσαμε σε αυτά που άλλοι δεν άγγιζαν καν…

ΕΡ. Σε ποιους τομείς εντοπίζετε τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου Αρταίων;
ΑΠ.: Υπάρχουν πολλοί τομείς και χαίρομαι πραγματικά για αυτή την ερώτηση. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη οι περισσότεροι νομίζουν ότι πρόκειται για κάτι άυλο. Για κάτι γενικό και αόριστο. Από την πρώτη στιγμή δεν είδα έτσι την έννοια της ανάπτυξης στην Άρτα.
Για παράδειγμα, έχω αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα της Οριοθέτησης του Ποταμού Αράχθου, της Αντιπλημμυρικής προστασίας και της ανάπτυξης της παραποτάμιας περιοχής. Μόλις ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική προστασία, θα μπορούμε να κάνουμε στοχευμένα έργα για την ανάπτυξης όλης της παρόχθιας περιοχής και η εικόνα της πόλης μας θα είναι εντελώς διαφορετική. Ακόμη πιο σύγχρονη, πιο τουριστική, πιο ανεπτυγμένη και βέβαια αξιοποιώντας στο 100% τον Άραχθο ποταμό, ενώ θα μπορούν να πραγματοποιηθούν έργα αναπλάσεων, αναψυχής, ψυχαγωγίας και αθλητισμού σε όλη την περιοχή κατά μήκος του ποταμού. Επίσης, στόχος μας είναι να κατασκευαστούν νέες γεφυρώσεις στον Άραχθο (πέραν εκείνης στην περιοχή του Τριγώνου που έχει ήδη χρηματοδοτηθεί με 6,5 εκ € και αναμένεται άμεσα η έναρξη υλοποίησής της) στο ύψος του Ιμαρέτ και της Βλαχέρνας.

Δηλαδή, ο Άραχθος θα γεφυρώνεται σε τέσσερα σημεία εντός της πόλης της Άρτας και με αυτό τον τρόπο να επιλυθεί και το κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Παράλληλα, σε ο, τι αφορά την τουριστική ανάπτυξη οι ενέργειες που έχουμε κάνει έχουν αντίκτυπο ήδη: η πληρότητα στα καταλύματα της περιοχής έχει αυξηθεί, όπως έχει αυξηθεί σημαντικά η επισκεψιμότητα εν γένει στην περιοχή μας. Και όλα αυτά προς όφελος της τοπικής οικονομίας.
Επιπλέον, πολλές και σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές υπάρχουν και στον πρωτογενή τομέα, καθώς διαθέτουμε εξαίρετης ποιότητας προϊόντα όλων των κατηγοριών. Αυτό άλλωστε είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων περιοχών.

Το πιστεύουμε απόλυτα, ότι υπάρχουν προοπτικές ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους της παραγωγής και προσφέροντάς τους ο, τι χρειάζονται για να ενισχύσουν την παραγωγή τους, όπως ασφαλτοστρωμένοι αγροτικοί δρόμοι (θυμίζω ότι έχουμε εντάξει σε χρηματοδοτικά προγράμματα σχεδόν 50 χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεων) και νέα εγγειοβελτιωτικά έργα. Εννοείται ότι σε αυτόν τον τομέα μπορεί και πρέπει να παίξει καταλυτικό ρόλο η Γεωπονική Σχολή που θα λειτουργήσει από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος στην Άρτα. Ήδη το ΤΕΙ μέχρι σήμερα αποτελούσε πολύτιμο σύμμαχο του πρωτογενούς τομέα και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει στο μέλλον και η Γεωπονική.

ΕΡ. Σε τι υστερεί και πού υπερτερεί η Άρτα σε σχέση με τις πρωτεύουσες των νομών της Ηπείρου;
ΑΠ.: Ζούμε σε μια ευλογημένη περιοχή. Πανέμορφη από όλες τις απόψεις. Βέβαια όλη η Ήπειρος συνολικά είναι πολύ όμορφη. Πιστεύω ότι έχουμε αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες τρεις πρωτεύουσες Νομών. Ακόμη, όμως, και κάποια μειονεκτήματα προσπαθούμε να τα γυρίσουμε σε πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα την απουσία Επιχειρηματικού Πάρκου. Όπως είπα και πιο πριν, η περιοχή μας είναι η μόνη που δεν έχει σε όλη την Ήπειρο. Δουλέψαμε στοχευμένα, διαχειριστήκαμε μια «καυτή πατάτα» 40 και πλέον ετών, το χωροθετήσαμε στον Αμμότοπο και μαζί με την Περιφέρεια και το Επιμελητήριο υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση και το υλοποιούμε.
Η Άρτα φυσικά διαθέτει εξαιρετικά πλεονεκτήματα. Αυτός ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας δεν υπάρχει πουθενά, καθώς σε λιγότερο από 40 λεπτά μπορεί να είναι κάποιος από τον γραφικό και πανέμορφο Αμβρακικό στα Τζουμέρκα.

Επιπλέον, είμαστε μια περιοχή που διαθέτει ένα σπάνιο αριθμό πολιτιστικών και βυζαντινών μνημείων όχι μόνο περιμετρικά αυτής, αλλά στο κέντρο της! Για αυτό, άλλωστε, έχουμε δρομολογήσει την Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων και Βυζαντινών Μνημείων της Άρτας, ένα έργο για το οποίο είμαστε περήφανοι.

ΕΡ.: Κλείνοντας και εν όψει των δημοτικών εκλογών του 2019, με ποιο διακύβευμα θα ζητήσετε την ψήφο των δημοτών;
ΑΠ.: Είμαι από τους ανθρώπους που δεν αθετώ υποσχέσεις. Το 2014 είχαμε κοιτάξει στα μάτια τους συμπολίτες μας και τους είχαμε πει ότι «αλλάζουμε την Άρτα, εμείς μπορούμε». Μέσα σε 5 χρόνια υλοποιήσαμε το πρόγραμμά μας κατά 95%. Δεν φθάνει όμως μόνο μια θητεία ώστε να υλοποιήσουμε το όραμά μας για την Άρτα.
Πλέον, έχοντας αποδείξει ότι δεν αθετούμε τις υποσχέσεις μας, έχοντας αποδείξει ότι κάνουμε έργο για όλους, κοιτάζοντας όλους τους συμπολίτες, αλλά και τις περιοχές του Δήμου μας το ίδιο, ερχόμαστε και λέμε ότι «η Άρτα επιτέλους αλλάζει και είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας».

Το σχέδιο του νέου προγράμματός μας για την επόμενη θητεία θα βγει σε διαβούλευση με τους συμπολίτες. Είναι ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο, ακριβώς όπως ήταν και το προηγούμενο. Διαθέτουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα ως περιοχή και ξέρουμε τον τρόπο να βάλουμε την Άρτα στη θέση που της αρμόζει. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η Άρτα θα πάει μπροστά.
Είμαστε στη μέση πολύ σημαντικών αλλαγών που θα αναβαθμίσουν την Άρτα, θα την κάνουν ακόμη πιο δυνατή, ακόμη πιο λειτουργική, ακόμη πιο ελκυστική. Έχουμε δουλέψει με σχέδιο για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Όλα αυτά διακυβεύονται στις προσεχείς εκλογές.

Εμείς λέμε ότι είμαστε εκείνοι που βάλαμε την Άρτα σε ράγες προκοπής και προόδου. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, με συνεργασίες, χωρίς δεύτερες σκέψεις, βάζοντας την Άρτα στο προσκήνιο, προτάσσοντας το καλό της πόλης. Πέντε χρόνια μετά την πρώτη εντολή από τους συμπολίτες, λέμε ξεκάθαρα ότι είμαστε εκείνοι που ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε να πάμε την Άρτα ακόμη παραπάνω.