Κίνημα Αλλαγής: Η Γεννηματά «χάραξε γραμμή» απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η ευχαρίστηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά για την προσέλευση στελεχών, μελών και απλών υποστηρικτών στο Συνέδριο Κινήματος Αλλαγής, στο ΣΕΦ, που είπε πως η συμμετοχή των Συνέδρων ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η κριτική της κας Γεννηματά απέναντι στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα ήταν σκληρή για ακόμη μια φορά. Κυριάρχησαν οι φράσεις της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, όπως: «Μόνον ο κ. Τσίπρας ζει τον μύθο του στην Ελλάδα», «Έχει όνομα η κρίση που βιώνει σήμερα η Δημοκρατία: Αλέξης Τσίπρας. Βαρίδι της αριστεράς. Βαρίδι για τη χώρα. Βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς που καραδοκεί». Κάπου εκεί, όμως, η Φώφη Γεννηματά φρόντισε να χαράξει γραμμή και να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση και στη Νέα Δημοκρατία. «Ο κ. Τσίπρας φεύγει, όχι άλλο δεξιά το τιμόνι», είπε χαρακτηριστικά, με αξιοσημείωτη τη φράση της: «Βροντερό ναι στην ήττα και την καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ένα βροντερό όχι στη δεξιά παλινόρθωση.

Επιβεβαιώνουμε και σήμερα στο Συνέδριο μας την απόφαση αυτή, 4.500 Σύνεδροι και θα την τηρήσουμε απαρέγκλιτα. Οποιαδήποτε αλλαγή θέσης προϋποθέτει απόφαση Συνεδρίου». «Η χώρα χρειάζεται πολιτική ανατροπή και προοδευτική αλλαγή. Αυτή την ανατροπή, ούτε την θέλει, ούτε την μπορεί, ούτε την κατανοεί, η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Το “φύγε εσύ, έλα εσύ”, δεν είναι η λύση στο βαθύ πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Η παλιά δεξιά με το πελατειακό κράτος και τις συντηρητικές πολιτικές αποτελεί τη βέβαιη συνταγή μιας νέας καθήλωσης της χώρας. Η επιστροφή της δεξιάς σημαίνει επιστροφή στο χθες».

Σημίτης
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης ανέδειξε ως μεγάλη μάχη τις επικείμενες Ευρωεκλογές και αμέσως πέρασε στην επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι «εκπροσωπεί τον δογματισμό και την έλλειψη αντίληψης για την εποχή μας. Δίδαξε τον αριβισμό και πρώτα το ρήμα συμφέρει για χάρη της εξουσίας. Αγκαλιάστηκε και χόρεψε με τους ΑΝΕΛ. Αποσιωπήθηκαν οι ευθύνες των κυβερνήσεων Καραμανλή και τα υπέρογκα ελλείμματα τους που είναι αυτά που δημιούργησαν την κρίση. Κύριο στοιχείο της πολιτικής ήταν τα κάθε λογής επιδόματα, η αύξηση εργαζομένων σε κρατικές υπηρεσίες, και όχι τα σημαντικά, όπως η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, που θα έδινε την απάντηση στα κοινωνικά προβλήματα και τις ανάγκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και το πνεύμα της εποχής στην οποία ζούμε».

Παπανδρέου
Οξύς στην κριτική του απέναντι στη Νέα Δημοκρατία ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, που διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στη ΝΔ: «Που είναι η συγνώμη σας κύριοι της ΝΔ; Πότε αναλάβατε τις ιστορικές σας ευθύνες για την έλευση της κρίσης; Πότε αποβάλλατε την πελατειακή σας αντίληψη για την διαχείριση του πλούτου του Ελληνικού λαού;». Ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε για ακόμη μια φορά να βάλει στο «κάδρο» των ευθυνών του οικονομικού εκτροχιασμού της χώρας την κυβέρνηση Καραμανλή, αναδεικνύοντας παράλληλα το δύσκολο «έργο» που επιτέλεσε η κυβέρνησή του, λέγοντας πως «μόνον εμείς συγκεντρώναμε όλα τα κακά μαζεμένα.

Κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώην πρωθυπουργό, που είπε πως «η αντιπολίτευση – και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, και αυτοί είδαν την κρίση ως ευκαιρία. Αλλά ευκαιρία για την κομματική τους ματαιοδοξία… Είναι θλιβερό ότι περάσαμε με ευκολία, από το κράτος των νταβατζήδων, στο κράτος των μαφιόζων και των παρακρατικών, αντάμα με φασίστες και ακροδεξιούς, από τη μια και με θιασώτες της βίας ως μαμής της ιστορίας από την άλλη. Με μεγάλη ευκολία, βαφτίζονται μέλη μιας κατ’ όνομα βεβαίως, προοδευτικής συμμαχίας, ο κ. Παυλόπουλος, αλλά και ο κ. Καμμένος, ο κ. Παπαγγελόπουλος».
Βενιζέλος
Πολύ «σκληρός» στα λόγια του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που είπε «καυστικά» για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Τι τους κράτησε 4,5 χρόνια στην εξουσία; Η απουσία κάθε ενδοιασμού να ενώσουν πολιτικά και ιδεολογικά γονίδια με εκείνα του Πάνου Καμμένου. Και τώρα, λίγους μήνες μετά την αποχώρηση Καμμένου, η κυβέρνηση Τσίπρα στηρίζεται σε ψήφους βουλευτών και ομοϊδεατών του. Ο Αλέξης Τσίπρας φαντασιώνεται ότι είναι κληρονόμος της παράδοσης του ΠΑΣΟΚ. Είναι γραφικός μίμος του Ανδρέα Παπανδρέου και προσβάλλει τη μνήμη του βάναυσα».