«κίχλη στην αμφιλύκη»

νέα ποιητική συλλογή του Λάμπρου Μάλλιου

Βγήκε στην κυκλοφορία από τις εκδόσεις «ΕΝΤΥΠΩΣΙΣ» η νέα ποιητική συλλογή του Λάμπρου Μάλλιου υπό τον ευφάνταστο και πρωτότυπο τίτλο «κίχλη στην αμφιλύκη». Η κίχλη είναι το όμορφο πουλί τσίχλα και η αμφιλύκη είναι το σούρουπο, το γλυκοχάραμα. Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς πως ο ποιητής μοιάζει με μια τσίχλα που περιφέρεται εναγωνίως στο ημίφως της ποίησης. Και αναζητά μέσα σ’ αυτά τα πετάγματα εικόνες και λέξεις για να μπορέσει μ’ αυτές να τιθασεύσει και ν’ αποδώσει όσα τον πλημμυρίζουν και τον αποκόπτουν απ’ το φως της ημέρας.
Και η νέα ποιητική συλλογή του Λάμπρου Μάλλιου είναι μια περιδιάβαση στις σκοτεινές πλευρές μιας ζωής που ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω στο σύγχρονο κόσμο και ταλανίζει τον άνθρωπο που ψάχνει να βρει μέσα σ’ αυτόν την ταυτότητά του. Μέσα σ’ έναν καλαίσθητο τόμο, την επιμέλεια του οποίου είχε ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, ο ποιητής ξεδιπλώνει την υπαρξιακή του αγωνία για τα σοβαρά θέματα που βαραίνουν τον ίδιο και την εποχή του. Στα 41 ποιήματα, άλλα μεγάλης κι άλλα μικρής έκτασης, ο Λάμπρος Μάλλιος μάχεται με όπλο του το ποιητικό του εγώ να ξεκλειδώσει τα αινίγματα που στέκουν απειλητικά μπρος του και να γίνει αυτός ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.
Ο Λάμπρος Μάλλιος ανήκει στους στοχαστές που διαβάζουν. Και διαβάζουν ποίηση. Είναι ορατές οι επιδράσεις που δέχτηκε διαβάζοντας Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Στους στίχους του διακρίνει κανείς επιρροές από τον Γιάννη Ρίτσο, τον Νικόλαο Καζαντζάκη, τον Μανόλη Αναγνωστάκη, τον Μπέρτολντ Μπρεχτ κλπ.

Το δείγμα είναι σαφές. Γράφει ο Μάλλιος: «Μη χαθούμε σε δρόμους γνωστούς./ Σε δρόμους περπατημένους./ Γιατί όταν συναντηθούμε ξανά,/ δε θα κοιταχτούμε στα μάτια». Ή ακόμη: «Ερχόμαστε από το μακρινό παρελθόν/ και πηγαίνουμε στο βαθύ/ και άγνωστο μέλλον./ Σεβόμενοι τις παραδόσεις,/ ίσως το μέλλον να μην είναι/ και τόσο άγνωστο». Κι ακόμα: «Αργαλειός ο χρόνος./ Υφαντό η πορεία εντός του./ Σε προβληματισμό η Πηνελόπη».
Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου προγραμματίζεται να γίνει στην Άρτα μεταξύ 15 με 20 Δεκέμβρη. Είναι τυχερός ο τόπος που παράγει ποίηση. Και περήφανη η πόλη που παρουσιάζει ποιητές. Η πνευματική ζωή της Άρτας πλουτίζεται διαρκώς με νέα βιβλία και νέους δημιουργούς. Ας τους στηρίξουμε.
Γεννημένος το 1960 στο Κλειδί Άρτας (δήμος Γ. Καραϊσκάκη), όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια, ο Λάμπρος Μάλλιος σπούδασε στην Αθήνα δημοσιογραφία και επικοινωνία. Εργάστηκε σε εφημερίδες, περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ υπήρξε εκδότης και διευθυντής της καθημερινής εφημερίδας Άρτας «Ακανθόχοιρος» και του μηνιαίου περιοδικού «σκαντζόχοιρος». Το Δεκέμβρη του 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Εντύπωσις» η πρώτη του ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Οκρίβας».

Δημήτρης Βλαχοπάνος