Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων

Ο Διευθυντής Χρυσόστομος Στύλιος μίλησε για νέες συνεργασίες και μελλοντικά σχέδια

Την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας διοργάνωσε το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ) του Ερευνητικού Κέντρου (Ε.Κ) «Αθηνά», την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών. Ο Διευθυντής του ΙΝ.ΒΙ.Σ , καθ. Χρυσόστομος Στύλιος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε για τη νέα χρονιά. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Φωκ. Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της ΠΔΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στο στόχο της ΠΔΕ να αναδείξει την Πάτρα ως κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας στο δυτικό άξονα της χώρας. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο καθ. Ι. Εμίρης, Γεν. Δ/ντής και Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», ο οποίος επισήμανε την πανελλήνια εμβέλεια του Ερευνητικού Κέντρου και τις πρόσφατες πρωτοβουλίες για την ίδρυση Κέντρου Καινοτομίας για τις Γυναίκες αλλά και της μονάδας Αρχιμήδης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους. Παραβρέθηκαν ακόμα Πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι Ερευνητικών Ινστιτούτων της περιοχής, εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματίες και ερευνητές.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, υπεγράφη Συμφωνητικό Συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος (ΣΕΒΠΕ&ΔΕ) και του Ε.Κ «Αθηνά»/ΙΝ.ΒΙ.Σ. Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΠΕ&ΔΕ., Ομότιμος Καθηγητής Κλεομένης Μπάρλος, επισήμανε ότι με την επικύρωση της συνεργασίας με το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων επιδιώκεται η υποστήριξη και ανάπτυξη του περιφερειακού οικοσυστήματος βιομηχανιών και επιχειρήσεων, μέσω της μεταφοράς της γνώσης, των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, που απαιτείται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης
Ο Καθ. Χ. Στύλιος τόνισε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζεται να υπογραφούν Συμφωνητικά Συνεργασίας με τα Επιμελητήρια της περιοχής, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της περιφέρειας καθώς και με σημαντικές βιομηχανίες. Επιθυμία όλων είναι η έμπρακτη συνεργασία για απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα, όπως η κινητικότητα ερευνητών σε βιομηχανίες, η εκπόνηση έρευνας στο ΙΝ.ΒΙ.Σ, η προσέλκυση επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων και την συνεργασία σε κοινά ερευνητικά έργα. Έμφαση έδωσε επίσης σε δράσεις, οι οποίες έχουν σαν στόχο την υποστήριξη του ερευνητικού δυναμικού του ΙΝ.ΒΙ.Σ και της ερευνητικής προσπάθειας που διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του, μέσω της αξιοποίησης των παραγόμενων ερευνητικών αποτελεσμάτων με την κατοχύρωσή τους σε πατέντες, αλλά και την προαγωγή δημιουργίας spin-off & spin-out εταιρειών, ώστε τα ερευνητικά αποτελέσματα να μετουσιωθούν σε καινοτόμα προϊόντα συνεισφέροντας στην τοπική και εθνική οικονομία.

Ο Δ/ντης του ΙΝ.ΒΙ.Σ αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που θα καταβάλει για την εξωστρέφεια του Ινστιτούτου μέσω της διεύρυνσης των συνεργασιών με ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού για τη διοργάνωση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων, διδακτορικών προγραμμάτων σπουδών με έμφαση στα Βιομηχανικά Διδακτορικά, συμμετοχή αλλά και συν-διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας αλλά και του παραγωγικού κλάδου με στόχο να καταστεί το ΙΝ.ΒΙ.Σ σημείο αναφοράς για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και να αποκτήσει ένα brand name διεθνούς βεληνεκούς.
Τέλος, ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε ότι προγραμματίζεται η κατασκευή νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων του ΙΝ.ΒΙ.Σ, η χρηματοδότηση των οποίων έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τα στελέχη της ΠΔΕ, οι οποίοι είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια του Ινστιτούτου να αποκτήσει σύγχρονες κτιριακές υποδομές.