Μια καλή χρονιά αναμένεται και φέτος για τα ακτινίδια

Βλέπουν Ψηλά… τις τιμές

Με αδημονία περιμένουν τον Οκτώβριο για τα «Hayward» οι παραγωγοί

Ξεκινά η συγκομιδή για τα πρώιμα Sorelli, Τσεχελίδη

Την αισιοδοξία τους για μια καλή χρονιά και για αύξηση τιμών στα ακτινίδια, δεν κρύβουν οι παραγωγοί ακτινιδίου της Άρτας. Σύμφωνα με όλα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα και όπως δείχνουν τα στοιχεία, και η παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη και να έχει καλή ποιότητα.

Παράλληλα οι προοπτικές στις διεθνείς αγορές είναι θετικές και δείχνουν ότι θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση που θα αποδώσει και μια ικανοποιητική τιμή.
Οι Αρτινοί παραγωγοί ακτινιδίων, αδημονούν για να φτάσει η ώρα της συγκομιδής, που όπως είναι γνωστό επειδή οι μεγάλες ποσότητες στην περιοχή μας είναι τα ακτινίδια ποικιλίας Hayward η συγκομιδή ξεκινά νόμιμα μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Όπως και η σχετική νομοθεσία αναφέρει η έναρξη συγκομιδής για όλη τη χώρα είναι η 15η Οκτωβρίου κάθε έτους και ως ημερομηνία έναρξης της περιόδου εμπορίας για την εγχώρια αγορά η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.

Η συγκομιδή του καρπού δεν είναι επιτρεπτό να γίνει νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας που είναι 6,2ο Brix, μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που εξάλλου προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
Να σημειωθεί πως εντός του Σεπτεμβρίου θα γίνει η συγκομιδή για τις οιο πρώιμες ποικιλίες από τη «Hayward», όπως είναι οι ποικιλίες, Sorelli, Green Light, Summer kiwi, Τσεχελίδης, οι οποίες όμως για την Άρτα αφορούν μικρές ποσότητες.
Την αισιοδοξία τους για μια καλή χρονιά στο ακτινίδιο, κατέθεσε και ο πρόεδρος του ΑΣ Καρίτσας στην Πιερία και παραγωγός ακτινιδίων, που δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος αναμένεται να έχουμε μια καλή ποσοτικά και ποιοτικά παραγωγή ακτινιδίων. Περίπου από τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της πρώιμης ποικιλίας Τσεχελίδη αλλά στην περιοχή μας αυτές οι ποσότητες είναι λίγες.

Οι μεγάλες ποσότητες είναι τα ακτινίδια ποικιλίας Hayward που η συγκομιδή ξεκινά νόμιμα μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί όταν κάνουν συγκομιδή τα ακτινίδια να έχουν αποκτήσει σωστό βαθμό ωρίμανσης. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς της περιοχής και συνεχίζονται οι νέες φυτεύσεις. Σε αυτό βοηθούν οι τιμές που τα τελευταία χρόνια είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα λόγω των εξαγωγών. Πέρσι η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε από 70 έως 80 λεπτά το κιλό. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι και φέτος θα έχουμε μια καλή πορεία των τιμών».

Συγκρατημένος ήταν στις δικές του εκτιμήσεις ο κ. Χρήστος Κολιός, γενικός διευθυντής του ομίλου Κολιός ΑΒΕΕ και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου, που αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «αυξημένη θα είναι φέτος η ελληνική παραγωγή ακτινιδίων. Έχουμε μικρή μείωση της παραγωγής ακτινιδίων στην Ιταλία. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες μας υπάρχουν κάποιες περιοχές που φαίνεται να έχουν καλή παραγωγή. Επίσης αυξημένη είναι η παραγωγή στις ΗΠΑ κατά 25%.

Τα ακτινίδια της Νέας Ζηλανδίας φέτος τα πουλούσαν στην Ελβετία στα 0,25 ευρώ το τεμάχιο, όταν πέρσι είχαν τιμή στα 0,56 – 0,59. Επίσης έχουμε αυξημένο κόστος εξαγωγών λόγω της αύξησης των μεταφορικών στα πλοία, των υλικών συσκευασίας και της ηλεκτρικής ενέργειας (επηρεάζει το κόστος αποθήκευσης). Ζητάμε ακόμη σαν Διεπαγγελματική να γίνονται από το κράτος περισσότεροι έλεγχοι στα τελωνεία γιατί έχουμε πληροφορίες ότι εξάγονται ακτινίδια που έχουν παράνομα συγκομιστεί. Επίσης επειδή γίνονται πολλές νέες φυτεύσεις θέλουμε να γίνονται έλεγχοι στο πολλαπλασιαστικό υλικό που εισάγεται στην χώρα μας».

Από το άλλο μέρος αισιόδοξος δηλώνει ο πρόεδρος της «Ζευς Ακτινίδια» κ. Ζήσης Μανώσης που όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο «η παραγωγή στην Πιερία θα κυμανθεί σε φυσιολογικά επίπεδα. Ποσοτικά όμως αναμένεται να έχουμε αύξηση της παραγωγής λόγω των νέων φυτεύσεων που γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Οι καρποί αναμένεται φέτος να έχουν μικρότερα μεγέθη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού που επηρέσαν τα ακτινίδια. Ποιοτικά μέχρι στιγμής έχουμε μια πολύ καλή χρονιά. Για να έχουν όμως καλή ποιότητα τα ακτινίδια θα πρέπει κατα την συγκομιδή να έχουν την κατάλληλη ωριμότητα σε σάκχαρα. Δυστυχώς και φέτος έχουμε φαινόμενα πρόωρης παράνομης κοπής ακτινιδίων. Αυτό γίνεται επειδή αυτή την περίοδο τελειώνει η παραγωγή του νοτίου ημισφαιρίου και δεν έχουμε συγκομιδή στην Ευρώπη.

Το κενό της αγοράς προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν κάποιοι επιτήδειοι έμποροι και δίνουν αυξημένες τιμές για να γίνουν παράνομες συγκομιδές κάτι που δυσφημεί το ελληνικό ακτινίδιο στις αγορές του εξωτερικού. Πέρσι η μέση τιμή παραγωγού στα ακτινίδια κυμάνθηκε στα 75 λεπτά το κιλό. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι φέτος η τιμή θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο η αύξηση θα έχει και κάποιο όριο γιατί ήδη αυξάνει το κόστος με την ανατίμηση της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που σημαίνει αυξημένο αποθηκευτικό κόστος στα ψυγεία. Επίσης έχουν ανατιμηθεί τα ναύλα στις μεταφορές με πλοία, που είναι διπλάσια ή και τριπλάσια σε κάποιος προορισμούς. Αναμένεται να αυξηθούν επίσης το επόμενο διάστημα και οι χερσαίες μεταφορές. Όλα αυτά επιβαρύνουν την τιμή στην κατανάλωση».

Ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας κ. Κλέαρχος Σαραντίδης, επίσης μιλώντας στον ΑγροΤύπο τονίζει πως: «στην περιοχή θα έχουμε μια μείωση της παραγωγής λόγω της μικρής ακαρπίας που είχαμε και των υψηλών θερμοκρασιών. Ωστόσο συνεχίζονται οι νέες φυτεύσεις λόγω της ζήτησης που υπάρχει και των καλών τιμών. Φέτος όλα δείχνουν ότι θα είναι μια καλή χρονιά για τους παραγωγούς, αφού μέχρι στιγμής οι διεθνείς τιμές είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Στην περιοχή ο μεγάλος όγκος παραγωγής είναι της ποικιλίας Hayward».