Μνήμη Κωνσταντίνου Τσιλιγιάννη (+24 Μαΐου 2014)

Η Ιερά Μητρόπολις Άρτης, ευγνωμονούσα, μνημονεύει σήμερα, 21η Μαΐου, τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Τσιλιγιάννη, λόγω της εορτής του Αγίου Κωνσταντίνου, του οποίου έφερε το όνομα, αλλά και λόγω της συμπληρώσεως, την 24η Μαΐου, έξι ετών, από την εκδημία του.
Ο Κωνσταντίνος Τσιλιγιάννης γεννήθηκε στην Άρτα, το έτος 1933, όπου ετελείωσε και το Γυμνάσιο. Στην συνέχεια, σπούδασε Νομική και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πόλη την οποία αγάπησε ιδιαίτερα και στην οποία εργάστηκε αρκετά χρόνια ως δικηγόρος, αναπτύσσοντας παράλληλα πλούσια συγγραφική και πνευματική δραστηριότητα:

Ως Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος και Πρόεδρος του Συλλόγου Αρτινών Θεσσαλονίκης. Το σημαντικό όμως, έργο της ζωής του ήταν η συγγραφή και ανάδειξη της ιστορίας της Άρτας και των μεγαλύτερων μορφών που γεννήθηκαν και διακρίθηκαν στην αγαπημένη του πατρίδα. Ιδιαίτερα δε, του αγαπημένου του, Αγίου, του Οσίου Μαξίμου του Γραικού, για τον οποίο αφιέρωσε σχεδόν τη μισή ζωή του, μελετώντας πολλά αρχεία στη Μόσχα, στη Βενετία και στην Κωνσταντινούπολη. Επί πολλά έτη, εργάστηκε στο Άγιον Όρος, όπου συνεργάστηκε με πλείστους αγιορείτες λογίους, ηγουμένους και μοναχούς.
Το 2002 τιμήθηκε με το κορυφαίο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τα έργα του:

«Το ποιητικό έργο του Μαξίμου του Γραικού» και «Ιστορικά ανάλεκτα περί του Μαξίμου του Γραικού». Υπήρξε στενός συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης, πάντα πρόθυμος, να παράσχει τις πλούσιες ιστορικές γνώσεις του, μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από το σπουδαίο συγγραφικό του έργο, ξεχωρίζουν, εκτός των προαναφερομένων: « Οι Άγιοι Αυτάδελφοι από την Άρτα Θεοχάρης και Απόστολος» (1989), «Η μόρφωση του Αγίου Μαξίμου του Γραικού» (1996), «Αγίου Μαξίμου του Γραικού Παρακλητικός Κανών εις τον Τίμιον Πρόδρομον» (2001), «Ο τόπος γεννήσεως της Αγίας Θεοδώρας της Βασιλίσσης της Άρτης είναι η Θεσσαλονίκη» (2001), «Αι διπλωματικαί δραστηριότητες της Αγίας Θεοδώρας Βασιλίσσης της Άρτης» (2004), «Ιερά Ακολουθία Αγίου Εράσμου» (2006), «Η ιστορία του Μοναστηριού της Κάτω Παναγιάς Άρτας» (2007), «Χρονικό της ανακαλύψεως του τάφου, της ανακομιδής στη Ρωσία και της μετακομιδής στην Ελλάδα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, ως και η Ιερά Ακολουθία της μετακομιδής» (2009) κ.ά.

Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 24 Μαΐου 2014, ανεπαύθη εν Κυρίω και η νεκρώσιμος Ακολουθία εψάλη, την Δευτέρα 26 Μαΐου 2014, στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Άρτης.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του.