Μπαίνουν… «κόφτες» στο πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής!

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τον πέμπτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έληξε στις 19 Ιανουαρίου και η κατάθεση των 732.000 αιτήσεων είναι ενδεικτική του μεγάλου ενδιαφέροντος που έδειξαν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, για τους οποίους ετοιμάζεται ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χθες ότι τα ποσά για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 θα αρχίσουν να καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων από την ερχόμενη εβδομάδα.
Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, λόγω του τεράστιου αριθμού αιτήσεων και δικαιούχων εξετάζεται να μπουν «κόφτες» στο πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να μειωθεί στα 1.000 ευρώ το ελάχιστο ποσό (έναντι 2.000 ευρώ που ισχύει έως σήμερα) και να μπουν νέα κριτήρια για τους δικαιούχους.

Η σχετική υπουργική απόφαση είναι πιθανό να δημοσιευτεί μέσα στην εβδομάδα ώστε να ξεκινήσει άμεσα ο νέος γύρος των -τελικών αυτή τη φορά- αιτήσεων και να δρομολογηθούν οι εκταμιεύσεις, πιθανότατα από τις 25 Ιανουαρίου και μετά. Το ποσό που θα διατεθεί αναμένεται να παραμείνει «κλειδωμένο» στο 1,5 δισ. ευρώ, παρά τον τεράστιο αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί.
Για να μην ξεπεραστεί και πάλι ο διαθέσιμος προϋπολογισμός θα προσαρμοστούν τα κριτήρια στην τελική ζήτηση, ενώ θα αφαιρεθεί από το ποσό που θα βγάλει η μαθηματική φόρμουλα η χρηματοδότηση που δόθηκε στον κάθε επαγγελματία στο πλαίσιο της επιστρεπτέας προκαταβολής νούμερο τέσσερα. Επίσης, το ελάχιστο όριο των 1.000 ευρώ θα είναι ενιαίο για όλες τις επιχειρήσεις ή τους επαγγελματίες και δεν θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων όπως συνέβη σε προηγούμενες φάσεις. Όσον αφορά τα τελικά κριτήρια επιλογής των επιχειρήσεων, είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί αλλαγή στο βασικό κριτήριο της απαιτούμενης μείωσης εσόδων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών θέλει να τροποποιήσει την ελάχιστη απαιτούμενη πτώση εσόδων είναι και το να αιφνιδιαστούν οι «επιτήδειοι» που προσάρμοσαν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 με τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανίζεται η επιθυμητή πτώση στα έσοδα. Ακόμη και μια ελάχιστη διαφοροποίηση του ποσοστού (δηλαδή το -20% να γίνει μείον 25%) μπορεί να «κόψει» χιλιάδες υποψήφιους, ειδικά αν η εμφανιζόμενη απώλεια εσόδων στην πλατφόρμα «τα έσοδά μου» (είναι η πλατφόρμα που καταγράφεται η μηνιαία εξέλιξη των εσόδων μέσα στο 2020) είναι προϊόν «τεχνικής επεξεργασίας».
Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν ότι και αυτή τη φορά θα έχουμε επανάληψη του φαινομένου που είχαμε και με την 4η επιστρεπτέα προκαταβολή. Δηλαδή, από τις 710.000 αιτήσεις θα είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες αυτές που θα απορριφθούν για διάφορους λόγους, με κυριότερο το ότι δεν θα πληρούν όλοι το κριτήριο της μείωσης των εσόδων.

Επίσης, τα «περίεργα» ευρήματα από τις προηγούμενες φάσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών αναμένεται ότι θα οδηγήσουν την ΑΑΔΕ στην απόφαση να παραπέμψει για έλεγχο χιλιάδες υποθέσεις που θα αποδειχθούν ύποπτες.
Τα κριτήρια που συζητούνται για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή είναι τα εξής:
-να αποδεικνύεται μείωση τζίρου μεγαλύτερη του 20%
-να μπει πλαφόν στον αριθμό εργαζομένων (μέχρι 30/06 δεν μπορούν να κάνουν απόλυση οι δικαιούχοι)
-να λαμβάνονται υπ’ όψιν προηγούμενες ενισχύσεις
-να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο των ΚΑΔ (για τους δικαιούχους του προγράμματος)