Νέα προσφυγή των Δανών στην Ε.Ε. –αμφισβητούν τον τρόπο παρασκευής της φέτας

Σε νέες περιπέτειες οδηγείται το νομοθετικό καθεστώς της Φέτας και ειδικότερα η κατοχύρωσή της ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) που παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα, με αφορμή νέα προσφυγή στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, με πρωτοβουλία της Δανίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Δανοί αμφισβητούν το νομικό καθεστώς της Φέτας στην Ε.Ε., ωστόσο για πρώτη φορά, θέτουν επ’ αμφιβόλω την τήρηση των κανόνων παρασκευής της Φέτας από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το agronews.gr εικάζεται ότι αυτή τη φορά γίνεται επίκληση στοιχείων βάσει των οποίων η ετήσια εγχώρια παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος δεν επαρκεί για να παρασκευασθούν και φθάσουν στην αγορά οι αντίστοιχες ποσότητες φέτας που εμπορεύονται κάθε χρόνο η χώρα μας.

Υποστηρίζεται δηλαδή μ’ αυτό τον τρόπο ότι για την τυροκόμιση της Φέτας στην Ελλάδα γίνονται εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος από άλλες χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι η παρασκευή του προϊόντος που φθάνει στην αγορά δεν πληροί τους κανόνες του ΠΟΠ, με ότι αυτό σημαίνει για το ευρωπαϊκό δίκιο και τον ανταγωνισμό.
Οι πληροφορίες θέλουν, πίσω απ’ αυτή τη νέα νομική πρωτοβουλία των Δανών να βρίσκεται μεγάλος πολυεθνικός όμιλος του κλάδου των γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οικονομικά συμφέροντα το οποίου, όπως και πολλών άλλων, βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με την ζωηρή δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι εγχώριες τυροκομικές επιχειρήσεις με αιχμή το προϊόν Φέτα.

Φημολογείται μάλιστα ότι η προετοιμασία της προσφυγής από την πλευρά των Δανών βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε γνώση των ελληνικών αρχών, οι οποίες αρχίζουν να «ξυπνούν» προκειμένου η χώρα να εξασφαλίσει τα απαραίτητα νομικά επιχειρήματα και να απαντήσει με ότι μέσα διαθέτει στις αιτιάσεις των Δανών.
Έτσι εξηγείται, θα μπορούσε να πει κανείς η κινητοποίηση εδώ και λίγο καιρό των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, η ανακοίνωση κάποιων ποινών για παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, όπως και η ρητορική (το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκκαλο) την οποία αναπτύσσει επίμονα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να αντλήσει εξ αυτού πολιτικά επιχειρήματα (εντός και εκτός).