Νίκος Ανδρουλάκης για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Αν είσαι αδύναμος, δεν μπορείς να επιβάλλεις τις πολιτικές σου

Αν εμείς έχουμε λάβει προκαταβολικά τις αποφάσεις μας, δεν δίνουμε κίνητρο στους πολίτες να μας ψηφίσουν

«Δεν είναι σωστό κάποιοι να λένε ότι όποιο ποσοστό και να πάρουμε στις εκλογές θα πρέπει να συμμετάσχουμε στην επόμενη κυβέρνηση και κάποιοι άλλοι να αποκλείουν εκ των προτέρων τη συμμετοχή μας σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα. Κάτι τέτοιο περιφρονεί τη λαϊκή βούληση όπως αυτή αποτυπώνεται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αν εμείς έχουμε λάβει προκαταβολικά τις αποφάσεις μας, δεν δίνουμε κίνητρο στους πολίτες να μας ψηφίσουν. Σε τελική ανάλυση αν είσαι αδύναμος, δεν μπορείς να επιβάλλεις τις πολιτικές σου στους κυβερνητικούς σου εταίρους. Μόνο στην περίπτωση που έχεις ένα μεγάλο αποτέλεσμα, μπορείς να επιβάλλεις προοδευτικές πολιτικές» τονίζει με συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
Την ανατροπή των συσχετισμών από το αποτέλεσμα των ευρωκλογών κιόλας ζητά με συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι η πραγματική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ περνάει μέσα από την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής.

Στη συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και την Αλίκη Χατζή ο κ. Ανδρουλάκης είπε μεταξύ άλλων:
-Για το Συνέδριο:
«Το Συνέδριό μας είχε διπλό ρόλο. Καταρχάς την ουσιαστική ίδρυση του Κινήματος Αλλαγής, καθώς περάσαμε από το μεταβατικό στάδιο του διορισμού των οργάνων βάσει ποσοστώσεων -κάτι με το οποίο είχα διαφωνήσει από την αρχή- σε ενιαία εκλεγμένα όργανα. Στη συνέχεια, ήταν η αποσαφήνιση των στόχων και της στρατηγικής του Κινήματός μας για να πορευθούμε όλοι μαζί ενωμένοι στις ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις που μας περιμένουν το 2019, με πρώτες εκείνες των Ευρωεκλογών.
Όσον αφορά την εσωτερική οργάνωση του κόμματος μας, έθεσα ένα κατά τη γνώμη μου μείζον θέμα. Πιστεύω ότι πρέπει το κίνημά μας να είναι το πρώτο θεσμικό κόμμα στη χώρα μας, ένα κόμμα το οποίο θα σέβεται τα μέλη του αλλά κατά κύριο λόγο τους πολίτες και το κράτος, χωρίς να το βλέπει σαν λάφυρο. Εμείς οφείλουμε να είμαστε αυτοί που θα φέρουμε το νέο ήθος στην πολιτική, ξεκινώντας από τα του οίκου μας. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε το κλίμα της απογοήτευσης και της αντιπολιτικής που διαβρώνει τη δημοκρατία μας.

-Για τον αν απαντήθηκε δηλαδή το ερώτημα που κυριαρχεί «τι θα κάνετε μετά τις εκλογές εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία»:
«Οι αποφάσεις του συνεδρίου είναι ξεκάθαρες και έγιναν δεκτές ομόφωνα. Υποστήριξα ότι το αν θα πάμε στην αντιπολίτευση ή αν θα συμμετάσχουμε στην επόμενη κυβέρνηση θα εξαρτηθεί από τη δύναμη που θα μας δώσει ο Ελληνικός λαός στις ερχόμενες εκλογές. Δεν είναι σωστό κάποιοι να λένε ότι όποιο ποσοστό και να πάρουμε στις εκλογές θα πρέπει να συμμετάσχουμε στην επόμενη κυβέρνηση και κάποιοι άλλοι να αποκλείουν εκ των προτέρων τη συμμετοχή μας σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα. Κάτι τέτοιο περιφρονεί τη λαϊκή βούληση όπως αυτή αποτυπώνεται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αν εμείς έχουμε λάβει προκαταβολικά τις αποφάσεις μας, δεν δίνουμε κίνητρο στους πολίτες να μας ψηφίσουν. Σε τελική ανάλυση αν είσαι αδύναμος, δεν μπορείς να επιβάλλεις τις πολιτικές σου στους κυβερνητικούς σου εταίρους. Μόνο στην περίπτωση που έχεις ένα μεγάλο αποτέλεσμα, μπορείς να επιβάλλεις προοδευτικές πολιτικές.

-Για το ποιος θα αποφασίσει , εφόσον ζητηθεί , να συμμετάσχει η παράταξη σε κυβέρνηση ή όχι:
«Όσοι υποστηρίζουν την καταφυγή σε εσωκομματικό δημοψήφισμα επικαλούνται το τι συμβαίνει στη Γερμανία. Εκεί όμως τα κόμματα έχουν περιθώριο μηνών για να διεξαγάγουν προγραμματικές συζητήσεις και μετά να προσφύγουν στα μέλη τους για να λάβουν την τελική απόφασή τους. Το ελληνικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει μακροχρόνιες διαδικασίες. Δίνει σε κάθε ένα από τα τρία πρώτα κόμματα τρεις μέρες προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στα δημοκρατικά κόμματα, που σέβονται τα μέλη και τις διαδικασίες, τους θεσμούς της αντιπροσωπευτικότητας, αλλά και τις συνταγματικές απαιτήσεις που δεν επιτρέπουν μακροχρόνιες διαδικασίες για την επιλογή κυβέρνησης, ένας μόνο τρόπος υπάρχει για την επίλυση τέτοιων ζητημάτων. Η προσφυγή στα όργανα του κόμματος που πλέον είναι εκλεγμένα. Αυτά είναι που θα κάνουν την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Όπως δε ορίζει το καταστατικό μας, το ανώτερο όργανο μεταξύ δύο Συνεδρίων είναι αυτό της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας μόλις εκλέχτηκαν».