Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας
-Πράσινο φως δίνει η ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις
Με τα αποτελέσματα να εμφανιστούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμούς Άρτας, Δημήτρης Πετανίτης, επισημαίνει πως και ο κλάδος της πτηνοτροφίας και ειδικά της μεταποίησης, θα χρειαστεί την στήριξη της πολιτείας.
Ο κ. Πετανίτης υπογραμμίζει πως η κατανάλωση θα παρουσιάσει κάμψη, αφού ειδικά τα καταστήματα εστίασης, πωλούν μόνο ντελίβερι, ενώ όλα τα υπόλοιπα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος παραμένουν κλειστά και η διάθεση των νωπών προϊόντων αναγκαστικά συρρικνώνεται.
Ο κ. Πετανίτης θεωρεί πως ο κλάδος της πτηνοτροφίας, έχει ανάγκη από την στήριξη της πολιτείας, ενώ είναι ήδη σε επαφή με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου.
Παράλληλα, αναμένεται πως εντός δεκαημέρου που θα έχουν συγκεντρωθεί νεώτερα στοιχεία, θα ζητηθεί να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τους υπόλοιπους αρμόδιους, για να εξετασθούν οι τρόποι στήριξης.
Σε εξέλιξη
Ανάμεσα στα επιχειρήματα πλέον βρίσκονται οι αναγκαστικοί περιορισμοί στην κίνηση των καταναλωτών, η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, αλλά και το πλήγμα στον τουρισμό.
Από το άλλο μέρος ο Υπουργός, Μάκης Βορίδης, σε δηλώσεις του αναφέρεται στα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση πρώτα για τις ιχθυοκαλλιέργειες και για τους επαγγελματίες αλιείς, τα απέδωσε στο γεγονός ότι μειώνονται οι εξαγωγές των ψαριών προς την Ιταλία και κλείνουν τα καταστήματα μαζικής εστίασης.
Όμως οι ίδιοι πάνω-κάτω λόγοι, ισχύουν και για τους κτηνοτρόφους ενόψει του Πάσχα, αλλά και για την πτηνοτροφία αφού με τα ξενοδοχεία κλειστά, ταβέρνες και εστιατόρια κλειστά, η κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Πράσινο φως για κρατικές ενισχύσεις
Εν τω μεταξύ, η κροατική Προεδρία της ΕΕ διοργάνωσε τηλεδιάσκεψη των υπουργών που είναι αρμόδιοι για τη γεωργία και την αλιεία, στις 25/3/2020, όπου οι υπουργοί συζήτησαν τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 (κοροναϊού) στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας. Όπως τονίστηκε η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για 500 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες.
Τα κυριότερα θέματα που επεσήμαναν τα περισσότερα κράτη μέλη ήταν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των εμπορευμάτων, οι αλλαγές στα πρότυπα κατανάλωσης και στη λειτουργία των συστημάτων παραγωγής γεωργικών προϊόντων διατροφής, καθώς και το ανεπαρκές εργατικό δυναμικό λόγω κλεισίματος συνόρων, υποχρεωτικής απομόνωσης ή καραντίνας.
Όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αυξήθηκαν τα μέγιστα ποσά έως 120.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων. Για τις εταιρείες που ασχολούνται με τη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, το κατώτατο όριο καθορίζεται σε 800.000 ευρώ.
Επιπλέον, η Επιτροπή ανακοίνωσε παράταση, κατά ένα μήνα, της προθεσμίας υποβολής της ενιαίας αίτησης άμεσων ενισχύσεων (ΟΣΔΕ) και άλλων εκτάσεων και ζώων που σχετίζονται με το 2020.