Νομοσχέδιο με 10ωρη εργασία φέρεται να ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας

Με ατομικές συμβάσεις, καθιέρωση ψηφιακής κάρτας τηλεργασίας, δουλειά και τα Σαββατοκύριακα για τους κλάδους υψηλής τεχνολογίας, εξίσωση και αύξηση των υπερωριών σε 150 το χρόνο για υπηρεσίες και βιομηχανία, καθώς και καθιέρωση μητρώου μελών των συνδικάτων και ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για τις αποφάσεις για απεργία, φέρεται να προβλέπεται στο νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει για μετά το Πάσχα το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κατάργηση του 8ωρου χρόνου εργασίας, καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απασχολούν εργαζόμενους «μέχρι 10 ώρες ημερησίως για ένα εξάμηνο και για 6 ώρες για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου», με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Ακόμη για κάποιους κλάδους «θα προβλεφθεί απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα».

Σχετικά με τη συνδικαλιστική δράση προβλέπεται «η κατάρτιση και επικαιροποίηση μητρώων εργαζομένων από τα Συνδικάτα, με προφανή σκοπό να προωθηθούν οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στις συνδικαλιστικές ενώσεις για μείζονα και ελάσσονα θέματα από την κήρυξη απεργιών μέχρι την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων και εκλογή διοικητικών συμβουλίων στις ενώσεις εργαζομένων».

Έντονες αντιδράσεις
Τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα έφεραν έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ αναφέρει: «Το σχέδιο Ανάκαμψης της ΝΔ στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Το βάρος της κρίσης θα το πληρώσουν πάλι οι πιο αδύναμοι. Για τον κ. Μητσοτάκη οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές. Το Κίνημα Αλλαγής όπως δήλωσε η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά στη Βουλή, στέκεται απέναντι σε αυτές τις αντεργατικές πολιτικές. Εμείς πιστεύουμε στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ, το οποίο σημείωσε: Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας για τα εργασιακά αποτελεί αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά αυτών… Η κατάργηση του 8ωρου, η θέσπιση του 10ωρου μετά το 1920 που είχε καταργηθεί, η σύνδεση του ωραρίου και της σχέσης εργασίας με την παραγωγικότητα κάθε επιχείρησης ή κλάδου, η πλήρης απελευθέρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, η απογείωση των υπερωριών έως και 150 ώρες, αποτελούν μέτρα – κόλαση για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων… Η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη, αν νομίζει ότι θα αξιοποιήσει για μια ακόμη φορά την πανδημία, για να περάσει τα άθλια σχέδιά της. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγουν στο προσκήνιο του αγώνα και να μην επιτρέψουν να περάσει αυτό το έκτρωμα, που αποτελεί την ανατροπή του αιώνα».