Ντίνος Παπαδημητρίου

Έρχεται λύση για τα επαγγελματικά δικαιώματα της Γεωπονικής Σχολής

Πολλή σκόνη σηκώθηκε τις τελευταίες ημέρες και στην Άρτα και μεγάλη φασαρία έγινε για τα επαγγελματικά δικαιώματα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου στην Ήπειρο με έδρα την πόλη μας. Σε επικοινωνία που είχα με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες για το σοβαρό αυτό θέμα, πληροφορήθηκα ότι θα υπάρξει άμεση λύση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Γεωπονικών Σχολών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς οι φοιτητές δηλώνουν όμηροι μιας κατάφωρης αδικίας και ζητούν την άμεση αναγνώριση των τμημάτων στον ίδιο βαθμό και στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες Πανεπιστημιακές Γεωπονικές Σχολές της χώρας. Και δεν έχουν άδικο, αλλά η κυβέρνηση έρχεται και λύνει το πρόβλημα που αφορά πολλές σχολές.
Όπως μου μεταφέρθηκε – και αυτό είναι είδηση- δόθηκε εντολή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά (καθώς και το υπουργείο Παιδείας), στη νομική υπηρεσία του υπουργείου για να υπάρξει ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, των νέων Γεωπονικών Τμημάτων και αυτών που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια.

Προ ημερών επισκέφθηκα χωρίς δημοσιότητα και τυμπανοκρουσίες τη σχολή Γεωπονίας στην Πανεπιστημιούπολη Άρτας. Ομολογώ οτι αποκόμισα ανάμεικτα συναισθήματα. Ανάμεικτα γιατί από την μια είδα εγκαταστάσεις και υποδομές σε εγκατάλειψη και από την άλλη γνώρισα ανθρώπους με ξεχωριστό ακαδημαϊκό υπόβαθρο και θέληση που μπορούν να προσδώσουν προοπτική και οφέλη στην Άρτα μας.
Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες για την εγκατάλειψη, αλλά ίσως είναι η στιγμή να επικεντρωθούμε στις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας, όπως η ολοκλήρωση ημιτελών κτιρίων – υποδομών και η δημιουργία κοιτίδας έρευνας και καινοτομίας του πρωτογενούς τομέα. Η αρχή έγινε με το «Κέντρο καινοτομίας κρέατος». Η αισιοδοξία μου όμως, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο, όταν πληροφορήθηκα ότι στη σχολή γεωπονίας υπάρχουν πέντε υποψήφιοι διδάκτορες από το εξωτερικό και ακόμα εννιά Έλληνες που πραγματοποιούν την διδακτορική τους διατριβή.
Πολλοί αναρωτιούνται αν θα παραμείνει ανοιχτή η σχολή καθώς ο αριθμός των εισακτέων είναι πολύ χαμηλός. Η απάντηση δεν πρέπει να είναι «στο χέρι του εκάστοτε βουλευτή» αλλά πρέπει να επικεντρωθεί στην αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχει η σχολή Γεωπονίας (ακαδημαϊκό προσωπικό, ευλογημένος – τόπος εγκατάστασης, επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων, συνεργασία – networking με πανεπιστήμια του εξωτερικού).
Ο χρόνος είναι χρήμα λένε, πολύτιμος και δεν πρέπει να χαθεί. Στην Άρτα μας, όλοι ξέρουμε που ανήκει ο καθένας μας, εφόσον όμως θέλουμε να πάμε μπροστά, ας αφήσουμε την γενικότερη πολιτική αντιπαράθεση και ας κοιτάξουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα της περιοχής μας, ώστε να δώσουμε προοπτικές στις νεότερες γενιές.

*Ο Ντίνος Παπαδημητρίου είναι Πολιτευτής ΝΔ Άρτας