Οδηγίες ΥπΑΑΤ για εξαγωγές φρούτων στην Ινδονησία, ποια προϊόντα αφορούν

Οδηγίες προς τα διαπιστευμένα εργαστήρια ελέγχων για τις εξαγωγές φρούτων στην Ινδονησία, παραθέτει έγγραφο της Γενικής Δ/νσης Γεωργίας του ΥπΑΑΤ, το οποίο κοινοποίησε ο Σύνδεσμος INCOFRUIT-HELLAS.
Οδηγίες προς τα διαπιστευμένα εργαστήρια ελέγχων για τις εξαγωγές φρούτων στην Ινδονησία, παραθέτει έγγραφο της Γενικής Δ/νσης Γεωργίας του ΥπΑΑΤ, το οποίο κοινοποίησε ο Σύνδεσμος INCOFRUIT-HELLAS.
Επισημαίνεται ότι αφορούν τα παρακάτω προϊόντα προς εξαγωγή στην Ινδονησία ήτοι: ακτινίδια, πορτοκάλια, επιτραπέζια σταφύλια, κεράσια, δαμάσκηνα, πράσινα μήλα, μανταρίνια, αποξηραμένες σταφίδες.
Ειδικότερα το έγγραφο με Θέμα: «Εξαγωγές αγροτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης στην Ινδονησία- Έλεγχος υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων», αναφέρει τα εξής:

Aπαιτήσεις για εξαγωγή προϊόντων στην Ινδονησία/Έλεγχος υπολειμμάτων
1. Κάθε φορτίο πρέπει να συνοδεύεται από ένα έντυπο πρότερης κοινοποίησης (Prior notice), το οποίο εκδίδει ο εξαγωγέας (ή ο αντιπρόσωπός του στην Ελλάδα) και από ένα Πιστοποιητικό Ανάλυσης (Certificate of Analysis/format 4), το οποίο εκδίδεται από συγκεκριμένα εργαστήρια ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων που έχει λάβουν έγκριση από το Υπουργείο Γεωργίας της Ινδονησίας.
2. Η πρότερη κοινοποίηση (prior notice) πρέπει να εκδίδεται πριν την άφιξη του εξαγόμενου προϊόντος στην Ινδονησία.

3. Τα αποτελέσματα στο πιστοποιητικό ανάλυσης δεν πρέπει να ξεπερνούν τα ανώτατα όρια, όπως ορίζει η νομοθεσία της Ινδονησίας (βλ. Παράρτημα ΙΙ της με αριθ. με αριθ.1328/KPTS/KR.040/K/05/2019 Απόφαση Υπουργού Γεωργίας της Ινδονησίας).
Οι έλεγχοι που απαιτούνται για εξαγωγή προϊόντων στην Ινδονησία πραγματοποιούνται σε συνέχεια και ανεξάρτητα από άλλους ελέγχους, οι οποίοι γίνονται σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία (ποιοτικοί έλεγχοι, φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι κλπ).
Εγκεκριμένα εργαστήρια ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων
Τα εργαστήρια ελέγχου υπολειμμάτων που εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες αρχές της Ινδονησίας στις 31/05/2019, αναφέρονται στο Παράρτημα Ι της αριθ. 1328/ ΚPTS/KR.040/K/05/2019 Απόφασης του Υπουργού Γεωργίας της Ινδονησίας, που εστάλη με το 3ο σχετικό σε όλους τους ενδιαφερόμενους και είναι τα εξής:

1. Mπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο – Εργαστήριο Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων,
2. Αgrolab RDS Θεσ/νίκη,
3. Agrolab RDS Αθήνα,
4. Cadmion Laboratory, Κιάτο Κορινθίας
Α. Δειγματοληψία-Έλεγχος Υπολειμμάτων Φυτοπροστατευτικών προϊόντων
Αρμόδιες αρχές για τη δειγματοληψία για τον έλεγχο υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ).
Η διαδικασία της δειγματοληψίας γίνεται σύμφωνα με την αριθ. πρωτ. 91972/27.1.2013 ΚΥΑ (Β΄123), σε εναρμόνιση προς την Οδηγία 2002/63/ΕΚ (L 187), καθώς και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες αριθ. 3316/36486/28.03.12 και αριθ. 5974/58183/29.05.2017 της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ
Β. Αποστολή δειγμάτων σε εργαστήρια – Απάντηση εργαστηρίων

Οι ΔΑΟΚ αποστέλλουν το κάθε δείγμα σε ένα από τα ανωτέρω εγκεκριμένα εργαστήρια. Το εργαστήριο επιλέγεται μετά από συνεννόηση με τον ενδιαφερόμενο εξαγωγέα και αφού προηγουμένως έχει ενημερωθεί έγκαιρα το εργαστήριο τόσο για την ετοιμότητα ως προς τον προγραμματισμό των αναλύσεων και την αντιμετώπιση έκτακτων τεχνικών προβλημάτων, όσο και για την υπογραφή και την έκδοση των αντίστοιχων πιστοποιητικών, τα οποία απαιτούν υπογραφή από συγκεκριμένα πρόσωπα.
Η αποστολή στο εργαστήριο περιλαμβάνει:
α) το δείγμα μαζί με ένα διαβιβαστικό έγγραφο,
β) το πληροφοριακό δελτίο του δείγματος, και
γ) το πιστοποιητικό ανάλυσης, συμπληρωμένο στα σημεία που τους αφορούν (π.χ. Sampling Location, Common Name, Botanical Name, Packing Unit, Quantity, Port οf Loading, Date of Loading). Το πεδίο “Date of Loading” συμπληρώνεται μετά από σχετική επικοινωνία με τον εξαγωγέα.

Γ. Ενημέρωση Αρμοδίων Αρχών της Ινδονησίας πριν την φόρτωση/εξαγωγή προϊόντων
Παράλληλα με τη διαδικασία ανάλυσης των δειγμάτων, ο εξαγωγέας ενημερώνει τις αρχές της Ινδoνησίας πριν από τη φόρτωση του προϊόντος στο μέσο μεταφοράς και πριν την αποστολή του στην Ινδονησία (PSAT prior notice).
Η διαδικασία αυτή γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας http://karantina.pertanian.go.id/ επιλέγοντας Interactive service (Layanan Interaktif) ή απευθείας στο σύνδεσμο http://notice.karantina.pertanian.go.id/.
Tα έντυπα prior notice (format 2), το πιστοποιητικό ανάλυσης (format 4) (και λοιπά απαραίτητα έγγραφα όπως το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό, τιμολόγιο και δελτίο αποστολής) αποστέλλονται με υπηρεσία ταχυμεταφοράς με ευθύνη του εξαγωγέα στην Ινδονησία και φτάνουν πριν την φυσική άφιξη του φορτίου.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση η αρμόδια Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ είναι στη διάθεσή σας.