Οι Αμμοχαλικοληψίες στο ποτάμι του Κομποτίου προκαλούν απορίες και ανησυχίες
Ξυπνούν μνήμες του 2015
Οι πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2015 δεν ξεχάστηκαν
Κάτοικοι αναρωτιούνται αν έχουν δοθεί άδειες και από ποιόν
Ζητούν να τους ενημερώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές
Έντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται κάτοικοι της Κοινότητας Κομποτίου Άρτας, που το τελευταίο διάστημα παρακολουθούν μια έντονη δραστηριότητα στον Κομποτέϊκο ποταμό σε αμμοχαλικοληψία την οποία κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει αν είναι νόμιμη και με ποιο τρόπο δόθηκαν –αν δόθηκαν- άδειες για αμμοχαλικοληψία δεκάδων τόνων υλικού, για ποιο έργο.
Οι κάτοικοι της Κοινότητας Κομποτίου, μετά τις πλημμύρες τον Φεβρουάριο του 2015, έχουν ευαισθητοποιηθεί επειδή τότε το ποτάμι δίπλα στο χωριό σχεδόν παρέσυρε τη γέφυρα, δημιουργώντας προβλήματα αλλά και φόβους στους κατοίκους, πως δεν είναι ασφαλής.
Η κακοκαιρία που έπληξε την Άρτα αλλά και το χωριό Κομπότι ήταν σφοδρή, η γέφυρα στο ποτάμι του χωριού πήρε κλίση ,τα κάγκελα λύγισαν ,έσπασαν οι σωλήνες ύδρευσης με αποτέλεσμα ο οικισμός να μείνει χωρίς νερό
Μάλιστα το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώθηκε στις φωτογραφίες των κ.Στάθη Σακέλλιου&Γιάννη Ρήγανη στο facebook Kompotiartas. Δείτε πόση πίεση δέχτηκε η γέφυρα, που πηγαίνει στο γήπεδο, έδρα του Σκουφά Κομποτίου, από την ορμή του νερού και των φερτών υλικών.
Οι κάτοικοι που ανησυχούν, μας είπαν πως ενημέρωσαν για τα τεκταινόμενα στο ποτάμι και δηλώνουν πως αντί για αμμοχαλικοληψία θα έπρεπε να φροντίζουν οι αρμόδιοι για αντιπλημμυρική προστασία. Μάλιστα όπως καταγγέλλουν πρόκειται για εντατική αμμοχαλικοληψία, που στη πορεία θα δημιουργήσει μεγάλους κρατήρες και μεγάλα χαντάκια εντός της ενεργής κοίτης, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Δεν γνωρίζουμε αν δόθηκαν άδειες αλλά εμείς νομίζουμε πως πλεόν γίνεται «λεηλασία» στα πολύτιμα, αλλά και πανάκριβα αδρανή υλικά του ποταμού.
Και οι ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι του Κομποτίου ερωτούν κάθε αρμόδιο:
– Βάσει ποιών σχεδίων και κάτω από ποιων τις εντολές και ελέγχους διενεργούνται αμμοχαλικοληψίες;
-Είναι γνώστες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου Ν. Σκουφά, για όσα γίνονται;
– Τηρείται ο νόμος όσον αφορά στην διαχείριση των αδρανών υλικών, που αποκομίζουν από το ποτάμι; Και ποιος ωφελείται;
Επειδή η περιοχή δοκιμάστηκε την προηγούμενη φορά και επειδή όπως είδαμε από τον καύσωνα του καλοκαιριού που παρόμοιο δεν έζησε η Άρτα, επειδή τα πρωτοβρόχια έρχονται, υπάρχουν απαντήσεις από τους αρμόδιους;
Η θα τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμάζευτα εκ των υστέρων;