Οι μοιραίες και απατηλές Κοιλάδες της Ευτυχίας

Γράφει ο Πάρις Ν. Κονιτσιώτης

Για τους Αγγλομαθείς silicon valley ( σίλικον βάλεϊ ) είναι σε ιδιωματικά αγγλικά η Κοιλάδα της Ευτυχίας, αφού σε κατά λέξη είναι η Κοιλάδα του πυριτίου.
Αφορμή για το κείμενο αυτό αποτέλεσε η κατάρρευση της SILICON VALLEY BANK στην Αμερική με καταθέσεις το Α΄. τρίμηνο του 2022, 200 δις δολάρια. Δηλαδή δεν μιλάμε για ένα ποστάλι της γραμμής αλλά για τεράστιο κρουαζιερόπλοιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η περιοχή της Καλιφόρνιας , όπου δραστηριοποιείται η Τράπεζα , με την επωνυμία Σίλικον Βάλεϊ (Κοιλάδα της Ευτυχίας ) ,έχει τους περισσότερους εκατομμυριούχους στον κόσμο.
Τα βαθύτερα αίτια όμως είναι η απέραντη θλίψη και η δυσκολία να αποδεχθώ , να αποδεχθούμε την τραγωδία του δυστυχήματος στην δική μας Σίλικον Βάλεϊ ,από την άποψη του φυσικού κάλους (ποιος δεν έχει περπατήσει στην εναέρια γεφυρούλα πάνω από τον Πηνειό και δεν έχει προσκυνήσει στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής σε ένα κατάφυτο περιβάλλον ), την ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ.

Είναι η μαζική απώλεια και ο τρόπος που έγινε, νέων μάλιστα ανθρώπων που σε σοκάρει , γιατί καθημερινά γίνονται τροχαία θανατηφόρα ατυχήματα, παρά τη βελτίωση σε μεγάλο βαθμό των Ελληνικών αυτοκινητοδρόμων.
Η κατάρρευση της SILIKON VALLEY BANK ξυπνάει μνήμες της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 , με την κατάρρευση της LEHMAN BROTHERS , που λειτούργησε σαν ντόμινο σε όλον τον πλανήτη , με αποτέλεσμα η χώρα μας να μπει στο δωδεκάχρονο τούνελ των μνημονίων , της φτώχειας και της μιζέριας.
Θα επηρεάσει με τα απόνερα του , το ναυάγιο αυτού του τεράστιου «κρουαζιερόπλοιου » την οικονομία της γηραιάς Αλβιόνας και κατ’ επέκταση της χώρας μας ; Οι επόμενες μέρες θα το καταδείξουν.
Ας ευχηθούμε ολόψυχα το Τραπεζικό μας σύστημα να είναι θωρακισμένο και υποψιασμένο , για τέτοιου είδους οικονομικές αναταράξεις.

Η τραγωδία στα ΤΕΜΠΗ μας έχει κάνει να αναρωτιόμαστε , αν είμαστε μια «κανονική » χώρα , αν ανήκουμε στη Δύση ή την Ανατολή κι αν η ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής , αντιμετωπίζεται με το ανάλογο ενδιαφέρον και την επάρκεια από τις κρατικές υπηρεσίες!
Είναι συγκλονιστικά αυτά που βγαίνουν κάθε μέρα στη δημοσιότητα. Ανευθυνότητα , ανοργανωσιά, αναξιοκρατία, αδιαφορία, ωχαδελφισμός, καλοπέραση.
Το μούδιασμα παραμένει , είμαστε μια μουδιασμένη χώρα με τον θυμό να ξεχειλίζει , αφού έχουμε φτάσει να αναφερόμαστε στο πριν και στο μετά το δυστύχημα.
Μπορούμε να αλλάξουμε ; Αυτή τη ρημάδα την αξιοκρατία θα την εφαρμόσουμε ποτέ ; Αυτή την κουρελιασμένη οργάνωση θα τη συμμαζέψει κάποιος , κάποτε ;
Πάντως όσο πολίτες και πολιτικοί συνεχίζουμε να ποτίζουμε το δένδρο του πελατειακού κράτους δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα . Οι ρίζες του δένδρου είναι βαθιά ριζωμένες . Σας μεταφέρω αυτά που διάβασα προχθές στην εφημερίδα.

«Στις 10 Ιανουαρίου 1990 η τότε διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων αποκάλυψε ότι 2.500 νεοδιορισθέντες υπάλληλοι των ΕΛΤΑ δεν είχαν τι να … κάνουν. Συμπληρωματικά διορίστηκαν και 250 απόφοιτοι δημοτικού σχολείου ».
Επίσης η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δημοσίευσε την 12 Σεπτεμβρίου 1989 ότι «στην ΕΡΤ εργάζονταν 100 κηπουροί , απειράριθμοι φύλακες, θυρωροί και δακτυλογράφοι …που δεν ήξεραν να γράφουν στην γραφομηχανή ».
Ένας πεπειραμένος και εξαίρετος γελοιογράφος …το τερμάτισε : « Δια νόμου Πρόεδρος Δημοκρατίας , Πρωθυπουργοί , Υπουργοί και Βουλευτές θα ταξιδεύουν εφεξής μόνο με τρένο ».
Το πιο καλό θα ήταν βάσει νόμου … το ένα τρίτο του πολιτικού προσωπικού να ταξιδεύει με τρένο, το ένα τρίτο με τα ΚΤΕΛ και το ένα τρίτο με πλοία της γραμμής , μήπως ταξιδέψουμε κι εμείς – επιτέλους – με ασφάλεια.
Πέρα από τις αστείες υπερβολές και τις ακραίες αναφορές αυτή η γενικότερη κρίση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα δεν τους προβληματίζει ;
Μήπως έχει φτάσει η ώρα της συλλογικής πολιτικής αντιμετώπισης παθογενειών και στρεβλών καταστάσεων , με τη λειτουργία των θεσμών αντικειμενικά και με απόλυτη διαφάνεια ;
Η ζωή προχωράει , αλλά οι πληγές μένουν ανοιχτές …

Υ.Γ. Η SILIKON VALLEY BANK είναι μία Τράπεζα που ιδρύθηκε το 1983 στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια και εξυπηρετούσε κυρίως την αναπτυσσόμενη αγορά της τεχνολογίας startups και των καινοτόμων επιχειρήσεων , δηλαδή πελάτες όπως η google, apple ,Hewlett Packard , facebook, Mozilla , Netflix κ.α. . Η ιστορία της κατάρρευσης ξεκίνησε στα χρόνια της πανδημίας και κορυφώθηκε τώρα με την αλματώδη αύξηση των επιτοκίων και την ανάληψη μεγάλων ποσών καταθέσεων από τις εταιρίες για την αντιμετώπιση των τρεχουσών αναγκών τους. Η Ομοσπονδιακή Εταιρία Ασφάλισης Καταθέσεων(FDIC) που είναι ο διαχειριστής ασφαλίζει καταθέσεις ύψους έως 250.000 δολάρια για κάθε ατομικό λογαριασμό, ενώ στη χώρα μας από το ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ το ανώτατο όριο αποζημίωσης είναι 100.000 ευρώ , ανά καταθέτη και ανά Τράπεζα για το σύνολο των καταθέσεών του (ανεξαρτήτως αριθμού λογαριασμών).
Άρτα 12.03.2023