Πάσχα στο…Σπίτι!

Δρακόντεια μέτρα σε Εθνικές Οδούς

Έλεγχοι και σε λιμάνια, σταθμούς τραίνων και ΚΤΕΛ

-Στοπ στη μετακίνηση από τα αστικά κέντρα

-Και βαριά πρόστιμα για όσους επιμένουν

«Εγκαταλείπουν με κάθε μέσο την πρωτεύουσα οι Αθηναίοι, για να ταξιδέψουν στις πόλεις και τα χωριά τους και να γιορτάσουν το Πάσχα κοντά στις οικογένειές τους. Από νωρίς το πρωί η κίνηση στα λιμάνια της Αττικής, παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη, με τους ταξιδιώτες να αναχωρούν για τα νησιά της χώρας κατά χιλιάδες. Πολλοί ήταν αυτοί που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τα ακτοπλοϊκά μέσα για να αποδράσουν τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα”… κι ακόμη, «Μαζική είναι η έξοδος των εκδρομέων για το Πάσχα και στα διόδια επικρατεί πανικός με τις ουρές των αυτοκινήτων να είναι μεγάλες. Μεγάλη κίνηση επικρατεί και στα δυο μεγάλα οδικά δίκτυα για έξοδο από την Αθήνα ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου με τις ουρές να ξεκινούν πριν από τα διόδια της Ελευσίνας». Τέτοια ρεπορτάζ, που αποτελούσαν την επωδό της Μεγάλης Εβδομάδας, φέτος ούτε θα διαβάσουμε, ούτε θα δούμε ή θα ακούσουμε.

Αντιθέτως, η πανδημία του κορωνοϊού, έχει φέρει μόνο απαγορεύσεις στις μετακινήσεις προς τα χωριά και την ύπαιθρο, ενώ, ειδικά στα νησιά, αναπτύσσεται ένα «κίνημα» αποτροπής επισκεπτών και εκδρομέων, για το Πάσχα.
Κι όμως μέχρι και πρίν ένα χρόνο, οι επισκέπτες του Πάσχα, γέμιζαν τα χωριά μας μαζί με τα χελιδόνια και άνοιγαν πόρτες και παράθυρα στα κλειστά σπίτια των χωριών.
Οι απόδημοι, που ειδικά στην Ήπειρο για τις ημέρες του Πάσχα, επέστρεφαν μαζικά, έδιναν ζωή στα χωριά. Σπίτια που άνοιγαν μετά από ένα βαρύ χειμώνα και πλατείες που ζωντάνευαν.. Οικισμοί που γέμιζαν παιδικές φωνές και καφενεία που ετοίμαζαν τα παραδοσιακά εδέσματα για τις παρέες που έφταναν από κάθε αστικό κέντρο της χώρας.
Τα χωριά γέμιζαν από συγγενείς και επισκέπτες που την Κυριακή του Πάσχα γίνονταν μια μεγάλη γειτονιά ψήνοντας τον παραδοσιακό οβελία και τηρώντας τα ήθη και έθιμα του λαού μας.

Και φυσικά Πάσχα χωρίς ψαλμωδίες, ήταν αδύνατο να συμβεί. Γέμιζαν οι εκκλησίες με την παρουσία των πιστών να αποτελεί μία τονωτική ένεση κυρίως για την ψυχολογία των ανθρώπων των χωριών που παρακολουθούσαν με τις εκκλησίες να γεμίζουν από πρόσωπα γνωστών ή αγνώστων. Ο κοινός εκκλησιασμός, τα καλωσορίσματα και οι εναγκαλισμοί μετά το τέλος της λειτουργίας και η συνάντηση, ηλικιωμένων και νεότερων, ήταν αυτό που έδινε μια άλλη αίσθηση στις ημέρες μέχρι το Πάσχα.
Φέτος αντί για την προτροπή «Πάσχα στο χωριό» κυριαρχεί το σλόγκαν «Μένουμε Σπίτι το Πάσχα».

Και τα φετινά ρεπορτάζ αναφέρουν πως έτοιμη να εφαρμόσει το σχέδιό της για το «σφράγισμα» των διοδίων αλλά και των επαρχιακών δικτύων είναι η Ελληνική Αστυνομία, με στόχο να γίνει πράξη το δόγμα «Μένουμε Σπίτι και το Πάσχα».
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έστειλε την Τετάρτη το μήνυμα δηλώνοντας ότι «τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, η μάχη συνεχίζεται και ο Απρίλιος είναι ένας σημαντικά κρίσιμος μήνας. Η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο δημιουργεί προϋποθέσεις μεταφοράς του ιού και αυτό δεν μπορούμε ούτε να το ρισκάρουμε ούτε να το επιτρέψουμε».

Έτσι, αναγγέλθηκαν οι αυστηροί έλεγχοι στα διόδια των Εθνικών Οδών, στους παράδρομους των Εθνικών Οδών αλλά και σε όλα τα επαρχιακά οδικά δίκτυα. Περιπολικά θα βρίσκονται όλο το 24ωρο στα διόδια εισόδου και εξόδου των μεγάλων αστικών κέντρων. Τα αυστηρά πρόστιμα, ύψους 300 ευρώ, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους είχαν σκοπό να το ρισκάρουν και να πάνε για Πάσχα στο χωριό.

Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ξεκινούν οι έλεγχοι σε όλα τα λιμάνια από το Λιμενικό, ενώ το ίδιο αυστηρό θα είναι το πλαίσιο στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ. Από εκεί θα μπορούν να φύγουν για προορισμούς της περιφέρειας μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι, χωρίς όμως να έχουν δυνατότητα επιστροφής στα αστικά κέντρα μέχρι τις 27 Απριλίου, ημερομηνία λήξης των απαγορεύσεων κυκλοφορίας. Οι μόνιμοι κάτοικοι περιοχών εκτός πόλεων θα μπορούν να ταξιδέψουν μόνο εάν έχουν πάνω τους εκκαθαριστικό σημείωμα που δείχνει τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας. Αποτρεπτικά για τους απείθαρχους δεν θα λειτουργήσει μόνο το αυξημένο πρόστιμο αλλά και κυρώσεις, όπως η αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες.

Την Πέμπτη, 9 Απριλίου νέες διευκρινίσεις για τα θέματα μεταφοράς επιβατών, στο πλαίσιο λήψης έκτακτων μέτρων στις μετακινήσεις για την αποφυγή και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού εξέδωσε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα το υπουργείο Μεταφορών σχετικά με τα νέα μέτρα και την απαγόρευση μετακίνησης ενόψει Πάσχα, με εγκύκλιο, που υπέγραψε ο Γ.Κεφαλογιάννης, αποσαφηνίζεται ότι οι πολίτες που επιβιβάζονται σε κάθε είδους οδικό μεταφορικό μέσο ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης, ΤΑΞΙ, Κ.Τ.Ε.Λ., εκμισθωμένα Ε.Ι.Χ. με οδηγό και ΙΧ, φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους και επιδεικνύουν σε τυχόν έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο και την προβλεπόμενη βεβαίωση κίνησης (τύπου Α ή Β), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη τους επιτακτικούς λόγους μείωσης του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού, στην περίπτωση εκτέλεσης διαδρομής από ΤΑΞΙ και όχημα Ειδικής Μίσθωσης, όπου η μόνιμη κατοικία/σημείο αποβίβασης του επιβάτη είναι σε σημείο εκτός των ορίων της έδρας του οχήματος, τότε ο επιβάτης οφείλει, επιπροσθέτως, να φέρει και να επιδεικνύει στον επαγγελματία οδηγό αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) όπου φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του.
Προχθές ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοινώνοντας νέα μέτρα στην απαγόρευση της μετακίνησης τα οποία αφορούν διπλασιασμό των προστίμων και ελέγχους στα διόδια και τις εθνικές οδούς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όσοι φαντάζονται ότι θα φορτώσουν τα αυτοκίνητά τους και θα εξαντλήσουν την ευρηματικότητά τους σε πιθανές διαδρομές, για να μετακινηθούν εκτός του τόπου της μόνιμης κατοικίας τους προς τα εξοχικά τους, καλό είναι να το ξανασκεφτούν. 300 ευρώ θα είναι το πρόστιμο, αφαίρεση πινακίδων και, το βασικότερο, επιστροφή στη βάση.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι τις 27 Απριλίου, αναστέλλεται η προς και μεταξύ των νησιών συγκοινωνία, τόσο αεροπορικώς, όσιο και ακτοπλοϊκώς, με εξαίρεση:
α) τη μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς το νησί κατοικίας τους και
β) των κατοίκων των μικρών νησιών προς τα μεγαλύτερα εντός του ίδιου Δήμου και για λόγους που καλύπτονται αποκλειστικά από τις περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση μετακίνησης Β1, Β2 και Β3».

Κυριάκος Μητσοτάκης: να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό
Οι σημαντικές επιπτώσεις της κρίσης του COVID-19 στον τουρισμό και οι προοπτικές της δυναμικής επανεκκίνησης, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου. Στην αρχή της τηλεδιάσκεψης ο Πρωθυπουργός ανέφερε: “Θα κάνουμε μία συνολική συζήτηση για τις προοπτικές του κλάδου του τουρισμού για τη σεζόν που μας έρχεται, αλλά και για το 2021. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης στον τουρισμό θα είναι σημαντικές. Ο δικός μας στόχος για το 2020 είναι να περιορίσουμε, όσο το δυνατόν, τις αρνητικές συνέπειες λαμβάνοντας υπόψη ότι το χρηστικό μας προϊόν έχει μία ιδιαιτερότητα, ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών έρχεται στην Ελλάδα τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό όμως, ότι η χώρα έχει καταφέρει και έχει χτίσει, κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης αυτής της υγειονομικής κρίσης, ένα σημαντικό απόθεμα εμπιστοσύνης, το οποίο θα μας επιτρέψει, πιστεύω, να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή στρατηγική για να σώσουμε ό,τι μπορούμε να σώσουμε από τη φετινή σεζόν, αλλά και για να βάλουμε τα θεμέλια για μία πολύ καλύτερη σεζόν το 2021».