Οι Συγγραφείς Αποκαλύπτουν… Τα Μυστικά Τους Στον Ε. Ιντζέμπελη

Νεκταρία Ζαγοριανάκου

Μικρά Ασία, 1880.
Στην Κίο τον βάφτισαν Αρσένιο.
Στην Λυών τον φώναζαν Αρσέν.
Στην Αλεξάνδρεια τον είπαν μέγα ράφτη.

Ανδρώθηκε στις πόλεις του μεταξιού φτιάχνοντας άτσαλα σφιχτά κουβάρια με τη ζωή του. Και σαν τον προσπέρασαν τα χρόνια που έσπερναν πάθη κι έρωτες ταμπουρώθηκε με πείσμα στο Σεσίλ και το μονο που τον ένοιαζε το μπλε της θάλασσας. Μπερδεύτηκαν τα νήματα, και βάλθηκε να τα ξεχωρίσει. Κι οι φιγούρες της ζωής του επανέρχονται τις νύχτες στα όνειρά του ζητώντας τα δίκια και τη θέση τους.

Οι Έλληνες βάζουν κουκούλια, κάνουν χώρο στα ασβεστωμένα σπίτια τους για να μεγαλώσουν το σκουλήκι, το τρέφουν με φρέσκα φύλλα μουριάς, παρακολουθούν την αδερφή τους την κάμπια να μεγαλώνει και γίνονται ένα μαζί της. Περιμένουν με στωικότητα να αρχίσει να τυλίγεται γύρω απ’ τον πυκνό ιστό της. Κι όταν φτάσει η ώρα, πριν προλάβει και τρυπήσει η χρυσαλλίδατο κλουβί που έπλεξε, πριν μπορέσει να ανοίξει τα φτερά της για να πετάξει την πνίγουν σε βραστό νερό. Ο θάνατός της επιβεβλημένος για να ξετυλιχτεί το πολύτιμο νήμα. Ο δρόμος του μεταξιού ξεκινάει πάντα με μια θυσία. Το κάθε τέλος δεν είναι παρά μόνο μια νέα αρχή.

Οι εικόνες αυτές είναι οι πρώτες μνήμες, μ’ αυτές θα πορεύεται όπου κι αν σταθεί. Στα μυστικά της τέχνης τον μύησε ο παππούς του, ο Πετρής, που για να είναι ελεύθερος κρυβόταν πίσω από τη μάσκα του ‘τρελού’. Ο Αρμένιος δάσκαλος θα τον διδάξει τις νέες τεχνικές μέσα στα μεταξουργεία της Προύσας. Ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά του και τον παλιό τον ξεχνά. Ο έρωτας για μια αλλόθρησκη θυσιάζεται βίαια πριν ξεκινήσει το ταξίδι του. Τα χρώματα, τ’ αρώματα, οι ήχοι της γενέθλιας γης συνοδοιπόροι του. Στη Γαλλία, στη Λυών, θα ανθίσει μαζί με τους κανούτ, τους εργάτες του μεταξιού και θα γίνει κομμάτι τους. Ο Καραγκιόζης θα συναντήσει τον Γκινιόλ, τη μαριονέτα, θα αγκαλιαστούν και θα πορευτούν μαζί προς αναζήτηση της ευτυχίας.

Οι τύψεις του φευγιού και της καλύτερης ζωής που έφτιαξε τον στοιχειώνουν. Αποζητά την πολυμορφία στα πρόσωπα, θα νιώσει ξανά καλά μόνο στην πολύβουη, πολύθρησκη, πολύχρωμη Αλεξάνδρεια. Θα ζήσει τον πρώτο παγκόσμιο μέσα από τον απόηχο των νέων, θα αρνείται πεισματικά να δει κατάματα την αλήθεια, να πάρει θέση στα γεγονότα. Ώσπου ο έρωτας μιας γυναίκας θα τον ωθήσει να επιστρέψει στην Κίο λίγο πριν την καταστροφή του ’22.
Η ζωή του ήρωα είναι η ιστορία ενός μετανάστη που ανδρώνεται στους δρόμους του μεταξιού. Η Προύσα, η Λυών είναι τα μεγάλα κέντρα της εποχής. Η Ελλάδα είναι μια θάλασσα από μουριές, όλοι οι Έλληνες βάζουν κουκούλια, από την Μικρά Ασία μέχρι την Πελοπόννησο, την Κρήτη, όλα τα σπίτια έχουν αργαλειούς. Η τέχνη όμως έσβησε από την ζωή των περισσότερων. Η σχολή που φοιτά ο ήρωας στην Προύσα με διευθυντή τον Αρμένιο, Ταβόρκ Ταρκομιάν είναι η πιο διάσημη της εποχής.

Ο ήρωας αγαπά την πολυμορφία, αναζητά το όνειρο, τον έρωτα, την ευτυχία. Η ομορφιά θα μας σώσει είναι το μότο του. Μεγάλωσε σε μια πόλη μαζί με Τούρκους, Έλληνες, Αρμένιους, Εβραίους. Μιλά για την αρμονία της συνύπαρξης ανεξάρτητα από θρησκεία, γλώσσα, φυλή.
Με άξονα το μετάξι, τον έρωτα για τις γυναίκες, τα αδιέξοδα μιας παιδικής φιλίας, την αναζήτηση μιας μητρικής φιγούρας, μιας χαμένης κόρης διηγείται τις αλλαγές στις αρχές του εικοστού αιώνα. Ζει με τις κοινότητες των Ελλήνων της Αιγύπτου, βιώνει την επανάσταση που έφερε η διώρυγα του Σουέζ, τη σφαγή των Αρμενίων, την ήττα της Αντάντ στα Δαρδανέλια.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι πρόσφυγες, οι Έλληνες που επιστρέφουν στην μητέρα πατρίδα αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα με τους πρόσφυγες του σήμερα. Η Αθήνα κι ο Πειραιάς μεταμορφώνονται στις αρχές του αιώνα κι ο ήρωας είναι εκεί και ζει τις αλλαγές.

Βιογραφικό
Η Νεκταρία Ζαγοριανάκου-Μακρυδήμα γεννήθηκε στη Σπάρτη Λακωνίας και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Σπούδασε ιατρική στη Ρώμη, στο Πανεπιστήμιο La Sapienza.
Ειδικεύτηκε στην Κυτταρολογία και αναγορεύτηκε διδάκτορας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα. Είναι μητέρα δύο παιδιών.
Το 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τον τίτλο Γνωριμία… με το Ζαγόρι (εκδόσεις Εφύρα).
Έχει επίσης εκδώσει τα μυθιστορήματα Τα θεριά της Μεσογείου (εκδόσεις Ωκεανίδα, 2014) και Ο μεγάλος σοφός (εκδόσεις Ωκεανίδα, 2015).