Ομαλά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της Άρτας

Μήνυμα του Δημάρχου Αρταίων: ο Δήμος μας είναι παρόν σε κάθε πρόβλημα

Πρώτο κουδούνι χθες τη Δευτέρα το πρωί, με τον αγιασμό σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αρταίων, με τους μαθητές να επιστρέφουν πίσω στα θρανία τους, εφοδιασμένοι εκτός από την σχολική τους τσάντα και με τα απαραίτητα πλέον μέσα ατομικής προστασίας.
Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι παρέστησαν στον Αγιασμό που τελέστηκε, σε διάφορα σχολεία του Δήμου.
Από το 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο, το 7ο Δημοτικό και το Μουσικό Σχολείο όπου και παρέστη, ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης δήλωσε:

«Ξέρουμε όλοι μας ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα υγειονομικά πρωτοκόλλα είναι σε ισχύ, καθώς και ειδικά μέτρα. Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η επιθυμία της εκπαιδευτικής κοινότητας για σχολεία φροντισμένα, με υποδομές που αναβαθμίζουν τη σχολική διαδικασία, προσφέροντας εφόδια στον δάσκαλο και τον μαθητή. Εφόδια που αφορούν το μάθημα μέσα στην τάξη, τον αθλητισμό, την κοινωνικοποίηση, την ασφάλεια. Ο Δήμος μας όλους τους προηγούμενους μήνες, εργάστηκε ώστε όλα αυτά να είναι πραγματικότητα στην Άρτα. Αλλά και για όλα όσα μένουν να γίνουν ή προκύψουν στην πορεία, η δημοτική μας αρχή δεσμεύεται να κάνει το καλύτερο που μπορεί για να δώσει λύσεις. Αυτό είναι και το μήνυμα που απευθύνω στη σχολική κοινότητα: πως η παιδεία είναι προτεραιότητα που μας αφορά όλους, γι’ αυτό και όλοι πρέπει να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε τα σχολεία μας να μην έχουν τίποτα να ζηλέψουν.
Καλή σχολική χρονιά με υγεία και πρόοδο».

Σε σχολεία του Δήμου παρέστησαν όλα τα μέλη της Δημοτικής Αρχής. Οι επισκέψεις των μελών της Δημοτικής Αρχής στα σχολεία ήταν ως εξής:
Ο Χριστόφορος Σιαφάκας παρέστη στο 6ο Δημοτικό Σχολείο, στο 5ο Γυμνάσιο, και στο Μουσικό Σχολείο, στο 4ο Γυμνάσιο – Λύκειο, ο Κώστας Τράμπας, ο Κώστας Χαρακλιάς έδωσε το «παρών» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, ο Μιχάλης Κοτσαρίνης, στο Δημοτικό Ανέζας, ο Νίκος Λιόντος στο 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο, ο Δημήτρης Σφήκας στο 4ο Δημοτικό και στο 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο, ο Γιώργος Πανέτας στο Δημοτικό και Γυμνάσιο Γραμμενίτσας, ο Γιώργος Μπουκουβάλας στο Δημοτικό Καμπής. Ο Σωτήρης Χρηστούλης στο 3ο Γυμνάσιο – 3ο Λύκειο, στο Γυμνάσιο – Λύκειο Ανέζας, ο Κώστας Μάρος, και ο Παναγιώτης Γαλάνης, στο 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο.

Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς
Του Βασίλη Τσίρκα
Εύχομαι από καρδιάς σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά και με ασφάλεια για την υγεία όλων.
Η λειτουργία των σχολείων και η παραμονή των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον πρέπει να γίνει με αποτελεσματικό και βιώσιμο σχεδιασμό και απαιτείται να γίνει για ολόκληρη τη σχολική χρονιά 2021-2022. Για να μη βρεθούμε ξανά στη δίνη της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας, εξαιτίας της κυβερνητικής αμεριμνησίας και ανευθυνότητας.
Η υγειονομικά ασφαλής έναρξη της σχολικής χρονιάς χρειάζεται άμεσες και σοβαρές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. Πολύ περισσότερο φέτος που οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα σχολεία ενδέχεται να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης.

Με το πρώτο κουδούνι να βρίσκει τα σχολεία με υπερφορτωμένες σχολικές αίθουσες, με σαθρά υγειονομικά πρωτόκολλα, με σχολικές μονάδες που το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί και γονείς να αγωνιούν για την ασφάλεια των παιδιών τους αμφισβητώντας τα κυβερνητικά μέτρα, καλούμαστε να δώσουμε τη μάχη για υγειονομικά ασφαλές και παιδαγωγικά επωφελές άνοιγμα των σχολείων με όλα τα παιδιά.
Με απόφαση της κ. Κεραμέως ένα σχολικό τμήμα θα κλείνει μόνο εάν νοσήσει το 50%+1 των μαθητών. Την ίδια στιγμή, όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν πως αν δεκαπέντε παιδιά έχουν νοσήσει, τότε η διασπορά του ιού μπορεί να αφορά πάνω από 150 άτομα συνολικά. Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει αντιδράσεις και προβληματισμούς στους κόλπους των εκπαιδευτικών αλλά και μεταξύ των ειδικών, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν τμήματα «υγειονομικές βόμβες».

Είναι ώρα να σταματήσει η κυβέρνηση να επενδύει στην πόλωση και τον διχασμό της κοινωνίας, ώστε να εξαντληθεί ο διάλογος και να πειστεί η εκπαιδευτική κοινότητα ότι ο εμβολιασμός αποτελεί την κρίσιμη παρέμβαση πρόληψης και αναχαίτισης της διασποράς του ιού στον γενικό πληθυσμό και στους ευάλωτους συνανθρώπους μας.
Την προηγούμενη χρονιά η χώρα μας κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ στην Ευρώπη σχετικά με το διάστημα που τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Γι’ αυτό πρέπει επιτέλους να εφαρμοστούν μέτρα, όπως η αραίωση των πολυπληθών σχολικών τμημάτων, η διενέργεια αξιόπιστων τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στα σχολεία και πολλά άλλα που έχουν προτείνει οι επιστήμονες και οι εκπαιδευτικοί φορείς.
Η ανάγκη να λειτουργήσουν κανονικά φέτος τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι περισσότερο από επιτακτική. Τρίτη χρονιά με τα σχολεία κλειστά θα είναι καταστροφική για την εκπαίδευση.

 

Ό. Γεροβασίλη: Η κυβερνηση ανοίγει τα σχολεία με… ευθύνη των μαθητών!
«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων. Όμως τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν! Βεβαίως και ο εμβολιασμός είναι το ένα μέτρο, το άλλο όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η αποστασιοποίηση. Είναι δυνατόν να ανοίγουν πάλι τα σχολεία χωρίς να έχουν αραιώσει οι μαθητές στην τάξη, που είναι το πιο απλό και απόλυτα στοιχειώδες; Επαφίεται τελικά η έκβαση της μετάδοσης στην ατομική ευθύνη των μαθητών;» ήταν ένα σημείο της παρέμβασης της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στον Ρ/Σ Alpha και στον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο.
«Και μήπως συμπεριλαμβάνονται στους υπεύθυνους και τα παιδιά των μικρότερων ηλικιών που αντικειμενικά δυσκολεύονται να κρατήσουν αποστάσεις; Και από πάνω έχουμε και τον παραλογισμό ότι τα πολυπληθή τμήματα κλείνουν όταν μολυνθεί το 51% των μαθητών; Βεβαίως και είμαστε υπέρ των ανοιχτών σχολείων. Βεβαίως δε μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον η τηλεκπαίδευση με ό,τι συνεπάγεται για την παιδεία των παιδιών και την ψυχολογική τους ισορροπία. Όμως στ’ αλήθεια, μπορεί η ευθύνη των μαθητών να υποκαταστήσει την έλλειψη κυβερνητικής ευθύνης;» συνέχισε η κ. Γεροβασίλη.

Ανίκανη να πείσει
Αναφορικά με τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, η Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε ότι οι κοινωνίες και οι κοινότητες χρειάζονται στοχευμένες δράσεις και προσπάθεια πειθούς. Αυτό λειτουργεί παιδαγωγικά, Εκεί αποκτάται η εμπιστοσύνη και η συναίνεση όχι στην τιμωρία. Αυτό θα επιτρέψει στην κοινωνία να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά σε όλους τους τομείς. Θα αναφερθώ σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα -όχι εκείνο των νοσοκομείων τα οποία έτσι κι αλλιώς έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου με μειωμένο προσωπικό. Σήμερα ο κ. Καββαθάς (πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ) έλεγε ότι με τα νέα μέτρα περίπου 2.5 εκ πολίτες δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση της εστίασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική δυσκολία στην οποία θα περιέλθουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις και φυσικά, την ανεργία.