Ομιλία Χρήστου Γκόκα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για τον τουρισμό
Οι σχετικές ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση με θέμα “ Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική Ανάπτυξη”, «δημιουργούν σύγχυση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ξεκινά η τουριστική περίοδος, και επειδή δεν υπάρχει σαφές υγειονομικό πρωτόκολλο, αλλά και από τη διαδικασία αφίξεων στο Διεθνή Αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος, όπου αναμένεται να ανοίξει πρώτος με δειγματοληπτικούς ελέγχους, χωρίς να εξηγείται γιατί το άνοιγμα των υπόλοιπων αερολιμένων της χώρας θα γίνει αργότερα, μια διαδικασία που δεν είναι πρακτική για τον τελικό προορισμό των τουριστών».
Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Χρήστος Γκόκας, στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού με θέμα “ Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική Ανάπτυξη”, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, σχετικά με τις ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη, αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση της Κυβέρνησης των μέτρων για την στήριξη της εργασίας, του τουρισμού και των επιχειρήσεων των κλάδων αυτών.
Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι το Κίνημα Αλλαγής, ήδη από τις 4 Μαΐου κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου που αφορούσε το ίδιο το τουριστικό προϊόν και την χώρα μας σαν ασφαλή προορισμό για τον τουρισμό, στους εργαζόμενους στον κλάδο αυτό αλλά και στη στήριξη των επιχειρήσεων.
Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, σημείωσε πως ενώ επιδοτείται η εργασία, ταυτόχρονα προκύπτει μείωση στις μισθοδοσίες των εργαζομένων έως και 20%, ενώ παράλληλα παραμένουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στο νομοθετικό κενό σχετικά με το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζομένων σε ξενοδοχιακές μονάδες, αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη για το διάστημα μετά τον Σεπτέμβριο του 2020.
Ο κ. Γκόκας, αναφέρθηκε και στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για το σχέδιο εσωτερικού τουρισμού, για την γενναία στήριξη του εσωτερικού τουρισμού, με 250 ευρώ ανά ωφελούμενο, με 3 εκατομμύρια ωφελούμενους, 15 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και 7 εκατομμύρια ημερομίσθια και έναν προϋπολογισμό συνολικά 750 εκατομμύρια ευρώ, σε αντίθεση με αυτό που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση που είναι πολύ κατώτερο αυτής της πρότασης.
Αναφερόμενος στις διατάξεις του Νομοσχεδίου για τις ειδικές μορφές τουρισμού όπως είναι ο καταδυτικός τουρισμός, τα σχέδια για τους ΠΟΤΑ, τα glamings, τόνισε ότι αυτά είναι αναγκαία και θα πρέπει να αναπτυχθούν, αλλά επεσήμανε ότι θα πρέπει όλες αυτές οι δραστηριότητες να είναι ενταγμένες σε ένα πλαίσιο ώστε να υπάρχει μια ισορροπία με το περιβάλλον είτε στο θαλάσσιο, είτε στο χερσαίο, αλλά και με τις υπόλοιπες δραστηριότητες κάθε περιοχής.
Τέλος, αναφέρθηκε στην τουριστική ανάπτυξη των Περιφερειών, «… οι οποίες έχουν μεγάλες τουριστικές δυνατότητες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναπτυχθεί, οι οποίες έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχουν συνδυασμό επιλογών, δηλαδή θάλασσα και ορεινό όγκο, έχουν οικολογικά και περιβαλλοντικά αποθέματα, έχουν πλούσια παράδοση, ιστορία και μνημεία, όπως π.χ. η Ήπειρος ή και άλλες Περιφέρειες της χώρας μας. Επίσης, προσφέρονται για δράσεις οι οποίες μπορούν να συνδέσουν τον αγροτουρισμό με τα προϊόντα του πρωτογενή τομέα. Αυτές οι περιοχές, με μικρότερη ενίσχυση, μπορεί να φέρουν μεγαλύτερα αποτελέσματα, οικονομικά αλλά και ως προς την τοπική ανάπτυξη.
Επομένως, δεν πρέπει να έχουμε το μυαλό μας μόνο στις μεγάλες επενδύσεις, αλλά πρέπει να βλέπουμε και να έχουμε στόχους και προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι το οποίο σε αυτή τη συγκυρία, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό.»