Ορκωμοσία στο Δήμο Κ. Τζουμέρκων

Ο Χρ. Χασιάκος ξανά στη θέση του Δημάρχου

Στην αίθουσα του αμφιθεάτρου του Δημαρχείου Κ.Τζουμέρκων πραγματοποιήθηκε στις 25 Αυγούστου η τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου, των Δημοτικών Συμβούλων, των Προέδρων και Κοινοτικών Συμβούλων για την περίοδο 2019 – 2023.
Στην τελετή ορκωμοσίας, παραβρέθηκαν οι βουλευτές Γιώργος Στύλιος και Χρήστος Γκόκας, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

Η ΟΜΙΛΙΑ
Στην ομιλία του ο νέος Δήμαρχος Κ. Τζουμέρκων σημείωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:
Kυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστούμε πολύ που παρευρεθήκατε σήμερα εδώ στην τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου, των Δημοτικών Συμβούλων, των Προέδρων των Κοινοτήτων και των Συμβούλων των Κοινοτήτων. Μας τιμάτε με την παρουσία σας.
Πριν από λίγο ο καθένας από εμάς που ορκιστήκαμε έδωσε όρκο ενώπιον του Ιερού Ευαγγελίου « ότι θα είναι πιστός στην πατρίδα, θα υπακούει στο Σύνταγμα και τους Νόμους και θα εκπληρώνει τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά του».
Η διοίκηση του Κράτους μας είναι οργανωμένη με το αποκεντρωτικό σύστημα και ο Δήμος μας είναι ένα περιφερειακό όργανο του Κράτους. Εμείς έχουμε αποφασιστικές αρμοδιότητες για τις τοπικές υποθέσεις, αλλά τα κεντρικά όργανα του Κράτους έχουν την γενική κατεύθυνση , τον συντονισμό και τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεών μας.
Ο καθένας από εμάς που ορκιστήκαμε, από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 θα έχει διαφορετικά καθήκοντα. Διαφορετικά είναι τα καθήκοντα του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων, των Δημοτικών Συμβούλων, των Δημοτικών Παρατάξεων, των Προέδρων των Κοινοτήτων και των Κοινοτικών Συμβούλων.

Όλοι μας όμως οφείλουμε να ασκήσουμε τα καθήκοντα μας τίμια και ευσυνείδητα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμόζουμε την αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας όταν παίρνουμε αποφάσεις καιόταν ερχόμαστε σε επαφή με τους Δημότες μας.
Πρέπει στις συνεδριάσεις των οργάνων του Δήμου να θέτουμε το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών υπεράνω του ατομικού μας συμφέροντος ή του συμφέροντος της Δημοτικής Παρατάξεως που ανήκουμε. Πρέπει να προσπαθούμε να εξυπηρετούμε τον Δημότη που θα απευθύνεται προς εμάς.
Εμείς είμαστε η πλησιέστερη Αρχή στην οποία μπορεί να απευθυνθεί. Δεν πρέπει να του λέμε ψέματα, πρέπει να του λέμε την αλήθεια και να έχουμε το κινητό μας τηλέφωνο ανοιχτό και να ακούμε κάθε συμβουλή, αίτημα ή παράπονο.
Μέχρι το σημείο αυτό της ομιλίας μου σας ανέπτυξα τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε εμείς οι αιρετοί με τον όρκο που δώσαμε. Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας μου θέλω να σας πω: Πως θα διοικήσουμε. Και αν ήθελα να κλείσω σύντομα αυτό το κεφάλαιο της ομιλίας μου θα σας έλεγα : « Θα διοικήσουμε σύμφωνα με τον όρκο που δώσαμε» Θα πω όμως λίγα περισσότερα.

Όπως γνωρίζετε η Δημοτική Παράταξη που εκπροσωπώ εξέλεξε7 Δημοτικούς Συμβούλους, η Παράταξη της αξιωματικής Αντιπολίτευσης 7 Δημοτικούς Συμβούλους , η τρίτη Δημοτική Παράταξη 5 Δημοτικούς Συμβούλους και από έναν Δημοτικό Σύμβουλο οι άλλες δυο Δημοτικές Παρατάξεις.

Συμπράξεις
Ο κ. Χασιάκος έκανε λόγο στην ομιλία του και για συνεργασίες, λέγοντας:
“Η Παράταξη στην οποία ανήκω θα έχει 7 συμβούλους στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα αποτελείται από 21 μέλη. Κατά την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα προταθεί ως υποψήφιος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου από την Δημοτική μας Παράταξη ,όπως εξ άλλου προβλέπει ο Νόμος.
Οι Αντιδήμαρχοι που θα οριστούν θα είναι τρεις της δικής μας Δημοτικής Παράταξης και ένας από άλλη Δημοτική Παράταξη αν δεχτεί με δήλωσή του να συμπράξουμε. Κατά την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου θα επιδείξουμε πνεύμα συναίνεσης.
Θα κάνουμε ως Συνδυασμός τις εισηγήσεις μας αλλά θα ακούμε και τις απόψεις των άλλων Συμβούλων και θα προσπαθούμε η τελική απόφαση να είναι η συμφέρουσα για τον Δήμο. Δεν μας φοβίζει ότι δεν έχουμε την πλειοψηφία στο Δ.Σ. γιατί δεν θέλουμε να αποφασίζουμε βασιζόμενοι στην υπεροχή των αριθμών αλλά στην υπεροχή των καλών προτάσεων.
Και το τρίτο θέμα με το οποίο θέλω να κλείσω την ομιλία μου είναι : Το τι θα κάνουμε στην διάρκεια της θητείας μας. Θα ολοκληρώσουμε τα έργα που είναι σε εξέλιξη από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, θα δρομολογήσουμε τις διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων που έχουν εγκριθεί οι σχετικές πιστώσεις.

Θα συντάξουμε μελέτες με προδιαγραφές ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Θα ξεκινήσουμε να υποβάλλουμε τις δηλώσεις ακινήτων του Δήμου στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Θα ζητήσουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών την έγκριση για να γίνουν προσλήψεις στο Δήμο κυρίως σε απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό. Είναι πολλές οι ανάγκες του Δήμου μας και σε πολλούς τομείς. Στην ύδρευση, την οδοποιία, στο περιβάλλον, τον πολιτισμό, την καθαριότητα. Με το αναπτυξιακό σχέδιο που θα καταθέσουμε θα δείξουμε πως πιστεύουμε ότι πρέπει να αναπτυχθεί η περιοχή μας.

Η προσπάθεια θέλουμε να είναι κοινή. Ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει με τις δικές του δυνάμεις. Το αποτέλεσμα θα είναι για το καλό των Δημοτών μας και του Δήμου μας. Εύχομαι σε όλους τους αιρετούς καλή επιτυχία στο έργο ευθύνης που έχουν αναλάβει ή θα αναλάβουν. Και σε όλους εσάς που μας ακούτε θέλω να υποσχεθώ ότι θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας , και θα δουλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο. Θέλουμε να πάμε τον Δήμο μπροστά και θα το πετύχουμε”.