«ΟΧΙ» στο κλείσιμο του θεάτρου Κάστρου

Διαμαρτυρία – απόφαση του ΔΣ του «Μακρυγιάννη»
«ΟΧΙ» στο κλείσιμο του θεάτρου Κάστρου

Το Δ.Σ του πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας «Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» με το άκουσμα της απόφασης για την παύση λειτουργίας του ως χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων του ευρισκόμενο εντός του κάστρου της Άρτας, θέατρο, ο ιδανικότερος χώρος από ακουστικής αλλά και φυσικής ομορφιάς για κάθε είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν όλοι οι πολιτιστικοί φορείς της πόλης μας, σε έκτακτη συνεδρίαση του αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω: α) Ο σύλλογος μας είναι κατηγορηματικά αντίθετος με την απόφαση αυτή. β)Θεώρει επιτακτική ανάγκη τη στράτευση όλων των πολιτιστικών φορέων αλλά και των Αρτινών με στόχο να μην καταντήσει και το θεατράκι όπως και το Ξενία γ) Να προβεί σε παράσταση τόσο στο δήμο Αρταίων όσο και στην προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Άρτας αλλά και σε οιονδήποτε άλλο αρμόδιο φορέα με αίτημα το μη κλείσιμο του, τη λήψη όλων των απαραιτήτων μέτρων για την ασφάλεια όλων των παρευρισκόμενων στο θεατράκι κατά τη διεξαγωγή των πολιτιστικών εκδηλώσεων, θεατών και συντελεστών των κάθε είδους παραστάσεων, καθώς επίσης και τον εξωραϊσμό εσωτερικού και εξωτερικού χώρου του με βάση την αισθητική του κάστρου.
Καλεί τους βουλευτές της πόλης μας, το περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο να σταθούν αρωγοί στην επιθυμία του Αρτινού λαού για το μη κλείσιμο ενός χώρου συνυφασμένου και άρρηκτα συνδεδεμένου με τον πολιτισμό και ταγμένου εδώ και πολλά χρονιά να υπηρετεί και να δέχεται τις κάθε είδους υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις των πολιτιστικών φορέων της περιοχής μας και όχι μόνο.
Επίσης καλούμε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους αλλά και τους κατοίκους του δήμου μας να ενεργοποιηθούν έτσι ώστε να μην νεκρώσει ένας ακόμη χώρος από τους τελευταίους που έσφυζε από πολιτισμό με εκδηλώσεις επιπέδου.
Για το ΔΣ του «Μ», η πρόεδρος, Δήμητρα Αξιώτη

ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΤΑΣ

Το θεατράκι του Κάστρου λειτούργησε για πολλά χρόνια ως χώρος πολιτιστικής δημιουργίας και έκφρασης. Ο χώρος αυτός σε συνδυασμό με την προοπτική αξιοποίησης του Ξενία και του Κάστρου γενικότερα μπορεί να αποτελέσει ανάσα για την τοπική κοινωνία, που τα προηγούμενα χρόνια παρέμεναν κλειστά. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την απόφασή της να χρηματοδοτήσει την αξιοποίηση του Ξενία προς την κατεύθυνση ανοιχτού Κάστρου και Ξενία στους πολίτες έδωσε λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα της πόλης και αυτή την προοπτική είμαστε αποφασισμένοι να την υπερασπιστούμε.
Στο θεατράκι χιλιάδες νέες και νέοι της Άρτας κάθε χρόνο ζωντανεύουν τον χώρο αυτόν και συγχρόνως έρχονται σε επαφή με ένα ιστορικό μνημείο της πόλης μας, το Κάστρο. Η ξαφνική ανακοίνωση για το κλείσιμο του θεάτρου αποτελεί μεγάλη πληγή για την Άρτα. Οι υπεύθυνοι καλούνται να εξηγήσουν τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Ο χρόνος μέχρι το επόμενο καλοκαίρι είναι αρκετός για να πραγματοποιηθούν έργα συντήρησης και ασφάλειας του χώρου, ώστε αυτός να λειτουργήσει απρόσκοπτα. Από την πλευρά μας θα βρεθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε απόφαση ή σχέδιο έρχεται σε αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα και γυρνάει την πόλη πολλά χρόνια πίσω.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, έχουν λόγω ύπαρξης όταν μπορούν να δημιουργούν , να προάγουν και να κοινωνούν τον πολιτισμό, τις τέχνες, την ιστορία ενός τόπου και έχουν την δύναμη να φωνάξουν όταν δεν ακούγονται αυτά που ανυψώνουν τις ψυχές.
Η πολιτική και τοπική ηγεσία είναι αιρετή και οφείλει να σέβεται.
Το έργο μας, Κε Δήμαρχε και Κα Διευθύντρια της Αρχαιολογίας, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να το εμποδίσετε ή να το απαξιώσετε. Αν ένας χώρος πολιτισμού κλείσει, ο κάθε Πολ/κoς Σύλλογος δέχεται χτύπημα κάτω από την ζώνη, πόσο μάλλον ένας ιστορικός πολιτιστικός χώρος, που υπάρχει 32 χρόνια για να σας θυμίζει ότι μεσαιωνικό κάστρο της Άρτας πρέπει να μείνει ζωντανό, κάτι που εμείς οι Αρτινοί δεν ξεχάσαμε ποτέ και μας πονάει.
Οι θέσεις σας, σας δόθηκαν για προσφορά η οποία είναι να κάνει καλύτερη, ποιοτικότερη και ευκολότερη την καθημερινότητα της πόλης που υπηρετείτε. Ο ρόλος σας είναι να ανοίγετε και όχι να κλείνετε. Το 2019 είναι γελοίο, αν μη τι άλλο, να ακούμε ότι δεν υπάρχουν τρόποι να συντηρηθεί οποιοσδήποτε χώρος και ότι η μόνη λύση είναι το κλείσιμό του.
Εκ μέρους του Δ.Σ. του άνωθεν Συλλόγου, σας παρακαλώ να επικρατήσει η λογική για την διατήρηση του Ανοιχτού Θεάτρου του Κάστρου. Σε οποιαδήποτε άλλη απόφασής σας, θα μας βρείτε απέναντι.
Για το Δ.Σ. Η Πρόεδρος
Σταμούλη Λ.