ο Αντώνης Κοντός για τα πλωτά φωτοβολταϊκά στη Λίμνη Πουρναρίου

Θα την κάνουν…”ΛΑΜΠΟΓΥΑΛΟ”!!!

Πόσο θα επηρεαστεί το μικροκλίμα της περιοχής

Ποια θα είναι η ποιότητα του νερού με την εγκατάσταση των πάνελ

Μέσα από ένα περιεκτικό κείμενο, ο Αντώνης Κοντός, Παιδίατρος, Πρόεδρος Συλλόγου Κεντρικών Τζουμέρκων, μέλος του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε., γνωστός από τους αγώνες του για την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων και από αυτούς που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για το Φράγμα Αγίου Νικολάου, επισημαίνει τις αρνητικές έως καταστροφικές επιπτώσεις από τα πλωτά φωτοβολταϊκά στη Λίμνη Πουρναρίου, που σχεδιάζει η ΔΕΗ με την ΤΕΡΝΑ ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των εκπροσώπων της.
«Το φυσικό περιβάλλον, οι λίμνες, τα ποτάμια, είναι κοινό αγαθό για όλους μας και όχι μόνον για κάποιες εταιρείες που ανεξέλεγκτα και χωρίς να ρωτούν κανέναν θέλουν να κερδοσκοπήσουν καταστρέφοντας το περιβάλλον, και αλλάζοντας το μικροκλίμα της περιοχής!

Ο Άραχθος ενεργειακά έχει εξαντληθεί με δύο μεγάλα φράγματα. Η περιοχή μας έχει καταστραφεί με τα φράγματα δίνοντας χιλιάδες MW χωρίς να πάρει τίποτε, ούτε καν 1% έκπτωση στο ρεύμα..! Ας μας αφήσουν τουλάχιστον αυτή την μικρή ανάπτυξη που επιχειρείται στην περιοχή μας με την αξιοποίηση της λίμνης και με τον εναλλακτικό τουρισμό!» επισημαίνει ο Αντώνης Κοντός, στο άρθρο του, που ουσιαστικά σε λίγες παραγράφους αποδομεί τα επιχειρήματα της ΜΠΕ της εταιρείας.

Μεταξύ αυτών:
-Όλα αυτά τα Φ/Β πάνελ, θα συμπεριφέρονται σαν καθρέπτες που θα αντανακλούν και θα διαχέουν στην γύρω περιοχή την ηλιακή θερμότητα, με συνέπεια να έχουμε αλλαγή του μικροκλίματος και μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα τους Καλοκαιρινούς μήνες.
-Αναγνωρίζει η Μελέτη πως θα έχουμε μείωση του οξυγόνου του νερού, αλλαγή της θερμοκρασίας του, συγκέντρωση Χλωροφύλλης, Nιτρικών, Φωσφορικών και Βαρέων Μέταλλων (Al, Cu, Zn, Pb, Si, Fe )! Αναφέρει δε πως θα γίνονται και μετρήσεις από την ίδια την εταιρεία, εδώ ταιριάζει το: “Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει”.
-Καμία δε αναφορά δεν γίνεται για την “οπτική όχληση”, που θα “στραβωθεί” όποιος τολμήσει να κοιτάξει την λίμνη όταν υπάρχει ηλιοφάνεια.

Αναλυτικά η δήλωση του Αντώνη Κοντού έχει ως εξής:
«Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά Χίλια Εκατόν Σαράντα Τέσσερα (1.144 ) στρέμματα λίμνης, θα καλυφθούν από τα φωτοβολταϊκά πάνελ, όταν γίνει η εγκατάσταση και η λειτουργία του πλωτού Φ/Β σταθμού ισχύος 103 ΜW στη λίμνη του Πουρναρίου, από την “ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ”.
Όλα αυτά τα Φ/Β πάνελ, που όπως προανέφερα θα καταλαμβάνουν μια τεράστια έκταση 1.144 στρεμμάτων, θα συμπεριφέρονται σαν καθρέπτες που θα αντανακλούν και θα διαχέουν στην γύρω περιοχή την ηλιακή θερμότητα, με συνέπεια να έχουμε αλλαγή του μικροκλίματος και μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα τους Καλοκαιρινούς μήνες.

Σε μια Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων 448 σελίδων, η κατασκευάστρια εταιρεία προσπαθεί να ωραιοποιήσει αυτή την κατασκευή. Δεν είδα όμως πουθενά να αναφέρεται πόσο θα αυξηθεί η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και πόσο θα επηρεαστεί το μικροκλίμα στην γύρο περιοχή! Καμία δε αναφορά δεν γίνεται για την “οπτική όχληση”, που θα “στραβωθεί” όποιος τολμήσει να κοιτάξει την λίμνη όταν υπάρχει ηλιοφάνεια.
Αναφέρεται δε στη Μελέτη, πως η κάλυψη της λίμνης από τα Φ/Β πάνελ, θα ανέρχεται στο 5,6 % όταν η λίμνη θα έχει την ανώτατη στάθμη του νερού, ( σχεδόν 2 μήνες δηλαδή, Μάιο και Ιούνιο ).
Δεν μας αναφέρει όμως, πόση θα είναι η κάλυψη τους περισσότερους μήνες που η στάθμη της λίμνης είναι χαμηλή και φτάνει μέχρι την Κάτω Καλεντίνη,; 20,30,40 %, ή περισσότερη; Από πληροφορίες που έχω, υπάρχει οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν επιτρέπει σε καμία λίμνη κάλυψη μεγαλύτερη του 5,5%! Γιατί εδώ θα υπάρχει τόσο μεγάλη κάλυψη τους περισσότερους μήνες που η λίμνη θα βρίσκεται σε χαμηλή στάθμη;
Αναφέρεται στη Μελέτη πως από την κάλυψη της επιφάνειας του νερού με τα Φ/Β πάνελ και τη συνεχή σκίαση, θα έχουμε ποιοτικές και οικολογικές μεταβολές στην ποιότητα του νερού της λίμνης. Εδώ θα συμφωνούσε και ο παππούς μου που έλεγε πως : ” Όπου δεν μπαίνει το φως μπαίνει ο γιατρός”!

Αναγνωρίζει η Μελέτη πως θα έχουμε μείωση του οξυγόνου του νερού, αλλαγή της θερμοκρασίας του, συγκέντρωση Χλωροφύλλης, Nιτρικών, Φωσφορικών και Βαρέων Μέταλλων (Al, Cu, Zn, Pb, Si, Fe )! Αναφέρει δε πως θα γίνονται και μετρήσεις από την ίδια την εταιρεία, εδώ ταιριάζει το: “Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει”. Δεν μας αναφέρει όμως τί θα κάνει αν τυχόν υπάρξουν μεγάλες αλλοιώσεις στο νερό της λίμνης; Θα απομακρύνουν μήπως τα πάνελ για να συνέρθει από την “ασφυξία” το νερό της λίμνης. Ποιά τελικά θα είναι η ποιότητα του νερού με την εγκατάσταση των Φ/Β πάνελ που θα πλένονται και θα “δροσίζονται” από το νερό της λίμνης για να έχουν μεγαλύτερη απόδοση; Γνωρίζει η κατασκευάστρια εταιρεία πως είναι στις προθέσεις των Δήμων Αρταίων και Νικολάου Σκουφά να υδροδοτηθούν με το νερό της λίμνης;

Συμφωνώ με τις Α.Π.Ε. αλλά έλεος, με κάποιο σχεδιασμό και κάποιον προγραμματισμό, όχι ανεξέλεγκτα να γεμίσει όλη η λίμνη με Φ/Β πάνελ και να περάσουμε από την “ερήμωση του λιγνίτη στην ερήμωση του γυαλιού”, όπως είπε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας αναφερόμενος στο παρόμοιο πλωτό Φ/Β σταθμό που θέλουν να κάνουν στη λίμνη του Πολυφύτου στην Κοζάνη..!
Το φυσικό περιβάλλον, οι λίμνες, τα ποτάμια, είναι κοινό αγαθό για όλους μας και όχι μόνον για κάποιες εταιρείες που ανεξέλεγκτα και χωρίς να ρωτούν κανέναν θέλουν να κερδοσκοπήσουν καταστρέφοντας το περιβάλλον, και αλλάζοντας το μικροκλίμα της περιοχής!
Ο Άραχθος ενεργειακά έχει εξαντληθεί με δύο μεγάλα φράγματα. Η περιοχή μας έχει καταστραφεί με τα φράγματα δίνοντας χιλιάδες MW χωρίς να πάρει τίποτε, ούτε καν 1% έκπτωση στο ρεύμα..! Ας μας αφήσουν τουλάχιστον αυτή την μικρή ανάπτυξη που επιχειρείται στην περιοχή μας με την αξιοποίηση της λίμνης και με τον εναλλακτικό τουρισμό!

Συγχαίρω τα Δημοτικά Συμβούλια των όμορων Δήμων, Αρταίων και Νικολάου Σκουφά που ομόφωνα αντέδρασαν στην εγκατάσταση των Φ/Β πάνελ στη λίμνη του Πουρναρίου!
Ο τόπος μας δεν θέλει τέτοια ανάπτυξη! Έχει τους δικούς του ανθρώπους, τα δικά του οράματα και έχει ήδη χαράξει έναν άλλο δρόμο ήπιας τουριστικής αξιοποίησης με σεβασμό στο περιβάλλον και αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα και δεν το παραχωρούμε σε κανένα.
Πιστοί στο καθήκον μας, θα υπερασπιστούμε τον τόπο μας, τις αξίες, τα ιδανικά μας και θα βγούμε και πάλι νικητές!
Αντώνης Κοντός, Παιδίατρος, Πρόεδρος Συλλόγου Κεντρικών Τζουμέρκων, μέλος του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε.»