Αφήνοντας πίσω το παλιό

Γράφει η Μηλιώνη Ιππολύτη (*)

Σχεδόν κάθε απόφαση Πρωτοχρονιάς ξεκινά με το ‘‘θα‘‘. Επιστρατεύουμε την δύναμη της θέλησής μας και δεσμευόμαστε να αλλάξουμε όχι μόνο αυτό που κάνουμε αλλά κυρίως αυτό που είμαστε. Βάζουμε στόχους και φανταζόμαστε πόσο χαρούμενοι θα είμαστε όταν επιτύχουμε αυτό που θέλουμε. Οι περισσότερες προτάσεις, στόχοι της Πρωτοχρονιάς αποτυγχάνουν επειδή ξεκινούν από την πεποίθηση ότι δεν είμαστε αρκετοί, ίσως αρεστοί.
Η παράδοση της γιόγκα προσφέρει μια συνειδητή πρακτική που οδηγεί μια βαθιά μας επιθυμία, να εδραιωθεί σε βαθύτερο επίπεδο. Την πρακτική της Sankalpa. Μια πρακτική που ξεκινά με την πεποίθηση ότι είσαι αυτός / αυτή που θα έπρεπε, δημιουργώντας χώρο και χρόνο για δράση. Σε βοηθά να διατηρείς την επίγνωσή σου στο πώς κάνεις αυτό που κάνεις.

Δεν είναι πρακτική που λειτουργεί με μεμονομένες επιθυμίες, αλλά στο τι θέλουμε στην ζωή μας γενικότερα. Η αλλαγή έρχεται όσο φροντίζουμε τους σπόρους που σπέρνουμε μέσα μας. Ο τρόπος που χειριζόμαστε τις ανάγκες μας, επιθυμίες μας, τις σκέψεις μας.
Τι είναι αυτό που αναζητάτε στην ζωή σας;
Τι είναι αυτό που θα σας έκανε πραγματικά ευτυχισμένους;
Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας δέκα χρόνια αργότερα; Όχι σε επίπεδο σωματικό, αλλά συναισθηματικό, νοητικό.
Σε ότι και να καταλήξετε, βάλτε το σε μια μικρή πρόταση, και αρχίστε να την επαναλαμβάνετε κατά την διάρκεια της ημέρας. Οραματιστείτε το, νιώστε το βαθιά μέσα στην ψυχή σας. Τραφείτε από αυτό, αντλείστε δύναμη, παραμείνετε πιστοί και συνεπείς.

Με αυτό τον τρόπο συνειδητά ή όχι κινούμαστε γύρω από αυτή την πρόθεση. Η δράση μας γίνεται στοχευμένη, η εστίαση μας συγκροτημένη και η πιθανότητα εκπλήρωσης είναι πολύ μεγαλύτερη. Ξοδεύουμε όλη την ενέργειά μας για να σταματήσουμε για λίγο τους φόβους μας, να ικανοποιήσουμε τα εξουδενωμένα σώματά μας. Δεν εστιάζουμε σε αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη, δεν επιτρέπουμε την ομορφιά να μπει μέσα μας, τον σπόρο της αλλαγής να ανθίσει. Προσπάθησε να εστιάσεις μέσα σου, μην ξεχνάς δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα και σε κανέναν. Ακολούθησε την ευφυία σου, για μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.
‘‘Τα πάντα είναι έκσταση, εντός. Απλά δεν το ξέρουμε λόγω του σκεπτούμενου μυαλού μας. Αλλά στην πραγματική μας μακάρια ουσία του μυαλού μας είναι γνωστό πως όλα είναι εντάξει για πάντα και για πάντα και για πάντα.

Κλείσε τα μάτια σου, άφησε τις νευρικές απολήξεις να πέσουν, σταμάτα να αναπνέεις για τρια δευτερόλεπτα, αφουγκράσου την σιωπή μέσα στην ψευδαίσθηση του κόσμου, και θα θυμηθείς το μάθημα που ξέχασες, που διδάχτηκε στους απέραντους γαλαξίες απαλών σύννεφων αμέτρητων κόσμων εδώ και πολύ καιρό και καθόλου ακόμα. Είναι όλα ένα απέραντο αφυπνισμένο πράγμα. Εγώ το αποκαλώ χρυσή αιωνιότητα. Είναι τέλεια.’’
Τζακ Κέρουακ.

(*) Υoga instructor, επιμορφούμενη Πανεπιστημίου Αιγαίου : Ενσυνειδητότητα/ Mindfulness. Ανάπτυξη και διαχείριση Συναισθημάτων.
-Υoga therapy for chronic pain

https://www.ippoyoga.com/

* Insta: akasha_place
Facebook: akasha place
Στούντιο Γιόγκα, Περ/κη Οδός Άρτα
Τηλ.6972676341