Ο θεσμός "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" στην Άρτα...

Γράφει η Αιμιλία Κοκκινέλη *

Ο Θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» για πρώτη φορά οργανώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι του 2020 και αποτέλεσε μια πολύ ενδιαφέρουσα διοργάνωση για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τις τέχνες και τα πολιτιστικά δρώμενα. Έτσι, άλλωστε, εξηγείται και η πολύ μεγάλη συμμετοχή, κατά την υποβολή προτάσεων, από Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Επιχειρήσεις στη σχετική ανοιχτή πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ για το 2021. Δηλαδή, μόλις, στη 2η χρονιά διοργάνωσης του θεσμού, υπήρξαν 571 αιτήσεις από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 70, συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000€, για να παρουσιαστούν από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία, ανά την επικράτεια, εκτός Αττικής.

Το ακόμα πιο ευχάριστο για την Άρτα είναι ότι το ΥΠΠΟΑ, λαμβάνοντας υπόψη το σπουδαίο μνημειακό απόθεμα της πόλης, επιλέγει και τις δύο χρονιές μνημεία της για να πραγματοποιηθούν παραστάσεις. Συγκεκριμένα:
Έτος 2020
-«Τραγουδάμε τους ποιητές μας», Στέφανος Κορκολής / Σοφία Μανουσάκη,
Κάστρο Άρτας
Έτος 2021
-“Της Άρτας το Γιοφύρι”, Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Γεφύρι Άρτας
προϋπολογισμός 60.000 ευρώ-Κατηγορία Θέατρο
– “Ο Απόκοπος του Μπεργαδή”, Elephas Tiliensis, Κάστρο Άρτας
προϋπολογισμός 15.000 ευρώ- Κατηγορία Μουσικό Θέατρο

Μια πολύ ωραία ιδέα για του χρόνου, θα ήταν να συμμετέχουν στο θεσμό και τοπικά σχήματα από τις εκάστοτε πόλεις για να προβάλλουν και να παρουσιάσουν τις ιδέες και τη δουλειά τους και έξω από τα σύνορα της πόλης.

Φέτος περίπου το 73% των επιλεγμένων ΑΜΚΕ έχουν έδρα την Αττική. Όμως, σύμφωνα με την πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ για το 2021:
η Αττική δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα του θεσμού για το 2021,
βασικός στόχος είναι η ωφέλεια και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών,
τα δικαιώματα, για την μετέπειτα χρήση των παραγωγών, που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της παρούσας διαδικασίας, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους,

και σε συνδυασμό με τις συνθήκες περιορισμού των μετακινήσεων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, ειδικά για φέτος, θα ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, καινοτόμα και λειτουργική η μεγαλύτερη συμμετοχή τοπικών σχημάτων.

Γνωρίζουμε όλοι ότι στην πόλη μας υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές ομάδες, που έχουν πραγματοποιήσει σπουδαίες και ποιοτικές δουλειές. Οι ομάδες αυτές απαρτίζονται από ανθρώπους που προσφέρουν στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης χρόνια και μάλιστα με περιορισμένους προϋπολογισμούς. Η συμμετοχή των τοπικών καλλιτεχνών σε έναν τέτοιο θεσμό, θα βοηθούσε να συνδεθεί ο πολιτισμός και οι τέχνες με την τοπική ανάπτυξη, θα βοηθούσε όλους να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες να συμβάλλουμε στην τοπική ανάπτυξη κάνοντας αυτό που μας αρέσει και αγαπάμε περισσότερο…. πράγμα που μπορεί να αποδειχθεί ανεκτίμητης αξίας και να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για έναν τόπο.

Παράδειγμα, στο πλαίσιο του θεσμού “Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός” μπορώ να φανταστώ μια πολύ ωραία θεατρική παράσταση από ντόπιους καλλιτέχνες, σε ένα από τα πολλά μνημεία της πόλης, οι οποίοι στη συνέχεια θα είχαν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τα πνευματικά δικαιώματα της παράστασης, με σκοπό τη μελλοντική αξιοποίηση της σε επισκέπτες της περιοχής.

Αιμιλία Κοκκινέλη
Σύμβουλος Επιχειρηματικής και
Τοπικής Ανάπτυξης