Ο Σόλων και ο Λουκάς ταξίδεψαν στην Άρτα

Το εμβληματικό έργο του Κώστα Μουρσελά «Εκείνος και Εκείνος» από την καλλιτεχνική εταιρεία «Το Αβγό» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κονταξή

Β. Κονταξής: «Η ένταση μπορεί να μετατραπεί σε δημιουργία»

Εκείνος κι εκείνος ήταν ο τίτλος μιας σατιρικής τηλεοπτικής σειράς, που προβλήθηκε στο ΕΡΤ από τις 19 Ιουνίου 1972 έως τις 9 Φεβρουαρίου 1974. Το σενάριο ήταν του Κώστα Μουρσελά, ενώ πέρασαν τρεις σκηνοθέτες και δύο τηλεσκηνοθέτες από τη σειρά. Η σειρά ήταν σατυρική, σε μορφή βίντεο, και ολοκληρώθηκε σε δύο κύκλους με 103 δεκαπεντάλεπτα επεισόδια. Ημέρα προβολής ήταν στον πρώτο κύκλο η Δευτέρα και στον δεύτερο το Σάββατο. Πρωταγωνιστές της σειράς ήταν ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος.

Ο Λουκάς Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Σόλων Γιώργος Μιχαλακόπουλος είναι δύο απλοί άνθρωποι, που σατιρίζουν τα κακώς κείμενα της κοινωνίας και προσπαθούν με σχόλια, απόψεις, συζητήσεις να κατανοήσουν τον παραλογισμό και τον προβληματισμό της σημερινής κοινωνίας. Είναι σαν δύο κλασικοί «Ρωμιοί», που προσπαθούν να καταλάβουν την κοινωνία των τελευταίων χρόνων της Χούντας.
Η σειρά “Εκείνος και εκείνος” ξαναγυρίστηκε το 1989, με σκηνοθέτη τον Κώστα Κουτσομύτη, διότι η αρχική σειρά δεν είχε διασωθεί, παρά μόνο ένα απόσπασμα από το επεισόδιο “Το αυγό”. Δεκατρία από τα σενάρια του Κώστα Μουρσελά ξαναμεταφέρθηκαν από την ΕΤ2, στην τηλεόραση με το αρχικό δίδυμο Βασίλης Διαμαντόπουλος και Γιώργος Μιχαλακόπουλος , αλλά με άλλους συμπρωταγωνιστές Μαρί Κωνσταντάτου, Τάσος Κωστής, Σταμάτης Τζελέπης, Τίμος Περλέγκας, Δημήτρης Κατσιμάνης, Χρήστος Κόκκινος και Τσιμάρας Τζανάτος και σκηνογράφο Μικές Καραπιπέρης .

Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε στις 9 Μαρτίου 1989 με ημέρα προβολής Πέμπτη. Η σειρά ολοκληρώθηκε σε 13 ημίωρα επεισόδια.
Το ριμέικ ήταν αξιόλογο, αλλά πάντως όχι τόσο επίκαιρο όσο το αρχικό έργο. Επαναπροβλήθηκε από την ΕΤ2 το 1990, το 1991, το 1992 και το 1999. Επίσης, το ριμέικ είναι το μόνο που διασώζεται.
Η αρχική σειρά δεν λογοκρίθηκε από τη δικτατορία, γιατί όλα μέσα στο σίριαλ ήταν υπαινιγμοί και τίποτα δεν λεγόταν ευθέως. Κατά συνέπεια, οι δικτάτορες δεν μπορούσαν να εντοπίσουν την παρωδία.
Aυτή είναι η σύντομη ιστορία του μνημειώδους έργου του Κ. Μουρσελά.

Η καλλιτεχνική εταιρεία «Το Αβγό» αποφάσισε τη θεατρική προσέγγιση ορισμένων επεισοδίων της ιστορικής αυτής σειράς, με τον Θοδωρή Γκόγκο και τον Θανάση Μιχαηλίδη να ενσαρκώνουν τους ρόλους του Σόλωνα και του Λουκά αντίστοιχα. Οι δυο ηθοποιοί θα αναμετρηθούν με τους απαιτητικούς αυτούς ρόλους που ισορροπούν ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Βασίλη Κονταξή και συμμετέχει η Σεμέλη Παπαοικονόμου, που έκανε και τα γραφιστικά. Η παράσταση επενδύεται μουσικά με ορχηστρικά κομμάτια του Βασίλη Δημητρίου, ο οποίος υπήρξε αγαπημένος συνεργάτης του Μουρσελά, τόσο στην τηλεόραση με τη γνωστή τηλεοπτική σειρά «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» όσο και στο θέατρο με το έργο «Ω τι κόσμος μπαμπά!». Η σκηνική σύλληψη και οι φωτισμοί είναι του Θοδωρή Γκόγκου, το σκίτσο της αφίσας του Κώστα Βαρτζιώτη. Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Θανάσης Σιαμαλέκας και υπεύθυνη παραγωγής η Στέλλα Λένη.

Την περασμένη Τετάρτη στον «ΟΡΦΕΑ», Ο Σόλων και ο Λουκάς και η Ελένη ήρθαν από τα Γιάννενα και μας χάρισαν μια υπέροχη βραδιά με το μοναδικό ταλέντο τους. Ο Θοδωρος Γκόγκος Σόλων και ο Θ. Μιχαηλίδης Λουκάς , Σεμέλη Παπαοικονόμου Ελένη , ερμήνευσαν με τον καλύτερο τρόπο τους δύο ήρωες και το κορίτσι που μέσα στο χρόνο έζησαν και έφτασαν ως τις μέρες μας να μας θυμίζουν ότι –ναι- υπάρχει καλό θέατρο και στηρίζεται σε μεγάλα κείμενα αλλά και σε μοναδικές ερμηνείες. Ευχόμαστε στο «Αυγό» πάντα καλές παραστάσεις και δύναμη για τα επόμενα βήματα. Μπράβο!