Πάμε για… «κάδος» απορριμμάτων!

Έρχεται αίτημα για μεταφορά, των σκουπιδιών της Λευκάδας στην Ήπειρο
-Θα ακολουθήσουν και τα σκουπίδια από την Κέρκυρα!
-«Ψήνει» συμφωνία η ΠΕΔ Ηπείρου- Τι θα πούνε οι Δήμαρχοι

Σε ρόλο «μέρμηγκα», εξελίσσεται η Ήπειρος στο θέμα των σκουπιδιών. Αφού ξόδεψε πόρους και χρόνο, δέσμευσε χώρους και περιοχές, τώρα εμφανίζεται έτοιμη να εξυπηρετήσει τα γειτονικά «τζιτζίκια», δηλαδή τη Λευκάδα και την Κέρκυρα, που εδώ και χρόνια, δεν βρίσκουν λύση στα σκουπίδια τα δικά τους αλλά και των τουριστών, για να έχουν όλου τους χώρους ελεύθερους για να φτιάχνουν ξενοδοχεία και οικισμούς και να κονομάνε από τον τουρισμό.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, η ΠΕΔ Ηπείρου, «ψήνεται» για να κάνει υποχωρήσεις και να δεχτεί τα σκουπίδια στους δικούς μας ΧΥΤΑ, που με τόσο κόπο και υποχωρήσεις των Ηπειρωτών υλοποιήθηκαν και λειτουργούν.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του epiruspost.gr τις τελευταίες ημέρες στους αυτοδιοικητικούς της Ηπείρου έχει σημάνει και πάλι συναγερμός καθώς έφτασαν δύο αιτήματα για μεταφορά απορριμμάτων από άλλες περιοχές. Το πρώτο ήταν από το Δήμο Αιγιάλειας ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Το άλλο που παραμένει ανοιχτό είναι το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων από την Λευκάδα. Αυτό θα κληθεί να διαχειριστεί πιθανότατα την επόμενη βδομάδα η ΠΕΔ καθώς αίτημα των ΦΟΔΣΑ είναι οι αποφάσεις να ληφθούν από όλους τους δημάρχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του epiruspost.gr η διοίκηση της ΠΕΔ αναμένεται να καλέσει σε διευρυμένη συνεδρίαση όλους τους δημάρχους και τους Προέδρους των Φορέων προκειμένου να συζητηθεί το αίτημα για την μεταφορά των απορριμμάτων από την Λευκάδα το οποίο έχει διαβιβαστεί και μέσω της Αποκεντρωμένης.
Αυτό που ήδη επισημαίνεται πάντως είναι ότι η Ήπειρος και βασικά οι ΧΥΤΑ στο Ελληνικό και το Καρβουνάρι δεν έχουν περιθώριο να δεχθούν το υπόλειμμα μετά την πιθανή επεξεργασία ενός μεγάλου όγκου απορριμμάτων στη μονάδα ΑΣΑ.

Πάντως όπως λέγεται (κατ’ άλλους προετοιμάζεται) αν υπάρξει ένα «ναι» από τους Ηπειρώτες Αυτοδιοικητικούς παράγοντες στη Λευκάδα είναι θέμα χρόνου να υποβληθεί ανάλογο αίτημα από την Κέρκυρα, όπου ήδη έχει ξεκινήσει συζήτηση για τη μεταφορά των σκουπιδιών.

Γράμμα από το Τεμπλόνι
Ήδη από τα τέλη 24 Μαΐου 2019, αίτημα μεταφοράς απορριμμάτων εξέδωσε ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Τεμπλονίου σε συνεργασία και με την σύμπραξη των εθελοντικών ομάδων αυτοδιαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών («Πράσινες Γωνίες»), προς τον Δήμο Κέρκυρας.
ΘΕΜΑ της επιστολής, η «υποβολή αιτήματος εκ του δήμου Κέρκυρας για την προσωρινή μεταφορά υπολειμματικών συμμείκτων και σύμμεικτων απορριμμάτων σε νόμιμο αποδέκτη»!

« Η σημερινή επικρατούσα κατάσταση, μας θέτει προ των θυρών μία νέας καταδικαστικής απόφασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γεγονός το οποίο θα στιγματίσει ανεπανόρθωτα την Κέρκυρα, αλλά και εν γένει την Χώρα μας.
Με δεδομένο ότι η εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, ως αυτός ισχύει σήμερα, όπως και η εφαρμογή του Τοπικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων μέχρι σήμερα δεν προόδευσε.

Με δεδομένο την άκρως επικίνδυνη εμφάνιση νέων και επανενεργοποίησης παλαιών ΧΑΔΑ κατά μήκος όλου του νησιού (…) προτείνουμε ως κατεπείγουσα και αναγκαία την άμεση υποβολή αιτήσεως εκ μέρους του Δήμου Κερκύρας προς την οικία Αποκεντρωμένη Διοίκηση και σε κάθε περαιτέρω αρμόδια Αρχή, κατά παρέκκλιση του υφιστάμενου και εγκεκριμένου ΠΕ.Σ.Δ.Α (2016) Ιονίων Νήσων (…)Την επαναξιολόγηση της κατάστασης την 01/06/2020, ώστε να επανεκτιμηθεί η αναγκαιότητα συνέχισης ή όχι της μεταφοράς των μη διαχειρίσιμων ποσοτήτων υπολειμματικών σύμμεικτων απορριμμάτων (ΑΣΑ) και σε ποιες πλέον ποσότητες, εκτός του νησιού της Κέρκυρας.

Με την έγκριση προσωρινής μεταφοράς των υπολειμματικών συμμείκτων απορριμμάτων θα επιτευχθεί με βεβαιότητα η προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος, θα αποφευχθεί η εκ νέου καταδίκη της Ελλάδος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω δημιουργίας νέων ανεξέλεγκτων χωματερών (Χ.Α.Δ.Α) στη Κέρκυρα και κυρίως θα δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις νέες αυτοδιοικητικές αρχές ώστε να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες διατάξεις για την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων, όπου θα καταστήσουν το νησί της Κέρκυρας πλήρως σύννομο στις υποχρεώσεις του έναντι των πολιτών του, την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά κυρίως θα προσφέρει εντός του νησιού την απαιτούμενη μόνιμη λύση στην διαχείριση των απορριμμάτων σε έναν από τους πλέον τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδος» ανέφερε η επιστολή.

Και η Λαϊκή Συσπείρωση Κέρκυρας
Στο αίτημα του Εξωραϊστικού Πολιτιστικός Συλλόγου Τεμπλονίου, ήρθε απάντηση της αυτοδιοικητικής παράταξης του ΚΚΕ, της Λαϊκής Συσπείρωσης Κέρκυρας.
«Το κείμενο που μας αποστείλατε –σημειώνει η Λαϊκή Συσπείρωση- δεν αφορά μόνο την μεταφορά των απορριμμάτων αλλά θέτει ένα ευρύτερο πλαίσιο σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα.
Υπάρχουν σημεία τα οποία μας προβληματίζουν και θεωρούμε ότι δεν οδηγούν σε μία ολοκληρωμένη λύση προς όφελος του λαού.

Για παράδειγμα η αναφορά «στον πλησιέστερο νόμιμο ΧΥΤΑ» εγκυμονεί κινδύνους αφού ο μόνος «νόμιμος ΧΥΤΑ», σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της Δημοτικής Αρχής αλλά και αυτός που προτείνουν οι περισσότερες άλλες παρατάξεις, είναι αυτός που σχεδιάζουν για το Τεμπλόνι!

Θεωρούμε επίσης, ότι δύο 24ωρά πριν τις εκλογές, υπάρχει κίνδυνος δημοτικοί συνδυασμοί να αξιοποιήσουν αυτή την πρόταση για να ρίξουν τη μπάλα στην εξέδρα, καθώς, αντί να δεσμευτούν για μια ουσιαστική ανακύκλωση προδιαχωρισμένων στην πηγή ρευμάτων διεκδικώντας πόρους από την Κυβέρνηση (σε κάθε περίπτωση πολύ λιγότερους από αυτούς που προορίζονται για τη ΜΕΑ δηλ. για το κεφάλαιο):

– Υποστηρίζουν όλοι μαζί ένα αντιλαϊκό, αντιπεριβαλλοντικό ΠΕΣΔΑ, που μεγιστοποιεί την επεξεργασία των σύμμεικτων, παραπλανά τα λαϊκά στρώματα με δήθεν «ενδιάμεσες» ή «μεταβατικές» λύσεις και στην πράξη βαλτώνει την ανακύκλωση.

– Προβάλλουν ταυτόχρονα ως πανάκεια, άλλος συγκαλυμμένα άλλος τελείως ανοιχτά, την «προσωρινή» δήθεν «λύση» της εξαγωγής των ΑΣΑ, περίπου «όπου δει», με τεράστιο κόστος για τα λαϊκά νοικοκυριά, άμποτε βρεθεί χώρος εκτός Κέρκυρας.
Εάν συνδυάσουμε τα παραπάνω με το γεγονός ότι καμιά πρόοδος δεν παρατηρείται στο μεταξύ για μια ουσιαστική ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, με πρώτο ζητούμενο τη διεκδίκηση των απαιτούμενων πόρων από την κυβέρνηση, αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλοι δουλεύουν για το «Μεσσία ιδιώτη», που θα αναλάβει να «λύσει» το πρόβλημα με μοναδικό, φυσικά κριτήριο το μέγιστο δυνατόν κέρδος του.

Από τη μεριά της η «Λαϊκή Συσπείρωση» ποτέ δεν έκανε μικροπολιτική με αυτό το θέμα, έχει καταθέσει την ολοκληρωμένη και ρεαλιστική πρότασή της για τους όρους και τα μέτρα για να βγει η Κέρκυρα από ένα αδιέξοδο που τους μισούς μήνες του χρόνου παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.
Μόνο μέσα στη δρομολόγηση ενός τέτοιου πλαισίου, προτάσεις όπως η μεταφορά των απορριμμάτων μπορεί να είναι πραγματικά προσωρινές λύσεις για τις οποίες εμείς δε θα είχαμε αντίρρηση αρκεί το κόστος να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και να μην επιβαρύνει τον κερκυραϊκό λαό, κάτι που δεν αναφέρεται στο κείμενο».

Λύση στο παραπέντε
Σε ότι αφορά τα απορρίμματα της Αιγιάλειας σε δημοσίευμα από τον «Ημερήσιο Αχαΐας» στις 5 Ιουλίου 2019 αναφέρονται τα εξής: «Με την κατάσταση στην Αιγιάλεια να έχει φτάσει πραγματικά στο απροχώρητο και τους τόνους των απορριμμάτων να απειλούν τη δημόσια υγεία, επιτέλους φαίνεται ότι το θέμα οδηγείται σε λύση! Μετά από μια σειρά κρίσιμων ενεργειών ο ΧΥΤΑ της Κοζάνης ανοίγει τις «πόρτες» του για να απορροφήσει 15.000 τόνους σκουπίδια από την Αιγιάλεια ενώ οι κινήσεις δρομολογούνται πλέον «αστραπιαία» ώστε από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας να ξεκινήσει κανονικά η αποκομιδή και να καθαρίσει η πόλη.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ημερήσιος Αχαΐας» η λύση έρχεται από τη Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα από τον ΧΥΤΑ της Κοζάνης που θα απορροφήσει 15.000 τόνους απορρίμματα από την Αιγιάλεια δίνοντας λύση όχι μόνο σήμερα αλλά και για ένα σημαντικό χρονικά, διάστημα (…) ο ΦΟΔΣΑ Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε το αίτημα του δήμου Αιγιαλείας για μεταφορά 15.000 τόνων στον ΧΥΤΑ της Κοζάνης. Από τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση σήμερα κιόλας το πρωί οι Συντονιστές Δυτικής Ελλάδος και Ηπείρου (Παπαθεοδώρου και Μιχελάκης αντίστοιχα) αναμένεται να υπογράψουν την κοινή απόφαση που θα επιτρέπει την μεταφορά των απορριμμάτων της Αιγιάλειας εκτός Δυτικής Ελλάδος, πανομοιότυπη με την απόφαση που υπεγράφη προχθές για τους Παξούς όπου υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα. Με το που «πέσουν» οι υπογραφές από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Δυτικής Ελλάδος και Ηπείρου, χέρι με χέρι θα φτάσουν στο δήμο Αιγιάλειας ώστε τη Δευτέρα κιόλας να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας όπου θα εγκρίνει την μεταφορά στον ΧΥΤΑ της Κοζάνης».