Παγκόσμια αναγνώριση για το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ

Με ομόφωνη απόφαση της 15ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής χθες, 17 Δεκεμβρίου 2020, το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ εγγράφεται στο διεθνή κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO! Πρόκειται για την πρώτη, διαχρονικά, εγγραφή από μέρους της Ελλάδας στον συγκεκριμένο κατάλογο και την, μόλις, 25η, συνολικά, από όλο τον κόσμο, από το 2009 ως σήμερα! Ας σημειωθεί ότι στη Σύμβαση της UNESCO για τη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συμμετέχουν κι εκπροσωπούνται 180 χώρες!

Μια τεράστια αναγνώριση για το Πολυφωνικό Καραβάνι που αντανακλά και στηρίζεται στο ίδιο το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι! Μια μεγάλη ενθάρρυνση για την Κοινότητα Πολυφωνίας, για όλους όσους πασχίζουν για το σήμερα και το αύριο του πολυφωνικού τραγουδιού.
Η πρόταση είχε υποβληθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας τον Μάρτιο του 2019. Η πρόταση εγγραφής του Πολυφωνικού Καραβανιού τεκμηριώθηκε από την 22χρονη, ποικιλότροπη και πολύκαρπη δράση του και υποστηρίχθηκε από το σύνολο της κοινότητας πολυφωνίας στην Ελλάδα, συνοδευόμενη,ε νδεικτικά,από 100 επιστολές συναίνεσης, παλιών και νέων συνταξιδιωτών του.

Πολύτιμη στάθηκε η συμβολή και πέμπονται εγκάρδιες ευχαριστίες στα στελέχη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ Βίλλυ Φωτοπούλου, Γιάννη Δρίνη και Ιωάννα Τζαβάρα που φρόντισαν για την προετοιμασία και την αρτιότητα του φακέλου της πρότασης, σε συνεργασία με τους κυραντζήδες του Πολυφωνικού Καραβανιού Αλέξανδρο Λαμπρίδη και Αλίκη Γκανά.