Παρέμβαση Καχριμάνη για να μη γίνει κέντρο προσφύγων το ΚΕΝ Άρτας

Γλύτωσε (;) στο πάρα πέντε!!!

-Και στην Άρτα θα γίνει ένα κέντρο φιλοξενίας

-Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Στο παρά πέντε, ακυρώθηκε η μετατροπή του ΚΕΝ Άρτας σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, μετά από παρέμβαση του Περιφερειάρχη Άρτας Αλέξανδρου Καχριμάνη. Η απόφαση για την μετατροπή ήταν κάτι παραπάνω από βεβαία, αλλά η σθεναρή στάση του Περιφερειάρχη απέτρεψε αυτό το ενδεχόμενο που θα άλλαζε τη ζωή των ανθρώπων της πόλης, αφού το Στρατόπεδο είναι στη καρδιά της Άρτα, δίπλα σε σπίτια, σε σχολεία, σε εκκλησίες και στο Νοσοκομείο. Αποκαλυπτική και εκτενής ήταν η συζήτηση που έγινε την Παρασκευή το απόγευμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου σχετικά με τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε επίσης το Σώμα, ότι με βάση πληροφορίες που διακινούνταν επικοινώνησε με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και τους εξήγησε πως δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί το στρατόπεδο του ΚΕΝ στην Άρτα για φιλοξενία προσφύγων καθώς βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, όπως επίσης δεν ενδείκνυται και εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων για το οποίο υπήρχαν σκέψεις να χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο λόγο. Μετά την επικοινωνία αυτή ενημερώθηκε πως δεν θα χρησιμοποιηθούν οι δύο αυτοί χώροι και θα αναζητηθούν άλλοι.

Σενάρια
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, σύμφωνα με πληροφορίες της ΗΧΩ, κυβερνητικοί παράγοντες, ζήτησαν επιτακτικά από τον Δήμαρχο Αρταίων, τον Χρήστο Τσιρογιάννη, να υποδείξει ο ίδιος χώρους 70-100 στρεμμάτων, ώστε να δημιουργηθούν εκεί χώρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Δήμαρχος Αρταίων υπέδειξε τρείς χώρους, για τους οποίους παλιότερα εξετάζονταν για να δημιουργηθούν εκεί ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ. Οι χώροι αυτοί, όπως μας πληροφορούν υπηρεσιακοί παράγοντες της κυβέρνησης, βρίσκονται στους Δήμους Αρταίων και Ν. Σκουφά και οι οποίοι τελικά δεν επιλέχθηκαν να δημιουργηθούν εκεί ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται και η περίπτωση των παλιών εγκαταστάσεων της ΚΟΝΖΑΚ.

Τοποθέτηση Καχριμάνη
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, ανάφερε και τα εξής:
Η διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος μακάρι να ήταν τόσο απλή υπόθεση, ώστε η κάθε Περιφέρεια να αναλάμβανε από μόνη της να δώσει λύσεις.
Είναι εθνικό, είναι ευρωπαϊκό και οι διαστάσεις του φαίνεται να τείνουν να μετατραπούν σε ανεξέλεγκτες. Ό, τι ισχύει σήμερα, αύριο είναι πιθανό να ανατραπεί εξαιτίας των νέων δεδομένων που προκύπτουν από τις αυξανόμενες ροές από την Τουρκία.
Τα μέτρα που είχαν ληφθεί ως τώρα είναι γεγονός πως δεν αποδίδουν και αυτό οφείλεται και σε εσωτερικούς παράγοντες- όπως είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες ασύλου- όσο και σε εξωτερικούς, όπως είναι η Τουρκική πολιτική.

Μπροστά μας έχουμε τώρα ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο και αποφάσεις για καλύτερη οργάνωση των κέντρων και αύξηση των αποτρεπτικών μέτρων. Τα μέτρα αυτά μας αναλύθηκαν σε συνάντηση που είχε γίνει με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.
Ακούγονται διάφορες προτάσεις. Πρέπει εξ αρχής να υπογραμμίσω πως οι Περιφέρειες δεν εμπλέκονται στις διαδικασίες για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Παρά ταύτα στην αρχή της κρίσης συνεργαστήκαμε με την προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία και χρηματοδοτήσαμε εργασίες διαμόρφωσης του Κέντρου στον Κατσικά. Έκτοτε δεν υπήρχε καμία ενημέρωση, ούτε για το πόσοι θα έλθουν, ούτε για που θα εγκατασταθούν.
Η Περιφέρεια δεν διαθέτει ούτε χώρους, ούτε διαμερίσματα για μίσθωση. Όσες φορές κληθήκαμε να εκφράσουμε απόψεις επικεντρωθήκαμε σε ορισμένα σημεία:
•Να υπάρχει ισοκατανομή σε όλο τον Ελλαδικό χώρο προσφύγων και μεταναστών.
•Να ενημερώνονται οι τοπικές κοινωνίες
•Να τεθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ

Υπάρχει ένα ερώτημα, για το πόσοι μπορεί να φιλοξενηθούν στην Ήπειρο.
Δυστυχώς δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό, για τον απλούστατο λόγο, γιατί κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει πόσοι θα είναι ακόμη αυτοί που θα έλθουν στη χώρα μας. Πρόσφατα (28 Οκτωβρίου) ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ηπειρώτης στην καταγωγή ας μην τον ξεχνάμε, Λευτέρης Οικονόμου, είχε δηλώσει στα Γιάννενα ότι δεν πρόκειται να έλθουν άλλοι πρόσφυγες. Αυτό ίσχυε με τα ως τότε δεδομένα. Τις επόμενες ημέρες όμως, όταν άρχισαν να καταφθάνουν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα παράλια τα δεδομένα άλλαξαν. Είχε ειπωθεί για αναλογία 1% σε σχέση με το μόνιμο πληθυσμό. Και αυτό όμως το όριο ξεπεράστηκε.

Είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση αναζητά χώρους για φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Με τους ξενοδόχους έρχεται σε απευθείας συζητήσεις. Για παλιά εργοστάσια κλπ επίσης με τους ιδιοκτήτες τους. Με τα σημερινά δεδομένα, στην Ήπειρο δεν προβλέπεται η δημιουργία κλειστών, προαναχωρησιακών κέντρων. Αλλά δεν αποκλείεται και αυτό να γίνει στο μέλλον.
Εκείνο για το οποίο εμείς έχουμε δεσμευτεί στην Κυβέρνηση, είναι να συμβάλλουμε ούτως ώστε η φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών να γίνει με τους λιγότερους δυνατόν κοινωνικούς κραδασμούς.
Αφουγκραζόμαστε τις απόψεις, τις διαφωνίες των κατοίκων. Είναι εύλογη και η επισήμανσηπως οι εγκαταστάσεις προσφύγων σε πολυκατοικίες να γίνεται με προσοχή και έρευνα ώστε να μη διασαλευθεί η κοινωνική συνοχή.
Δεν μπορούμε όλους αυτούς που καλοπροαίρετα εκφράζουν προβληματισμούς να τους στιγματίζουμε ως ρατσιστές. Δεν συμφωνούμε βέβαια και με τις τυφλές αντιδράσεις του τύπου «μακριά από μας οι πρόσφυγες».

Δεν συμφωνούμε επίσης και με εκείνους που τάσσονται με τη λογική των ανοικτών συνόρων και του κλεισίματος των κέντρων που θα προκαλέσουν πολύ περισσότερα προβλήματα και στους ίδιους, αλλά και στους μόνιμους κατοίκους.
Η καταγραφή, η κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών γίνεται με προκαθορισμένο τρόπο και από διαπιστευμένες υπηρεσίες και σε αυτή τη διαδικασία δεν μπορεί να εμπλακούν ούτε οι δήμοι, ούτε οι περιφέρειες.
Η Ήπειρος έχει δείξει και στο παρελθόν μαθήματα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Στην τωρινή κρίση πρέπει όμως να καταστήσουμε σαφές και ήδη το έχουμε κάνει ότι:

•Πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών και η Ήπειρος να παραμείνει ως περιοχή φιλοξενίας προσφύγων.
•Θα ισχύουν για όλους τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, με απόλυτη ισοκατανομή στις Περιφέρειες και χωρίς εξαιρέσεις.
•Οι ανήλικοι πρέπει να τύχουν ειδικής μεταχείρισης και βεβαίως να παρακολουθούν μαθήματα
•Οι ΜΚΟ να τεθούν υπό αυστηρό έλεγχο και να αποκτήσουν ενεργό ρόλο οι Δήμοι.
Η εθνική ασφάλεια δεν διακυβεύεται. Αν ληφθούν υπόψη τα παραπάνω, τότε δεν θα υπάρξει ζήτημα ούτε για την κοινωνική συνοχή σε περιοχές όπου θα εγκατασταθούν για μικρό ή και μεγαλύτερο διάστημα οι πρόσφυγες.

Οι παρατάξεις
Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το προσφυγικό πραγματοποιήθηκε μετά από αιτήματα των παρατάξεων «Ορίζοντες Ηπείρου» και «Λαϊκή Συσπείρωση».
Ο Σπύρος Ριζόπουλος επικεφαλής της παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου στην τοποθέτησή του σημείωσε:
«έθεσα με επιστολή 9 ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή διότι είχα αντιληφθεί εγκαίρως ότι η Αθήνα δεν ξέρει να το διαχειριστεί και το μπαλάκι θα έρχονταν στις Περιφέρειες. Τη μέρα των ανακοινώσεων της κυβέρνησης σας καλέσαμε εκ νέου με ερωτήματα. 12 Περιφερειάρχες και το όργανό σας η ΕΝΠΕ υποκλίνεστε στην κυβέρνηση.

Το μεταναστευτικό υπάρχει από την προηγούμενη θητεία σας και εσείς σιωπάτε. Τη στιγμή που πηγαίνετε πακέτο με την κυβέρνηση, έχετε ευθύνες. Πρέπει να εκπροσωπείτε την κυβέρνηση στην Ήπειρο. Με λίγα λόγια το επιτελικό κράτος έχετε αποτύχει στη λειτουργία του. Δε βάζουμε πλάτη σε κάτι που δεν ξέρουμε. Δεν εξελέγην για να είμαι δεκανίκι κανενός εδώ μέσα, δεν θα παίξω την αξιοπιστία μου στα ζάρια.
«Εσείς παίρνετε ενημερώσεις από την ΕΥΠ» είπε ο κ. Ριζόπουλος «και εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε… πόσο κόσμο ακόμα περιμένουμε, από το καλοκαίρι φιλοξενούσαμε 3.500 κόσμος και είμαστε στο και πέντε. Συγκροτείστε επιτροπή παρακολούθησης με τους Δημάρχους για να συζητήσετε για τις υποδομές τους. Να μοιράσουμε ακριβοδίκαια τους ανθρώπους ακόμα και στο Μέτσοβο».

Εθνοφύλακες
«Το υπάρχον προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας δεν επαρκεί, τόνισε ο κ. Ριζόπουλος. Έχει ξεκινήσει το Υπουργείο σειρά διορισμών, αλλά θα χάσουμε πολύ χρόνο. Δεν περισσεύει κανείς. Θα ζητούσα εθνοφύλακες άοπλους να συμμετάσχουν σε αυτό. Εσείς το ζητάτε από το κράτος»

Ατομικά δικαιώματα
«Το θέμα της ατομικής ευθύνης του καθενός εδώ πέρα είναι πάρα πολύ μεγάλη γι’ αυτό και καλώς υπάρχει και προσωπική ανησυχία για την εξέλιξη των πραγμάτων. Πίσω από τους συναισθηματισμούς για αλληλεγγύη, αγάπη, δεν απαντάς το κύριο και το κύριο είναι η πραγματικότητα που υπερβαίνει την Ήπειρο, αφορά διακρατικές σχέσεις και θα είναι σε έξαρση για αρκετά χρόνια. Ή αποδέχεσαι ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, Δουβλίνο 2, γιατί οι άνθρωποι θα μείνουν εδώ και αυτή είναι η παραδοχή της κυβέρνησης και της ΕΕ» σημείωσε ο Γιώργος Πρέντζας για την Λαϊκή Συσπείρωση. « Οι άνθρωποι αυτοί έκαναν έγκλημα για να κλείνονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα; Ή στη Δύση τα ανθρώπινα δικαιώματα ή γίνονται λάστιχο. Παραβιάζονται βασικά ατομικά δικαιώματα. Το ατομικό δικαίωμα στην εξέταση του ασύλου είναι ουσιαστικό. Για να τα κάνεις αυτά σα χώρα, πρέπει να έχεις ένα στον ορίζοντά σου: να έχουν δικαίωμα να πηγαίνουν σε όποια χώρα επιθυμούν. Να καταδικάσουμε συμφωνίες διεθνείς και να γίνει αποζημίωση για όλο το αίσχος των hot spots για όλες τις κοινωνίες».

Η περιφερειακή αρχή που έχει δώσει δείγματα γραφής στην ενεργητική στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων της Ηπείρου, δήλωσε χτες αναρμόδια και μη ικανή να παρέμβει για την εξασφάλιση ανθρώπινων όρων διαβίωσης, εκπαίδευσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων αλλά και στην στήριξη των μονάδων υγείας πρόνοιας και εκπαίδευσης της Ηπείρου οι οποίες ήδη «τσακισμένες» από την έλλειψη προσωπικού και την υποχρηματοδοτηση θα «γονατίσουν» το επόμενο διάστημα .
Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι κατέθεσαν χτες ολοκληρωμένη πρόταση για να πάψουν οι υπεκφυγές και τα ημίμετρα που απλά διογκώνουν το πρόβλημα. Πρόταση που κατατίθεται κάθε μέρα και στο λαϊκό κίνημα ως στόχος πάλης και διεκδίκησης:

—-Να κλείσουν όλα τα hotspots και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο κλείστου τύπου- φυλακή. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις σε χώρες της ΕΕ. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους ασυνόδευτους ανήλικους.
—-Να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες πολέμων, χώρες που ζουν κάτω από κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων.
—-Να εξασφαλιστεί δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην εκπαίδευση.

—-Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών.

Παροχή ΑΜΚΑ
«Καλούμε σήμερα το σώμα να επισημάνει καθαρά και χωρίς υπεκφυγές και να λάβει σαφή θέση υπέρ της παροχής ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες» είπε ο Άρης Σπέγγος εισηγητής εκ μέρους της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών». Η δική μας πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες δε μπορεί να περιλαμβάνει κατασταλτικά μέτρα, όπως κέντρα κλειστού τύπου και περιοχές εγκλεισμού ή αναθεωρήσεις επί τα χείρω της διαδικασίας παροχής ασύλου, δε μπορεί να περιλαμβάνει αποκλεισμό από την υγειονομική περίθαλψη, από το δικαίωμα στη μόρφωση, στην εργασία και στην ενσωμάτωση στον κοινωνικό ιστό με τον καλύτερο τρόπο»

«Να αναλάβει η Frontex φύλαξη συνόρων, αλλαγή συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και συνθήκης Δουβλίνου, μετεγκατάσταση σε όλη την Ευρώπη, με αναλογική κατανομή σε όλη την Ευρώπη και σε όλη τη χώρα» ο
Παύλος Φραγκούλης, εισηγητής από την παράταξη «Ήπειρος Όλον».
«Η φροντίδα για τους πρόσφυγες σε όλες τις πτυχές είναι ελάχιστη υποχρέωση της ΕΕ. Χρειάζεται άμεσα να αλλάξει η πολιτική της ΕΕ και να ανοίξουν τα σύνορα. Να εξασφαλιστεί τροφή και εργασία για τους μόνιμα διαμένοντες, να εξασφαλιστεί τροφή και έξοδα διαβίωσης για όλους. Οι διάφορες ΜΚΟ ροκανίζουν με πλήρη αδιαφάνεια εκατομμύρια ευρώ. Απαιτείται πλήρης δημόσιος έλεγχος, χρήματα να δαπανώνται κάτω από το δημόσιο έλεγχο. Ήδη ετοιμάζονται Περιφέρειες και κυβέρνηση να φτιάξουν τα κέντρα και ρίχνουν νερό στο μύλο φασιστικών μορφωμάτων. Έχουμε όλοι υποχρέωση όσοι καταλαβαίνουμε την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε ποιότητα ζωής για τους πρόσφυγες, να προχωρήσουμε σε μέτωπο μαζί με τους πρόσφυγες» τόνισε στην τοποθέτησή του ο Νίκος Ζήκος, επικεφαλής παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο».

«. Παραδομένη κυβέρνηση, ανίκανη να αντιδράσει, υψώνει αντιπροσφυγικά τείχη στη χώρα μας. Αντί να φροντίσει για τη σταθεροποίηση της Συρίας, να καταγγείλει και ζητήσει απόσυρση συνθήκης του Δουβλίνου που επιφυλάσσει ρόλο αποθήκης ψυχών για τη χώρα μας. Να πάρει πίσω η κυβέρνηση εξαγγελθέντα μέτρα. Σε σχέση με τα hot spots εμείς είμαστε απέναντι στα κλειστά κέντρα. Σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφυγών και αιτούντων άσυλο, των μεταναστών» είπε ο Κώστας Νουτσόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Ήπειρος» στη δική του τοποθέτηση.