Παραχωρήθηκαν 10 στρέμματα στο στρατόπεδο Παπακώστα

«Καθάρισε» ο Καχριμάνης

Την ανέγερση διοικητηρίου ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης

Δρομολογείται η λύση σε ένα πάγιο αίτημα των αρτινών

Την λύση σε ένα χρόνιο αίτημα των αρτινών ανακοίνωσε από τον Καταράκτη Άρτας ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης, κατά την επίσκεψη του Προκόπη Παυλόπουλου στα Τζουμέρκα για τις εκδηλώσεις μνήμης των εκτελεσθέντων στον Καταρράκτη Άρτας από τους Γερμανούς, τον Οκτώβριο του 1943.
Πιο συγκεκριμένα ο Αλ. Καχριμάνης δήλωσε πως παραχωρήθηκαν 10 στρέμματα στο στρατόπεδο Παπακώστα που θα στεγάσουν το διοικητήριο της Άρτας, για την στέγαση υπηρεσιών που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες, σε ενοικιαζόμενα, πλήν ακατάλληλα κτίρια.
Ο Περιφερειάχης Ηπείρου, εδώ και μήνες, ανέλαβε πρωτοβουλίες να δώσει λύση στο θέμα αυτό που βρίσκονταν στις υπουργικές καλένδες εδώ και χρόνια και ευρισκόμενος στην Αθήνα, κατά τη συνάντηση με υψηλούς κυβερνητικούς παράγοντες κατέθεσε για μια ακόμη φορά το αίτημα.

«Υπήρχε ένα μόνιμο αίτημα για το Διοικητήριο της Άρτας. Ένα αίτημα που είχαμε θέσει στην πολιτεία ενώ παράλληλα είχαμε εξετάσει κι άλλες λύσεις» είπε ο Περιφερειάρχης και τόνισε πως «Είναι μία εξέλιξη πολύ σημαντική, θέλω να ευχαριστήσω την ηγεσία του Υπουργείου και να κάνω γνωστό ότι άμεσα θα κινηθεί η διαδικασία για να ετοιμάσουμε το Διοικητήριο».
Σύμφωνα με την πληροφόρηση από τον Περιφερειάρχη, θα παραχωρηθεί στην περιφέρεια έκταση 10 στρεμμάτων, ενώ αναλαμβάνονται υποχρεώσεις όπως η κατασκευή οδικής σύνδεσης από την πλευρά του Σκοπευτηρίου απο άλλη είσοδο και ενός αναχώματος, που θα διασφαλίζει την απαγόρευση της πρόσβασης στο σκοπευτήριο.
Μάλιστα ο Αλ. Καχριμάνης επισήμανε πως τα χρήματα που είχαν πιστωθεί, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, για την αγορά οικοπέδου, τώρα θα χρησιμοποιηθούν για τις εργασίες στο νέο Διοικητήριο.

Μακροχρόνιο αίτημα
Το αίτημα για Διοικητήριο υπάρχει εδώ και δεκαετίες για την Άρτα. Όμως η πρόταση για παραχώρηση του Στρατοπέδου «ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ» ή μέρους αυτού, κατατέθηκε όταν το στρατόπεδο έκλεισε πρίν από 20 περίπου χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, η διεκδίκηση του στρατοπέδου ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ για την ανέγερση Διοικητηρίου και Δικαστικού Μεγάρου, ξεκίνησε από τον πρώην Νομάρχη Άρτας Λάμπρο Ρίζο που σε συνεννόηση με τον πρώην δήμαρχο Αρταίων Π. Οικονομίδη, κατέθεσαν το αίτημα στην τότε κυβέρνηση Καραμανλή. Παρόλα αυτά, οι προσπάθειες του Λάμπρου Ρίζου, δεν ευοδώθηκαν αφού οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ, δεν συμπορεύτηκαν στο αίτημα αυτό. Κάποιοι μάλιστα είχαν άλλους σχεδιασμούς όπως την κατασκευή δημοτικού σταδίου στο μέρος αυτό.

Στα καταπατημένα
Με την εκλογή του Γιώργου Παπαβασιλείου στη θέση του νομάρχη Άρτας η στόχευση για την κατασκευή Διοικητηρίου άλλαξε. Μιλώντας σε ένα περιοδικό εκείνης της εποχής, (ARTA PRESS), ο Γ. Παπαβασιλείου ως προς τους στόχους του μετά την εκλογή του δήλωνε: « Ο πρώτος είναι η κατασκευή και λειτουργία του νέου Διοικητηρίου. Η διασπορά των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε διαφορετικά σημεία της πόλης καθιστά τη λειτουργία της προβληματική. Άλλο πράγμα είναι ένας πολίτης, προκειμένου να διεκπεραιώσει μια δουλειά του, να χρειάζεται να ανέβει έναν όροφο και άλλο να τρέχει στην άλλη άκρη, όπως γίνεται σήμερα».

Στην επισήμανση «Αν και όλοι συμφωνούν με την ανάγκη ενός νέου Διοικητηρίου, εντούτοις υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πού πρέπει να χτιστεί…» ο Γ. Παπαβασιλείου απάντησε ως εξής: «Επειδή ακούγεται ως λύση το στρατόπεδο Παπακώστα, η δική μου άποψη είναι ότι δεν πρέπει να θίξουμε τον αρχικό χωροταξικό σχεδιασμό του, που είναι να παραμείνει αθλητικό κέντρο. Υπάρχει ήδη το Κλειστό Γυμναστήριο και το Κολυμβητήριο, κάλλιστα μπορεί να γίνει το Στάδιο και να συγκεντρωθούν έτσι εκεί όλες οι αθλητικές δραστηριότητες της πόλης. Γιατί λοιπόν να πάμε να προσθέσουμε σε ένα χωροθετημένο μέρος ένα ακόμα κτίριο και να μη το φτιάξουμε στην περιοχή, όπου βρίσκεται το Δημαρχείο, η Αστυνομία, θα χτιστεί το ΙΚΑ, το νέο Δικαστικό Μέγαρο; Νομίζω ότι η επιλογή αυτή βρίσκει σύμφωνους και τους περισσότερους θεσμικούς φορείς. Βέβαια υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με καταπατήσεις και απαλλοτροιώσεις, αλλά που αντιμετωπίζονται. Πιστεύω ότι σε δύο χρόνια μπορούμε να έχουμε ένα μοντέρνο Διοικητήριο με προοπτική πεντηκονταετίας».

Περιφέρεια
Τα χρόνια που ακολούθησαν, ανέτρεψαν πολλά από τα δεδομένα, θεσμοθετήθηκε η Πειφέρεια αλλά το αίτημα παραχώρησης του στρατοπέδου, επανέρχονταν προς τους αρμόδιους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας με Αντιπεριφερειάρχη τον Βασίλη Ψαθά, επανέρχεται στο θέμα του Διοικητηρίου και τον Οκτώβριο του 2013 κατέθεσε ξανά το αίτημα για παραχώρηση του στρατοπέδου Παπακώστα στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά.
Τον Φεβρουάριο του 2014, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΘΑΣ, δήλωνε πως υπάρχει θετική γνωμοδότηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, για την παραχώρηση του Στρατοπέδου «ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ», προκειμένου να ανεγερθεί το Διοικητήριο της Άρτας.

Όπως δήλωνε ο Βασίλης Ψαθάς αρχές Φεβρουαρίου του 2012, «μετά από προσπάθειες δύο σχεδόν χρόνων και συνεχείς επαφές, τόσο δικές μου, όσο και του Περιφερειάρχη κ. Αλέξ. Καχριμάνη, έχουμε την πρώτη θετική και ουσιαστική εξέλιξη. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με την από 31 Ιανουαρίου 2014 απόφαση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, γνωμοδοτεί θετικά για την παραχώρησή του…»!
Όμως το 2014 ήταν έτος προεκλογικό (Ευρωεκλογές, Περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τον Μάϊο) όλα πήγαν πίσω και με την αλλαγή της κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2015 οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν.

Περιφερειακό Συνέδριο
Το αίτημα όμως της παραχώρησης του στρατοπέδου παρέμεινε ζωντανό διεργασίες υπήρχαν αλλά χωρίς χειροπιαστό αποτέλεσμα.
Τον Οκτώβριο του 2017 με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την Ήπειρο, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Ψαθάς κατέθεσε εκ νέου το αίτημα.
Ενόψει του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου ο κ. Βασίλης Ψαθάς απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό όπου αναφέρει τα βασικότερα θέματα που αφορούν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
Μεταξύ αυτών σημείωνε και τα εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ…….
Εν όψει του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Ήπειρο, επισημαίνουμε ορισμένα βασικά θέματα που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.
Α). Ανεύρεση χώρου κατασκευής Διοικητηρίου
Στον τομέα της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες η έλλειψη Διοικητηρίου αποτελεί βασικό μειονέκτημα. Οι Υπηρεσίες τόσο της Π.Ε. Άρτας όσο και του υπόλοιπου Δημόσιου τομέα, είναι διασκορπισμένες σε δεκάδες ενοικιαζόμενα κτίρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών και ένα μεγάλο οικονομικό κόστος για τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Η Π.Ε. Άρτας έχει ζητήσει να της παραχωρηθεί μέρος του Στρατοπέδου «Παπακώστα», ήτοι τα 15 από τα συνολικά 80 στρμ. του στρατοπέδου, προκειμένου να κατασκευάσει το Διοικητήριο που λείπει από την Άρτα και που αξίζουν οι πολίτες της. Η Π.Ε. Άρτας έχει αποδεχθεί να καταβάλλει το τίμημα που έχει ζητηθεί από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Έχουμε ήδη αποστείλει τον σχετικό φάκελο προς τους αρμόδιους, πλην όμως δεν έχουμε λάβει καμιά απάντηση μέχρι τώρα. Επιπλέον έχουμε προτείνει την αγορά από μέρους μας, οικοπέδου που ανήκει στον ΟΑΕΔ και βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το στρατόπεδο «Παπακώστα», έναντι λογικού τιμήματος, προκειμένου να κατασκευάσουμε εκεί το Διοικητήριο. Ούτε γι’ αυτήν την περίπτωση έχουμε λάβει απάντηση.
Η Π.Ε. Άρτας θα συζητήσει και κάθε άλλη πρόταση που ενδεχομένως θα καταθέσει η Κυβέρνηση για την κατασκευή Διοικητηρίου στην Άρτα. Θεωρούμε ότι η Άρτα και οι πολίτες της αξίζουν την παροχή σύγχρονων δημοσίων υπηρεσιών που μόνο ένα σύγχρονο Διοικητήριο μπορεί να προσφέρει».

Πίστωση
Όμως για μια ακόμη φορά, η παραχώρηση του Στρατοπέδου Παπακώστα «κόλλησε» και τον Ιούνιο του 2018, η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως έλεγαν δημοσιεύματα της εποχής, ύστερα από το «ναυάγιο» στις συζητήσεις με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση του στρατοπέδου «Παπακώστα» προχώρησε στη δέσμευση πίστωσης για την αγορά κτιρίου ή την κατασκευή νέου για τις ανάγκες Διοικητηρίου στην Άρτα. Απευθυνόμενος στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανέφερε ότι οι όροι που θέτει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση, κρίνονται ασύμφοροι, γι’ αυτό εξετάζονται τρεις με τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις. «Αυτό που θέλουμε για την Άρτα», τόνισε ο κύριος Καχριμάνης «είναι να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα με τις διάσπαρτες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και για να μειωθούν οι δαπάνες ενοικίων».

Τελικά, καμία άλλη λύση δεν ευοδόθηκε, όμως με την αλλαγή κυβέρνησης και την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης άδραξε την ευκαιρία και προχώρησε σε επικαιροποίηση του αιτήματος για το Στρατόπεδο Παπακώστα.
Όπως φαίνεται βρήκε αυτή τη φορά ευήκοα ώτα και προχώρησε στην ανακοίνωση της παραχώρησης, που αν δεν συμβεί πάλι κάτι απρόοπτο θα υπάρξει τελική λύση για ένα ακόμη μακροχρόνιο αίτημα της Αρτινής κοινωνίας.