ΠΙΝΔΟΣ: Πρωτοπορεί και στον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων

Πρωτοπορεί στον έλεγχο των τροφίμων, όντας η πρώτη επιχείρηση πανελλαδικά που θέτει σε λειτουργία ένα ρομποτικό σύστημα αιματολογικών εργαστηριακών αναλύσεων, ο Πτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων “ΠΙΝΔΟΣ”. Η “ΠΙΝΔΟΣ” εδώ και μερικές ημέρες έθεσε στο Μικροβιολογικό Εργαστήριό της, σε λειτουργία, το αυτόματο ρομποτικό σύστημα αιματολογικών εργαστηριακών αναλύσεων με το όνομα BEAR (αρκούδα). Έτσι γίνεται η πρώτη επιχείρηση πανελλαδικά που θα μπορεί να κάνει συγκεκριμένους ελέγχους καθημερινά, στον χώρο των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων στον τομέα των τροφίμων.
Σκοπός του υπερσύγχρονου αναλυτή είναι οι μέχρι σήμερα υψηλής αξιοπιστίας έλεγχοι της υγείας των κοτόπουλων του Συνεταιρισμού, να γίνουν ακόμη πιο άμεσοι, γρήγοροι και αποτελεσματικοί.

Με τη χρήση του η ΠΙΝΔΟΣ θα διασφαλίσει την υγεία των κοτόπουλων, αφού η συσκευή συμβάλλει σημαντικά την ικανότητα πρόληψης ασθενειών. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζοντας άριστη επίβλεψη της υγείας των πτηνών αναβαθμίζεται έμμεσα και η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων που απολαμβάνει ο καταναλωτής.
Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του, ο Απόστολος Πατσιάς, υπεύθυνος στο Χημικό και Μικροβιολογικό Εργαστήριο της “ΠΙΝΔΟΣ”, μέχρι σήμερα η σύγχρονη ρομποτική τεχνολογία εφαρμόζονταν για ελέγχους μόνο στο κομμάτι της υγείας των ανθρώπων. Τώρα επεκτείνεται και στο χώρο της υγείας των πτηνών, γιατί η επιστήμη θεωρεί συνυφασμένη την υγεία των πτηνών με την ποιότητα των τελικών προϊόντων και έτσι γίνονται οι προληπτικοί έλεγχοι της υγείας των πτηνών.
“Είναι το πλέον πρωτοποριακό απόκτημά μας, ήδη είχαμε ένα ανεπτυγμένο επιδημιολογικό δίκτυο υποστήριξης της κτηνιατρικής υπηρεσίας και τώρα βελτιώνουμε ακόμα περισσότερο την ταχύτητα, την ακρίβεια και την επαναληψιμότητα των ελέγχων ώστε και τα στοιχεία που παράγουμε να είναι ασφαλέστερα, προκειμένου να λειτουργούμε προληπτικά” σημείωσε ο κ. Πατσιάς.