«Πικρό γάλα» του Μένιου Σακελλαρόπουλου

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12-10-2019 η παρουσίαση του βιβλίου «Πικρό γάλα» του Μένιου Σακελλαρόπουλου που αναφέρεται στην ιστορία του συλλέκτη και δημιουργού του Μουσείου Αλή Πασά Φώτη Ραπακούση. Πρόκειται για «ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία της Ελλάδας, στα χρόνια της βασιλείας, της δικτατορίας και της Μεταπολίτευσης. Μια αληθινή ιστορία, μέσα από τα μάτια του “αγριμιού” της Ηπείρου, που συγκλονίζει και τον πιο ψυχρό αναγνώστη», όπως αναφέρεται σε σημείωμα για το βιβλίο.
Για το «Πικρό Γάλα» μίλησαν, η προϊσταμένη της Eφορείας Aρχαιοτήτων Άρτας, διδάκτωρ Aρχαιολογίας Bαρβάρα Παπαδοπούλου και ο πρώην βουλευτής Iωαννίνων, φιλόλογος Mιχάλης Παντούλας, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο Mητροπολίτης Iωαννίνων Mάξιμος, ο περιφερειάρχης Hπείρου Aλέξανδρος Kαχριμάνης, ο δήμαρχος Iωαννίνων Mωυσής Eλισάφ και ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Iωαννίνων Μηνάς Πασχόπουλος. Την εκδήλωση επένδυσε μουσικά ο Δημήτρης Yφαντής.

Πρόγραμμα καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς
Προγραμματική σύμβαση συνήψε η Περιφέρεια Ηπείρου με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την υλοποίηση προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς. Την Προγραμματική σύμβαση υπέγραψε εκ μέρους της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης και εκ μέρους του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου η Διευθύντριά του, δρ. Κυριακούλα Μαχαίρα.

Ανάπτυξη και χρήση ψηφιακών συστημάτων Δήμου Ηγουμενίτσας 
Με την με αριθ. πρωτ. 2802/08.10.2019 απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου εγκρίθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014 – 2020» η πράξη «Ανάπτυξη και χρήση ψηφιακών συστημάτων, προϊόντων και υπηρεσιών Δήμου Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 189.472,00 ευρώ, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας στοχεύει στη δημιουργία και εγκατάσταση εξατομικευμένης πλατφόρμας λογισμικού έξυπνης πόλης σε υπολογιστικό νέφος, για τη λήψη, συλλογή, επεξεργασία και υπολογιστική ανάλυση των δεδομένων των πιλοτικών εφαρμογών και άλλων διαθέσιμων δεδομένων ανοικτών προτύπων με στόχο την ενημέρωση του πολίτη και των αρμοδίων για τη λήψη αποφάσεων.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας καινοτομεί για μια ακόμη φορά, έχοντας ως κύριο στόχο την εξατομίκευση των υπηρεσιών στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αστικού περιβάλλοντος της ίδιας της πόλης προς όφελος των πολιτών, οι οποίοι θα είναι και οι τελικοί χρήστες και δικαιούχοι των εν λόγω τεχνολογιών, που θα τις αξιολογήσουν, θα τις προσαρμόσουν και θα δύνανται να κατευθύνουν την μελλοντική τους εξέλιξη δυναμικά.

Δημοψήφισμα ζητά ο Σύλλογος φίλων κάστρου και Ξενία Άρτας
Σε ανακοίνωσή του που υπογράφει για τον «Σύλλογο φίλων κάστρου και Ξενία Άρτας» ο εκ των ιδρυτικών του μελών Στάθης Μπαρτζώκας Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής, αναφέρονται τα εξής: «Μετα απο σιωπή λίγων ημερών ώστε να συλλέξουμε τα ονόματα ενημερώνουμε τους Αρτινούς ότι οι πολίτες που θέλουν το Ξενια ξενοδοχείο ξεπέρασαν τους 4864 αριθμός που επιτρέπει την διενέργεια δημοψηφίσματος σύμφωνα με τον νόμο Σκουρλέτη.
Καλούμε τους επικεφαλείς της αντιπολίτευσης κ.κ. Ταπραντζη Παπαλέξη Μπαλαγκα και Καλλωνη να το βάλουν ως έκτακτο θέμα στο επόμενο Δ.Σ. αλλιώς θα το βάλουμε εμείς όπως δικαιούμεθα.
Σύμφωνα με μεγάλο Δικηγορικό γραφείο των Αθηνών στο οποιο απευθυνθήκαμε μας διαβεβαίωσε οτι το ΚΑΣ ειναι τελείως αναρμόδιο για να δώσει χρήσεις σε κτήριο του μοντερνισμού του 1960.
Μελετούμε με το νομικό μας επιτελείο τις επόμενες κινήσεις μας!
Το μόνο σίγουρο είναι ότι Αρτινοί έστησαν την ΑΡΤΑ στο ΚΑΣ. Τι ντροπή…».

Αλλαγή ώρας 2019 σε χειμερινή. Πότε αλλάζει η ώρα
Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2019. Η τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2019 είναι η 27 Οκτωβρίου 2019. Επομένως την ώρα 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου 2019, γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, δηλαδή να δείχνουν 03:00
Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (την ώρα 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, δηλαδή να δείχνουν 03:00)
Η θερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (την ώρα 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά, δηλαδή να δείχνουν 04:00)

Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Το κανάλι της Βουλής μπαίνει στα σπίτια όλου του κόσμου!
Συνεχίζεται η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας για την αναβάθμιση της εικόνας του «Ναού της Δημοκρατίας» στα μάτια των Ελλήνων. Θέλοντας να φέρει πιο κοντά τους πολίτες με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, στο εξής όλες οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών θα μεταδίδονται από το κανάλι της Βουλής. Πρόκειται γι’ αυτές που θα γίνονται εντός του κοινοβουλίου, οι οποίες όμως δεν θα αφορούν νομοθετικό έργο η κοινοβουλευτικό έλεγχο. Στο εξής λοιπόν όλες οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες ή άλλες εκδηλώσεις που θα γίνονται εντός του Κοινοβουλίου, θα καλύπτονται μόνο από το κανάλι της Βουλής και αυτό θα δίνει εικόνα στα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης.

Μανταρίνι Κλημεντίνη: μειωμένη αναμένεται η παραγωγή
Σημαντικά μειωμένη αναμένεται η παραγωγή μανταρινιού Κλημεντίνης στην χώρα μας, καθώς όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αγρότες, ο καιρός δεν ευνόησε φέτος ώστε να υπάρξει υψηλή καρποφορία.
Στο νομό Άρτας η παραγωγή προβλέπεται μειωμένη, όπως και η περσινή δηλαδή. «Αν και η ανθοφορία, όπως πέρσι, ήταν πλούσια, οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν ανασταλτικό ρόλο και είχαμε προβλήματα μετέπειτα στην καρποφορία, που αποδεικνύεται αρκετά μειωμένη. Φέτος περιμέναμε πλούσια καρποφορία, με δεδομένη και την περσινή κακή χρονιά, αλλά ο καιρός δεν μας έκανε τη χάρη. Η συγκομιδή στην Άρτα θα ξεκινήσει δειλά-δειλά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, καθόσον φαίνεται για να ενταθεί πιο μετά. Οι τιμές πέρσι κυμάνθηκαν στην περιοχή μας κατά μέσο όρο στα 32-35 λεπτά το κιλό», δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Άρτας, κ. Νίκος Γκίζας.
Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας η παραγωγή Κλημεντίνης αναμένεται σημαντικά μειωμένη σε σχέση με μια καλή χρονιά και το δυναμικό της περιοχής, κάτι που επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο γεωπόνος της Αγροτικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης «Ερυσίχη», που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Παραχελωίτιδος. Όπως ανέφερε ο κ. Φώτης Νικολογιάννης «δεν ξέρουμε πού οφείλεται το φαινόμενο αυτό και προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη. Σε όποια κτήματα υπάρχει παραγωγή, η συγκομιδή θα ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου».