Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει τη δυνατότητα για χωροθέτηση «κλειστών κέντρων»

Οι πρώτες πολιτικές και τοπικές αντιδράσεις για τις επιτάξεις στα νησιά

Το είπε και το έκανε ο Μηταράκης, με το προσφυγικό. Ενώ στη συνεδρίαση και τη συνάντηση με τους Δημάρχους της Ηπείρου ο κ. Μηταράκης δεν «άνοιξε» τα χαρτιά του, στο ΒΗΜΑ της Κυριάκης δήλωνε πως «υπήρξαν διάφορα σχόλια τοπικών κοινωνιών και βάσει αυτών καταλήξαμε σε μια τελική επιλογή χώρων, χωρίς να υπονοώ ότι υπάρχει συμφωνία, γιατί δυστυχώς πολύ λίγοι θέλουν να βγουν μπροστά και να υποδείξουν έναν χώρο».
Η κυβέρνηση προχωρά στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητων ακινήτων και εκτάσεων για τη διαχείριση της κρίσης» όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας έκανε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τεσσάρων αξόνων που ακολουθεί η κυβέρνηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και στο πλαίσιο αυτό περιέγραψε τους τέσσερις παρακάτω άξονες:

– Φύλαξη των συνόρων μας.
– Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.
– Αυξημένες επιστροφές.
– Κλειστές δομές.
Παράλληλα, «δίνουμε έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών», τόνισε και επεσήμανε στη συνέχεια την ανάληψη στοχευμένων δράσεων «για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ταυτόχρονα ο κ. Πέτσας είπε ότι «το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης ζήτησε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές».

Αντιδράσεις
Την άμεση αντίδραση τοπικών παραγόντων αλλά και της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ανακοίνωση για Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρά σε επιτάξεις σχετικά με…
τη χωροθέτηση «κλειστών κέντρων» στα νησιά.
Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος κάνει λόγο για «αιφνιδιαστική απόφαση», καθώς ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση και ότι πληροφορήθηκε τα σχέδια της κυβέρνησης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Σιγή ασυρμάτου» τόνισε χαρακτηριστικά στο ραδιοφωνικό σταθμό της Μυτιλήνης «Στο Νησί 99» και παράλληλα αναρωτήθηκε σκωπτικά: «Είναι δυνατόν, εν έτει 2020 να γίνεται επίταξη;». «Τι σχόλιο να κάνω, όταν καταντάμε να καταλήγουμε σε επίταξη;», σημείωσε

Ο ίδιος σε σχόλιο που έκανε στο Facebook σχολίασε δηκτικά: «Επίταξη… Έδωσα εντολή να ακούγονται εμβατήρια στα μεγάφωνα όλων των οικισμών του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Βρήκα επιτέλους και το σήμα του Δήμου…» Επίσης, ανέφερε ότι πρότεινε ήδη στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κ. Μουτζούρη, να μην παραστούν στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη.
«Μας καλούν την Πέμπτη για να μας πούνε τι θα κάνουν για να “οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη” που παραδέχονται ότι έχει χαθεί και την Δευτέρα ανακοινώνουν επιτάξεις. Μετά θέλουν να πιστέψουμε ότι θα κλείσουν την Μόρια, θα αποσυμφορήσουν το νησί ,θα,θα,θα. Οχι, κύριοι, δεν σας πιστεύουμε. Αλλά και δεν θα επιτρέψουμε να μετατρέψετε το νησί σε κρανίου τόπο. Θα το διαπιστώσετε, όσον μας αφορά τουλάχιστον. Εσείς διαλέξατε τον ολισθηρό δρόμο», επανήλθε μέσω του Facebook.

Ο περιφερειάρχης
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κ.Μουτζούρης, μιλώντας στον Real Fm δήλωσε: «είχα ενημέρωση από τον κ. Μηταράκη, πριν από μία ώρα, μου το προανήγγειλε. Όμως, εγώ δεσμεύομαι από τις αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων και του Περιφερειακού Συμβουλίου οι οποίες λένε καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφισταμένων δομών. Τούτο, είναι πέραν των αποφάσεων που έχουμε και κατά συνέπεια θα πρέπει να συνομιλήσω και με τον κόσμο, με τους συνεργάτες μου και με τις υπόλοιπες παρατάξεις να δούμε πως θα το χειριστούμε».
«To επόμενο επεισόδιο στο δράμα του Βορείου Αιγαίου θέλει την Κυβέρνηση να επιτάσσει εκτάσεις στα νησιά για τη δημιουργία νέων δομών μεταναστών. Την ίδια στιγμή, δεν φαίνεται στον ορίζοντα κανένα ρεαλιστικό σχέδιο αποσυμφόρησης. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά της στα αιτήματα των νησιωτών, που ζητούν άμεση αποσυμφόρηση και δηλώνουν ρητά τη διαφωνία τους στη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής. Κλείνει τα μάτια της στην τραγική κατάσταση, που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, και μπροστά στην ωρολογιακή βόμβα που απειλεί να τινάξει την κοινωνική συνοχή στον αέρα. Δεν είναι αυτή η στιγμή, που θα πρέπει να νιώθουμε ηττημένοι. Αντιθέτως, επιβάλλεται η φωνή μας να γίνει πιο δυνατή», σχολίασε ο Παναγιώτης Χριστόφας, επικεφαλής της παράταξης με το ΚΙΝ.ΑΛΛ στο περιφερειακό συμβούλιο, για τη δημιουργία νέας δομής στην Καράβα Μανταμάδου.

Τα κόμματα
«Οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, εγκαθιστώντας τουλάχιστον δύο κέντρα σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία μέρα ονομάζει ”κλειστό” και την άλλη δήθεν ”ελεγχόμενο”», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει επικρίνει σφοδρά την πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει ότι υπάρχει λύση, «μόνο εάν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφασίσει να σταματήσει αυτό το μπάχαλο που δημιούργησε με τις μνημειώδεις παλινωδίες της».
Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ τονίζεται πως «Η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την απαίτηση των νησιωτών, προχωρά τον επικίνδυνο σχεδιασμό της για τη δημιουργία νέων ελεγχόμενων-κλειστών hotspot, καταδικάζοντας τα νησιά του Αιγαίου να γίνουν οι μόνιμες μεγάλες φυλακές της ΕΕ, εγκλωβίζοντας εκεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Η μεθόδευσή της είναι απαράδεκτη. Προχωρά με το “αποφασίζουμε και διατάζουμε”, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κι επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Οι δικαιολογίες, που επικαλείται, αντιστρέφουν πλήρως την πραγματικότητα. (…) Το ΚΚΕ καλεί το λαό των νησιών να απαντήσει στη νέα πρόκληση, εμμένοντας και δυναμώνοντας την απαίτησή του για απεγκλωβισμό εδώ και τώρα όλων των προσφύγων και μεταναστών, για να κλείσουν τα hotspot που ήδη υπάρχουν, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο στρατόπεδο πολύχρονου εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών»

Επιτάξεις με ΠΝΠ
Το υπουργικό συμβούλιο προχωρά στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να «επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας».
Ακολουθεί, επίσης Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:
Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:
Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Σύμφωνο με τον Στέλιο Πέτσα, στις νέες δομές θα διαμένουν πρώτον, «οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής».
Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, «βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια», πρόσθεσε ο υπουργός θέλοντας να προλάβει αντιδράσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό αλλά και για να μην κλείσει η κάνουλα της χρηματοδότησης από την ΕΕ.