Πράσινο Κίνημα: “Πανδημία” ανεμογεννητριών στη χώρα – “Κόκκινη” περιοχή και η Ήπειρος

Ως μία ακόμη δικαίωση θεωρεί το Πράσινο Κίνημα το «πάρτι που θα στηνόταν μετά του αντιπεριβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη».

Όπως επισημαίνεται λίγοι μήνες έχουν περάσει από όταν η κυβέρνησε ψήφισε το αντιπεριβαλλοντικό “νομοσχέδιο Χατζηδάκη” και το Πράσινο Κίνημα έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ότι μεταξύ άλλων κινδυνεύει να γεμίσει ανεμογεννήτριες η χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο πολλά είναι τα αιτήματα εταιριών, που εξετάζονται και δημοσιοποιούνται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα οποία αφορούν στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε διάφορα σημεία της Ηπείρου.

Η διαδικασία για την εγκατάστασή τους βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης επί του φακέλου Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ) ή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Ήδη στους Δήμους Ζαγορίου και Μετσόβου έχουν εγκατασταθεί και έχουν προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων των περιοχών αυτών.
Πιο συγκεκριμένα, έχουν κατατεθεί και θα εξετασθούν δύο αιτήματα τα οποία σχετίζονται με επενδυτικά σχέδια για 1) Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 117,6MW στη θέση «Όρη Σουλίου» «Θεσπρωτικά Όρη (Πελεκητόν) – Κακούρι» των Δήμων Δωδώνης, Ζηρού, Πρέβεζας και Σουλίου και 2) Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 140,0 MW στη θέση «Θεσπρωτικά Όρη – Ζαρκορράχη- Προφ. Ηλίας – Αλογομάνδρα – Τσούκκα Μελίσσι –Σπηλιά Λαμπρούση» των Δήμων Δωδώνης και Ζηρού.

Επιπτώσεις
Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, το «Πράσινο Κίνημα» μεταξύ άλλων αναφέρει πως πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων, χάρη των οποίων πρόκειται να διανοιχθούν χιλιόμετρα νέων δρόμων, να ριχθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντο, να στηθούν μεταλλικά τέρατα – βιομηχανικές τουρμπίνες που θα ξεπερνούν τα 100 μέτρα ύψος.
– Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής θα υποστούν πιέσεις ή και απώλειες λόγω των εκχερσώσεων. Σημειώνεται ότι στα βουνά του Σουλίου εδώ και πολλά χρόνια ζουν άγρια άλογα, για τα οποία η πολιτεία έχει μεριμνήσει με υποδομές (ταΐστρες κλπ.).
– Οι ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας.

– Νότια της περιοχής εγκατάστασης των προτεινόμενων αιολικών σταθμών είναι θεσμοθετημένες περιοχές του Δικτύου Φύση 2000 ως Ειδική ζώνη Διατήρησης οικοτόπων και ειδών, καθώς και η Ζώνη Ειδικής Προστασίας που είναι περιοχή ζωτικής σημασίας για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους.
– Η μελισσοκομική δραστηριότητα της περιοχής θα επηρεαστεί αρνητικά από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών».
Τέλος, όταν λήγει η σύμβαση, η οποία συνήθως έχει 15ετή ή 25ετή διάρκεια, η εταιρία που εκμεταλλεύθηκε το έργο, συνήθως …βρίσκει τον τρόπο να εγκαταλείψει την περιοχή χωρίς ν’ αποσύρει τα κουφάρια των ανεμογεννητριών και να κάνει την αποκατάσταση του χώρου, που είναι μία κοστοβόρα διαδικασία. Αυτό έχει ως συνέπεια εκατοντάδες τόνοι τσιμέντου και σιδήρου, μαζί με τα υπολείμματα των πτερυγίων να παραμένουν για πάντα στην περιοχή.