Πραγματοποιήθηκε Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στο Επιμελητήριο Άρτας

Πήραν…Ιδέες και Προτάσεις

-Έργο LOCAL CLUSTERS για πολιτισμό και τουρισμό

-Θετικές εντυπώσεις από τις παρουσιάσεις των δράσεων

Στις 30 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε Εκπαιδευτικό Σεμινάριο του έργου LOCAL CLUSTERS & SOCIAL ENTERPRISES INCUBATORS IN THE FIELDS OF CULTURE / TOURISM & FOLK TRADITION (InClust) με θέμα «Ιδέες, Προτάσεις και Καλές Πρακτικές για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας»

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του Δημιουργικού Συνεργατικού Σχηματισμού Άρτας “Arta’s Creative Cluster” και του Branding της περιοχής της Άρτας για τον τομέα της Πολιτιστικής & Δημιουργικής Βιομηχανίας από τον κ. Κων/νο Οικονομόπουλο, (CreativeConsultant, ΚΟΙΝΩΝΙΑ 3/3 ΑΜΚΕ). Στη συνέχεια οκ.Ηλίας Σερβετάς, Υπεύθυνος Πράξης, Προϊστάμενος Τμήματος Προγραμματισμού & ΤΠΕ, Δήμος Νικολάου Σκουφά) παρουσίασε δράσεις, αποτελέσματα και εμπειρίες από την υλοποίηση του έργου ‘OLIVE_CULTURE’. Ακολούθησε η κα. Ντίνα Αντωνίου, (Project Coordinator, Δήμος Γρεβενών), η οποία παρουσίασε δράσεις, αποτελέσματα και εμπειρίες από την υλοποίηση του έργου “IT CULTURE”. Έπειτα, ο κ. Γεώργιος Ράδος, (Αντιδήμαρχος Παιδείας, πολιτισμού, τουρισμού και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, Δήμος Ζίτσας) έδωσε έμφαση στις δράσεις, τα αποτελέσματα και τις εμπειρίες από την υλοποίηση του έργου ‘CULTURAL LANDS’.

Έπειτα από το διάλειμμα για ελαφρύ γεύμα, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του έργου THEMA και του Προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» από τους, κ. Αριστοτέλη Σταγκίκα, (Οικονομολόγος, ΜΒΑ , ‘Ηπειρος Α.Ε.), και Κιτσάκη Γεωργία, (Ιστορικός, Msc, ‘Ηπειρος Α.Ε.), για να ακολουθήσει η παρουσίαση των δράσεων, στόχων και εμπειριών από την υλοποίηση του έργου “SPARC – Creativity Hubs for Sustainable DeveloPmentthrough the VAloRization of Cultural HeritageAssets” από την κα. Κατερίνα Ζησιμοπούλου, (Εκπρόσωπος Ομάδας Έργου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος).Στη συνέχεια, δόθηκε έμφαση από την κα. Πολυξένη Μάντζου, (Καθηγήτρια αρχιτεκτονικής κα Υπεύθυνη Επικοινωνίας του PALIMPSEST, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) στις δράσεις, στους στόχους και τις εμπειρίες της από την υλοποίηση του έργου “PALIMPSEST – Post ALphabetical Interactive MuseumusingParticipatory, Space-Embedded, Story-Telling”.

Η Εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση επόμενων ενεργειών και δράσεων σχετικά με το “Arta’sCreativeClusterαπό την κα. Αιμιλία Κοκκινέλη, (Υπεύθυνη Χαρτογράφησης ‘Inclust’, και τον κ. Χρήστο Κωνσταντινίδη, (Υπεύθυνος Λειτουργίας Θερμοκοιτίδας ‘ Inclust’, Αμβρακία Αναπτυξιακή Eταιρία Επιμελητηρίου Άρτας).
Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση μετά το τέλος των εισηγήσεων.
Στόχος του έργου InClust, το οποίο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το διασυνοριακό Πρόγραμμα Interreg Ελλάδα – Αλβανία 2014 – 2020, είναι η ενίσχυση σε τοπικό επίπεδο της ανάπτυξης της Δημιουργικής βιομηχανίας στις περιοχές παρέμβασης του έργου, δηλ από την Ελλάδα στην Άρτα και στη Κέρκυρα και από την Αλβανία, στην Αυλώνα και στη Κορυτσά. Το έργο INCLUST εστιάζει στην υποστήριξη της Ανάπτυξης Συνεργατισμών (Clusters) και Θερμοκοιτίδων Κοινωνικών Επιχειρήσεων στους τομείς του Πολιτισμού του Τουρισμού και της Λαϊκής Παράδοσης, με κύριο στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στους τομείς αυτούς.

Επικεφαλής εταίρος είναι η Αναπτυξιακή Εταιρία ΑΜΒΡΑΚΙΑ του Επιμελητηρίου Άρτας. Οι υπόλοιποι εταίροι του έργου είναι, από την Ελλάδα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η ΑΜΚΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΙΩΝ ΤΡΙΤΩΝ και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και από την Αλβανία η Αναπτυξιακή Εταιρία Auleda και ο Δήμος Κορυτσάς.
«Ευχαριστούμε τους εισηγητές, οι οποίοι μας τίμησαν με την παρουσία τους και μοιράστηκαν μαζί μας τις γνώσεις, τις εμπειρίες τους αλλά και τις καινοτόμες προτάσεις τους. Επίσης ευχαριστούμε και τους συμμετέχοντες οι οποίοι συνέβαλλαν στον κοινό προβληματισμό με τις παρατηρήσεις και τις ερωτήσεις τους.
Αναπτυξιακή Εταιρία του Επιμελητηρίου Άρτας «Αμβρακία Αναπτυξιακή» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Αναπτυξιακή Εταιρία ΑΜΒΡΑΚΙΑ του Επιμελητηρίου Άρτας.