Προβληματισμός στους παραγωγούς για τις πράσινες ελιές

Μειωμένες οι φετινές τιμές

Εναρμόνιση τιμών υποψιάζονται οι ελαιοπαραγωγοί

Η υπερπροσφορά γέμισε τις αποθήκες, ο αντίλογος

Απογοητευμένοι δηλώνουν οι παραγωγοί της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής καθώς οι τιμές που προσφέρουν οι μεταποιητές, αυτή τη χρονιά κινούνται σχεδόν στα επίπεδα κόστους, που κυμαίνονται από 50 έως 70 λεπτά το κιλό.
Οι παραγωγοί είναι ανάστατοι καθώς ανέμεναν τιμές κοντά στο 1 ευρώ ίσως και παραπάνω, όμως βλέπουν πως οι τιμές να είναι μειωμένες. Ως αιτία, αυτής της μειωμένης τιμής, οι παραγωγοί υποψιάζονται «εναρμόνιση» των εμπόρων-μεταποιητών στις τιμές ώστε να πιέσουν τους παραγωγούς και να αγοράσουν χαμηλά.

Όμως οι ίδιοι οι παραγωγοί κάνουν λόγο πως φέτος υπάρχει μεγάλη παραγωγοί, όμως δεν ανέμεναν πως αυτό μπορεί και να αποτελέσει αίτιο για μειωμένες τιμές.

Η ΗΧΩ αναζήτησε την άποψη και της πλευράς των μεταποιητών. Ο υπεύθυνος του παραρτήματος Άρτας Intercomm Foods κ. Νίκος Κολιός, ένα γνωστό πρόσωπο στους ελαιοπαραγωγούς, μίλησε στην ΗΧΩ και σημείωσε πως πράγματι η φετινές τιμές για τις πράσινες ελιές στην Άρτα κινούνται σε επίπεδα χαμηλά, που πλησιάζουν στο κόστος. Μάλιστα η διακύμανση που εμφανίζεται από 50 έως 70 λεπτά, αφορά τις περιοχές, αφού ας πούμε στην περιοχή Γραμμενίτσας η τιμή είναι υψηλότερη από τις ορεινές περιοχές.
Στην ερώτηση που οφείλεται η πτώση των τιμών, ο κ. Κολιός είπε πως υπάρχει αυτή την περίοδο υπερπροσφορά σε πράσινη ελιά, όχι μόνο στην Άρτα, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα με αποτέλεσμα να έχουν γεμίσει οι αποθηκευτικοί χώροι.
Όπως μας είπε ο κ. Κολιός, ενώ η παραγωγή της πράσινης ελιάς θα ξεπεράσει τους 200 χιλιάδες τόνους, οι αποθηκευτικοί χώροι επαρκούν για 100 έως 120 χιλιάδες τόνους. Όπως επισήμανε ο κ. Κολιός, από το ένα μέρος έχει αυξηθεί πανελλαδικά η καλλιέργεια της πράσινης ελιάς, δεν επαρκούν οι αποθηκευτικοί χώροι και επιπλέον η πράσινη θέλει και επεξεργασία.

Να σημειωθεί πως όπως μας έλεγαν άνθρωποι που κινούνται στο χώρο της ελιάς και του λαδιού, η συγκομιδή στις πράσινες ξεκίνησε φέτος νωρίς τον Σεπτέμβριο και συνεχίζονταν αμείωτη.

Παρέμβαση Μίγδου
Για το θέμα αυτό δηλαδή τις μειωμένες τιμές στην πράσινη ελιά, υπήρξε προ ημερών παρέμβαση από τον Δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη Περικλή Μίγδο. «Με τιμές χαμηλότερες κατά 30% περίπου σε σχέση με προηγούμενα χρόνια και σε φθίνουσα τροχιά αιχμάλωτοι των μεγαλεμπόρων που καθορίζουν σε μια ομολογουμένως δύσκολη εποχή τις τιμές άμεση και καταλυτική πρέπει να είναι η παρέμβαση του κράτους !», ανέφερε ο κ. Μίγδος, τονίζοντας πως «Ζητάμε την επιστροφή των νέων από τα μεγάλα αστικά κέντρα , τους προτρέπουμε να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα ενώ ταυτόχρονα οι προοπτικές ανάπτυξης και επιτυχίας των δραστηριοτήτων που προτίθενται να ασχοληθούν μόνο ευοίωνες δεν είναι !» σημειώνει με ανάρτησή του ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη, Περικλής Μίγδος, που σημειώνει:

«Η αγροτική ενασχόληση των δημοτών μας με την ελιά είναι γνωστό πόσο μεγάλο οικονομικό κόστος έχει για αυτούς και πόσο επίπονη και κοπιαστική ταυτόχρονα είναι !
Οι ελιές του Δημαριού, της Άνω Πέτρας του Κανελλόπούλου Κλειδίου και άλλων χωριών του Δήμου μας , προϊόν υψηλής ποιότητας , καθαρής καλλιέργειας και με μεγάλη ζήτηση στην αγορά μαζί με ελιές άλλων ελαιοπαραγωγικών χωριών γειτονικών Δήμων αποτέλεσαν και αποτελούν το βασικό εισόδημα δημοτών μας που στο πέρασμα των χρόνων κράτησε οικογένειες όρθιες , πάντρεψε παιδιά και σπούδασε φοιτητές κρατώντας ταυτόχρονα οικονομικά ζωντανές τις τοπικές Κοινωνίες !»

Οι συνεταιρισμοί
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Agro24, τις τιμές αγοράς των πράσινων ελιών ποικιλίας Χαλκιδικής ανακοίνωσαν δύο συνεταιρισμοί της Κεντρικής Ελλάδας, αλλά οι τιμές που δίνουν ήδη οι ιδιώτες μεταποιητές κυμαίνονται χαμηλότερα. Κατά μέσο όρο τόσο οι συνεταιρισμοί όσο και οι ιδιώτες δίνουν 0,65-0,75 ευρώ το κιλό για το μέγεθος ελιάς που αντιστοιχεί στα 120-130 τεμάχια το κιλό και που θα είναι φέτος το μεγαλύτερο μέρος της συγκομιδής.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Agro24 ο Γιώργος Ντούτσιας, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), “η τιμή αυτή δεν είναι ικανοποιητική για τον παραγωγό, όταν τα προηγούμενα χρόνια έπαιρνε 0,80-0,90 ευρώ το κιλό για το ίδιο μέγεθος καρπού”. “Εάν συμμετείχαν περισσότεροι παραγωγοί ή εκπρόσωποί τους στη ΔΟΕΠΕΛ, ίσως να είχε βρεθεί μία καλύτερη λύση στα πλαίσια των συζητήσεων που γίνονται εντός της οργάνωσης”, συμπληρώνει λέγοντας ότι οι ίδιοι είναι διστακτικοί στο να ενταχθούν σε μία διεπαγγελματική οργάνωση ελιάς, μαζί με τους μεταποιητές-εξαγωγείς.
Να σημειώσουμε εδώ ότι η τιμή παραγωγού για τα 100-110 τεμάχια/κιλό είναι περίπου 0,85 ευρώ από τους ιδιώτες, 0,88 ευρώ από την Ένωση Αγρινίου (για τα μέλη της) και 0,90 ευρώ για τον Α.Σ. Πηλίου.

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση της Ένωσης Αγρινίου αναφέρεται ότι συνεχίζεται σε κανονικούς ρυθμούς η παραλαβή πράσινης ελιάς από την Ένωση Αγρινίου. Οι παραγωγοί μπορούν να παραδίδουν τις ελιές τους στο εργοστάσιο επεξεργασίας – τυποποίησης βρώσιμης ελιάς στην Σπολάϊτα, στα υποκαταστήματα στην Λεπενού και στην Αμφιλοχία, όπως και στα κατά τόπους πρατήρια.