Πώς να βοηθήσετε το παχύσαρκο παιδί σας

Γράφει η Λαμπρινή Μόσχου

Είναι πραγματικά τόσο ενδιαφέρον, όσο και ανησυχητικό ότι σχεδόν 1 στα 2 παιδιά στην Ελλάδα έχουν πρόβλημα βάρους. Αυτό κάτι δείχνει για τον τρόπο που ζούμε, για τον τρόπο που τρώμε, για το πόσο φροντίζουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας, αλλά και για το πόσο ασκούμαστε-κινούμαστε. Δεν θα ήθελα να πλατιάσω, αναλύοντας τις αιτίες, αλλά θα ήθελα να επικεντρωθώ περισσότερο στην λύση, στο πώς θα μπορούσε ένας γονιός να βοηθήσει το παιδί του!!

Παραδεχτείτε το πρόβλημα!!
Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσετε και να παραδεχτείτε ότι το παιδί σας είναι παχύσαρκο και ότι οι διατροφικές του συνήθειες δεν είναι οι ιδανικές. Έπειτα αναζητήστε βοήθεια. Το ιδανικότερο είναι η συνεργασία παιδιάτρου και κλινικού διαιτολόγου, για να συνεκτιμηθεί κατά πόσο το παιδί σας είναι παχύσαρκο με βάση τις ειδικές καμπύλες ανάπτυξης.

Επικεντρωθείτε στην ποιότητα!!
Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στο να βελτιώσετε την ποιότητα των τροφίμων που μπαίνουν στο σπίτι σας, αλλά και αυτών που μαγειρεύετε και όχι στα γραμμάρια και τις θερμίδες. Η επιτυχία δεν θα πρέπει να κρίνεται με βάση το πόσα κιλά έχασε το παιδί σας, αλλά με βάση τις αλλαγές που κάνει. Ενθαρύννετε και επιβραβεύστε οποιαδήποτε αλλαγή!!

Γίνετε το παράδειγμα!!
Μη ζητάτε από το παιδί να κάνει τίποτα που δεν κάνετε κι εσείς. Ή να το πούμε αλλιώς, κάνετε ότι θα θέλατε να κάνει! Εάν θεωρείτε για παράδειγμα, ότι είναι σημαντικό για το παιδί σας να τρώει φρούτα, γιατί να μην είναι σημαντικό και για εσάς;

Επιμείνετε στο πρωινό!!
Πολλές φορές οι γρήγοροι ρυθμοί μας κάνουν να το παραλείπουμε ή να περιμένουμε από τα παιδιά να πιουν με το ζόρι έστω “ένα ποτήρι γάλα”, ενώ εμείς τρέχουμε πανικόβλητοι από πάνω τους και τους φωνάζουμε να βιαστούν.
Είναι βασικό να μπει για όλη την οικογένεια το πρωινό στο πρόγραμμα και να αφιερωθεί ο απαιτούμενος χρόνος, έστω κι αν αυτό σημαίνει να στερηθούμε λίγο ύπνο!!

Επιδιώξτε να τρώτε μαζί!!
Προσοχή όμως! Αποφύγετε να γίνεται το φαγητό αιτία διαμάχης. Δώστε τις επιλογές και αφήστε το να φάει αυτά που θέλει και όσο θέλει. Εσείς είστε υπεύθυνοι για το τι θα υπάρχει πάνω στο τραπέζι και για το πότε. Την επιλογή του τι θα φάει και της ποσότητας αφήστε τη στο παιδί (επομένως και κάτι το οποίο θεωρείτε ότι δεν θα έκανε καλό να το φάει το παιδί, προφανώς μην το έχετε σαν επιλογή πάνω στο τραπέζι). Ακόμα και να τρώει πολύ συγκεκριμένα τρόφιμα, με το να του παρουσιάζετε συχνά νέα τρόφιμα και να βλέπει και εσάς να τα απολαμβάνετε, κάποια στιγμή είναι πολύ πιθανό να το δοκιμάσει μόνο του. Με το να το πιέζετε όμως, δυστυχώς δεν θα καταφέρετε τίποτα. Όπως ούτε με το να καταλήξετε τρόφιμα που δεν τα τρώει, να μη τα μαγειρεύετε ποτέ και να του φτιάχνετε ξεχωριστό φαγητό προκειμένου να φάει.

Επιλέξτε το τι βάζετε στα ντουλάπια σας!!
Τρόφιμα που θα θέλατε να μην τρώει το παιδί, μην τα έχετε στο σπίτι σας.

Επενδύστε σε μία πιο ελαφριά και υγιεινή μαγειρική!!
Δείτε το σαν ευκαιρία να επενδύσετε στην υγεία όλων σας!! Προτιμήστε το ελαιόλαδο, τα γαλ/κά και τα τυριά να είναι με λίγα λιπαρά, αποφύγετε τα τηγανιτά, τα παστά, τα καπνιστά και τα αλλαντικά. Θα ήταν πολύ ωραίο να παίρνατε και το παιδί ως βοηθό στη μαγειρική σας. Αυτό θα μπορούσε να το βοηθήσει και να αρχίσει να δοκιμάζει τρόφιμα που ίσως δεν έτρωγε μέχρι τώρα.

Γεμίστε τη φρουτιέρα με φρούτα και το ψυγείο με λαχανικά!!
Και μάλιστα καλό θα ήταν να πηγαίνετε μαζί με τα παιδιά και να συμμετέχουν στην διαλογή τους, στο πλύσιμό τους και στο καθάρισμά τους. Αποφύγετε το να τα πιέζετε να τα φάνε. Απλά καθιερώστε συγκεκριμένες ρουτίνες, με ώρες που θα κόβετε ποικιλία από φρούτα σε μια πιατέλα για όλη την οικογένεια και όλοι μαζί θα τα τρώτε. Όποιος θέλει, ό, τι θέλει και όσο θέλει.

Κινηθείτε μαζί του!!
Αυξήστε την κίνηση στην καθημερινότητά σας οικογενειακώς. Αφήστε το παιδί να πηγαίνει στο σχολείο και στις εξωσχολικές δραστηριότητες με τα πόδια. Ακόμα και αν βρέχει (γι αυτό υπάρχουν οι ομπρέλες). Παρκάρετε πιο μακριά το αυτοκίνητο. Βγείτε βόλτες όλοι μαζί και βάλτε όριο στις ώρες που θα μένει το παιδί μπροστά από οθόνες.

Δώστε χρόνο!!
Αντιμετωπίστε το ως μια μακροπρόθεσμη αλλαγή και επένδυση για το μέλλον και την υγεία του παιδιού σας. Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο στο παιδί σας, ακόμα και αν είναι λίγος. Βάλτε προτεραιότητες στο τι έχει πραγματικά σημασία να κάνετε καθημερινά και προσπαθήσετε να κερδίσετε παραπάνω χρόνο με το παιδί. Δημιουργήστε ρουτίνες και πράγματα που απολαμβάνετε να κάνετε μαζί, μικρές απολαύσεις στην καθημερινότητά σας.

Αποφύγετε την σύγκριση!!
Μη στιγματίζετε το παιδί, μην το συγκρίνετε, μην ξεχωρίζετε τα αδέρφια (εσύ φάε αυτό, εσύ μην το τρως). Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μοναδικό. Μην του δημιουργείτε κόμπλεξ και ανασφάλειες. Επικεντρωθείτε στα θετικά του στοιχεία και τι το κάνει μοναδικό, ενισχύστε του τη διάθεση να πετυχαίνει στόχους και τη θέληση να αυτοβελτιώνεται. Το σημαντικότερο όλων σε ένα παχύσαρκο παιδί, είναι να το βοηθήσουμε να είναι “λειτουργικά παχύσαρκο”, δηλαδή να μην αυτοκαθορίζεται μόνο με βάση το βάρος του και να μη σταματά να είναι λειτουργικό λόγω του πλεονάζοντος βάρους. Είναι σημαντικό να είναι κοινωνικό, να έχει φίλους, να έχει δραστηριότητες, να αισθάνεται ικανό και αγαπητό, να αισθάνεται ότι είναι καλός σε κάποια πράγματα και να θέλει να βελτιώνεται!!

Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή ή τιμωρία!!
Πολύ σημαντικό!! Τα παιδιά δεν πρέπει να δημιουργούν πεποιθήσεις για τα τρόφιμα, όπως “αυτό επιτρέπεται” ή “αυτό απαγορεύεται”, για να φάω κάτι που μ’αρέσει πρέπει να κάνω αυτό ή δεν τρώω αυτό που μ’αρέσει επειδή δεν έφαγα τις φακές…Δεν πρόκειται ποτέ να αγαπήσει τις φακές!!

Αποφύγετε να ζυγίζετε το παιδί σας!!
Και μη το κάνετε ούτε εσείς οι ίδιοι!! Αποφύγετε να έχετε ζυγαριά στο σπίτι, μην το πιέζετε να ανέβει να ζυγιστεί, ούτε να βλέπει εσάς να ζυγίζεστε και να αυτοκαθορίζεστε με βάση τα κιλά σας. Είναι μηνύματα που μας μένουν για μια ζωή, επηρεάζουν την εικόνα σώματος και προδιαθέτουν για διατροφικές διαταραχές.

Στόχος μας, δεν είναι απαραίτητα να χάσει βάρος το παιδί, αλλά να προαχθεί η ανάπτυξή του και να δημιουργηθούν οι βάσεις για έναν υγιή ενήλικα. Το να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες και να αυξήσει την κίνηση στην καθημερινότητά του, το να ανακαλύψει πράγματα και δραστηριότητες που τον ευχαριστούν και το να μειώσει τις ώρες που κάθεται στάσιμο μπροστά από οθόνες, πέραν ότι το πιο πιθανό είναι να μειώσουν το βάρος του σταδιακά, ακόμα και αν δεν το μειώσουν αλλά μείνει σταθερό, όλα αυτά θα βοηθήσουν παίρνοντας ύψος και μένοντας σε σταθερό βάρος, σταδιακά να πέφτει στις καμπύλες του βάρους και άρα το βάρος του σταδιακά να οδεύει προς το φυσιολογικό.

(*) Η Λαμπρινή Μόσχου είναι Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με Master εξειδίκευσης στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών και Παχυσαρκίας
https://www.lambrini-moshou.gr/