ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Δεν ήταν ομόφωνη η απόφαση για να μη φιλοξενηθούν πρόσφυγες στο ΚΕΝ

Τελικά, δεν ομοφώνησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, πως δεν πρέπει να μετατραπεί σε δομή φιλοξενίας το στρατόπεδο ΚΕΝ Άρτας. Αντιθέτως, όπως υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η παράταξη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, από την πλευρά της απείχε από την ψηφοφορία, ενώ όπως αναφέρει στην ανακοίνωση «μας προκάλεσε αρνητική εντύπωση το πρόσφατο δελτίο τύπου του Δήμου Αρταίων, περί δήθεν ομοφωνίας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, αναφέρει τα εξής: «Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας στις 2-12-2019, η δημοτική μας κίνηση:
Α) Στο θέμα που, προ ημερησίας, έθεσε ο Δήμαρχος σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, χωρίς όμως καμία σαφή πρόταση ή θέση για το τι θα γίνει τελικά στην Άρτα, τοποθετηθήκαμε ως εξής: Όσον αφορά το στρατόπεδο ΚΕΝ είπαμε ότι υπάρχει παλιότερη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί διατήρησής του ως ενεργό στρατόπεδο και σ΄αυτό εμμένουμε όλοι.

Η επιμονή όμως του Δημάρχου να μπει σε ψηφοφορία η άρνηση φιλοξενίας σε αυτό προσφύγων και μεταναστών, χωρίς να υπάρχει σαφής θέση εκ μέρους του ή εναλλακτική πρόταση και χωρίς καμία αναλυτικότερη συζήτηση επί του προσφυγικού θέματος, πιθανότατα θα προκαλούσε πολλαπλές αναγνώσεις από την αρτινή κοινωνία, μία εκ των οποίων θα ήταν η ενίσχυση ή ανοχή ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντιλήψεων, τις οποίες εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να ανεχτούμε. Γι΄αυτό και δηλώσαμε αποχή στο ενδεχόμενο ψηφοφορίας επί του θέματος αυτού. Όταν η Δημοτική Αρχή μας δώσει πλήρη ενημέρωση για το θέμα και φέρει ολοκληρωμένη πρόταση για το ενδεχόμενο και τον χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Άρτα- όχι φήμες και εικασίες- τότε θα τοποθετηθούμε κι εμείς με σαφήνεια και βάσει πραγματικών δεδομένων. Την άποψη αυτή, εκτός από μας, εξέφρασαν και άλλες παρατάξεις κατά τη συνεδρίαση αυτή, γι΄αυτό και μας προκάλεσε αρνητική εντύπωση το πρόσφατο δελτίο τύπου του Δήμου Αρταίων, περί δήθεν ομοφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση εμείς εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κατατρεγμένους αυτής της γης, σε πρόσφυγες και μετανάστες κι απαιτούμε συνολική λύση στο προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με συλλογική ανάληψη των βαρών και ευθυνών που αναλογούν σε κάθε χώρα ειδικότερα και με άμεση παύση του πολέμου σε Συρία και αλλού. Δηλώνουμε επίσης ότι εφόσον ανακύψει θέμα φιλοξενίας προσφύγων στην Άρτα, αυτό θα πρέπει να γίνει όχι σε κλειστά στρατόπεδα, αλλά σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, με σίτιση, ιατρική περίθαλψη κλπ και σε χώρο που θα προκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν συλλογικών αποφάσεων».